Print This Page

Abelmoschus moschatus

ABELMOSCHUS MOSCHATUS Medic  -          MUSKUSZAAD/AMBRETTEZAAD
Basionym: Hibiscus abelmoschus L.                                                                                        
Synoniem: Hibiscus abelmoschus L.                                                                   

 Inheems in Azië en in Noord Australië met nog 6 andere species, de Abelmoschus esculentus (L.) Moench(zie verderop), de A. moschatus Medic en de A. manihot (L.) Medic hebben gecultiveerde en wilde vormen, de A. ficulneus, A. crinitus en de A. angulosus komen alleen in het wild voor. In India, Oudhia en Tripathi neemt de teelt enorm toe, met veel zaad export naar Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en Spanje. Medicinaal gebruik en als aromatische olie. Het zaad bevat 0.2-0.6% olie en ongeveer 5% resin.

De olie is lichtgele, heldere vloeistof. Soortelijk gewicht 0.898 - 0.920bij 25 graden C. Refractieve index: 1.468 - 1.485 bij 20 graden VC.

Familie: malvaceae, kaasjeskruidfamilie. Gebruikt deel: zaad, stoomdestillatie, er wordt ook een concrète en een absolue geproduceerd door oplosextractie. De olie moet enige maanden rijpen, is kleverig en taai, viskeus, met een geelrode kleur en een bloemige, zoete muskusgeur. Er is ook een CO2 extract met een gele kleur.

                                Muskuszaad Abelmoschus moschatusof Ambrettezaad is een groenblijvende struik met grote rode, oranje, rose, witte of licht gele bloemen; de niervormige zaden hebben een muskusachtige geur en zijn grijsbruin van kleur. Komt oorspronkelijk uit India maar is nu gecultiveerd in de meeste tropische landen, zoals Afrika, China, Egypte, Indonesië, Madagascar en het Caribische gebied. Abelmoschus moschatus komt ook voor in Australië. Het zaad werd gegeten door de Aboriginals. De Abelmoschus esculentes (rode bloemen), wordt in Turkije geteeld voor medische doeleinden (stimulerend). Ook wordt er veel zaad geëxporteerd naar Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en Spanje. Staat graag in de volle zon en wordt 1-2 meter hoog met een omtrek van ongeveer 1 meter. De plant is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. Heeft een normale behoefte aan water en staat niet graag te nat.

In de Chinese geneeskunde wordt het gebruikt om hoofdpijn te behandelen en de Arabieren vermengen het zaad met koffie. In India worden de wortels, bladeren en zaden beschouwd als waardevolle traditionele medicijnen. De bitterzoete aromatische zaden zijn tonisch voor hart en bloed, stimulerend, ’n afrodisiacum, verkoelend, digestief, carminatief, stomachisch, diuretisch, antispasmodisch, actief tegen ingewandsstoornissen, stomatitis, hartziekten, onderdrukt dorst, en is gerapporteerd in gebruik tegen giftige slangenbeten. In het Oosten gebruikt als specerij. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de zaden, is geel rood van kleur en heeft een duurzame zoete muskusgeur. De destillatie vindt hoofdzakelijk in de USA en Europa plaats. Wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als smaakstof voor suikergoed en dranken.
Tevens gebruikt door de cosmetische industrie en de parfumindustrie, voor het versnijden van muskus en wordt ook gebruikt als vervangingsmiddel voor muskus.

Werkzame bestanddelen in de hele plant:
In de vrucht/het zaad: campesterol – stigmasterol – b-sitosterol – cholesterol – azijnzuur – farnesol – furfural – resin – myristine zuur – palmitinezuur – ergosterol – zetmeel – dodecenylacetaat – tetradecenylacetaat – a-cephalin – ambrettolzuur – ambrettolide – decylacetaat – decyl alcohol - etherische olie – vet.
In de wortel: slijmstoffen.
In de bloem: kaempferol-3-0-glucoside – querticin-3-glucoside – kaempferol – quercetine – myricicetine.
In de plant: pineol – ambrettol

Gaschromatografische analyse: The goodsecnts company: Flav. Fragr.,7, 65-67 (19992)

(E,E)-2,4-decadien-1-al 0.80% - (E,Z)-2,4-decadien-1-al 0.40% - decanol 0.60% - 2-decanone 0.10% - decylacetaat 5.6% - decylpropionaat 0.20% - dodecanol 0.30% - dodecen-1-yl-acetaat 0.70% - dodecylacetaat 4% - ethyl(E)-9-ocadecenoaat 0.10% - etyl hexadecanoaat 0.0% - ethyl linoleaat 0.20% - beta-farneseen 0.2-% - (E,E)-2,6-farnesol 3.50% - (Z,e)-2,6-farnesol 0.30% - (E,E)-2,6-farnesylacetaat 59.10% - (Z<E)-2,6-farnesylacetaat 3.80% - (E,E)-2,6-farnesylpropionaat 1.10% - farnesyl valeraat 0.30% - geranyl aceton 0.3% - hexadecanoic acid 1.40% - (Z)-7-hexadecen-16-olid 7.80% - hexylpropionaat 0.20% - linoleic acid 0.50% - methyl (Z)-9-octadecenoaat 0.10% - methyl linoleaat 0.30% - nerolidol 0. 40% - (E)-9-octadecanoic acid 0.90% - (Z)-9-octadecen-18-olide 1% - octadecanoic acid 0.10% - octanol 0.10% - octyl-2-methylbutyraat 0.10% - octyl butyraat 0.20% - tetradecen-1-yl-acetaat 1.60% - (Z)-5-tetradecen-14-olide 1.80%. 

Werkzaamheid:
afrodisiacum - anticonvulsant - antidepressief – anti-halitose - bloedcirculatiebevorderend – carminatief   -  digestief -      frigiditeit - hormoonachtige werking (onderzoek) - indigestie  – insecticide - nervinum -seksuele zwakte – spasmolytisch - spierpijn – stimulerend – stomachisch - vermoeidheid.
Gebruikt in de aromatherapie, parfumindustrie en in de keuken als specerij/kruid.

Combinaties:
bergamot, cipres, citroen, geranium, jasmijn, keora, komijn, koriander, limoen, neroli, patchouli, roos, sandelhout, scharlei, ylang ylang. Behoort tot de duurdere geuren. Spaarzaam gebruiken. Heeft een zeer overheersende geur.

Geestelijk:
voor een intiem samenzijn, afrodisiacum.
Spreekt de dierlijke driften aan en activeert de daar aanwezige energie. Tegen angsten, depressiviteit, nervositeit, onrust, stress. Ontdooiende werking op mensen.

Contra indicatie:
muskuszaad wordt in de aromatherapie niet frequent gebruikt.
niet toxisch, niet irriterend, geen overgevoeligheid veroorzakend. Bij een te grote dosis kan hoofdpijn optreden en misselijkheid. Bij zwangerschap: niet gebruiken of 1 % in een basisolie.

Veiligheid: MSDS
Soortelijk gewicht bij 25 graden C.: 0.898-0.920. Refractieve index: bij 20 graden C.: 1.468-1.485. Vlampunt 43.3 graden C.
Xi - Xn - N - irritant, voor ogen en huid; schadelijk bij ingestie; niet in het milieu afvloeien, grondwater, water, grond. Verwerken met beschermende kleding. Oogcontact: spoelen 15 minuten met overvloedig water. Bij ingestie de mond spoelen en een arst waarschuwen. Oplosbaar in alcohol en vette olie, niet in water.

 Toepassingen:
CO2  extracten lossen niet op in alcohol, wel in vette plantaardige olie.Abelmoschus moschatus
*bij spierpijn: meng 5 druppels met 1 eetlepel zonnebloem olie en masseer de pijnlijke spieren dagelijks.
*bij vermoeidheid: voeg 10-15 druppels toe aan een warm bad en baad 20-30 minuten.

                                                                                                                                   


Bron:  Zie algemene bibliografie
Pankaj Oudhia. Society for Parthenium Management (SOPAM)
Purdue University, West Lafayette, In. USA.  
Aromecum. Aromatherapie van Absint tot Zonnebloem. Drs. Harmen Rijpkema.
Liber Herbarum II Erik Gotfredsen: Abelmoschus moschatus.
Foto’s:  www.floridata .com - www.efloras.org - www.dkimages.org


André Gielen.  ©®Copyright en registratie notaris. Lith 2001- mrt 2007.


Previous page: A
Next page: Abelmoschus esculentus