Print This Page

Allium cepa

ALLIUM CEPA L.        -    UI    
Familie:
Liliaceae of Alliaceae
Allium is de genus van de ui, met ongeveer 1250 species. Ze worden gebruikt in de keuken, als sierplant, als groenten en kruiden. De bloei van de soort is wit, rood, roze of violet.
Stoomdestillatie van de bol van de rode ui. Het is een licht- tot bruingele olie met een sterke zwavelachtige geur. Er wordt ook een oleoresin geproduceerd voor smaakstof.
Allium cepa
Heeft een lange geschiedenis van cultivatie en wereldwijd culinair gebruikt.
Rauwe ui bevat veel  vitaminen A, B en C en wordt daarom veel gebruikt bij de behandeling van infecties en verkoudheid. Het is net als knoflook een natuurlijk antibioticum. In de farmaceutische industrie gebruikt tegen verkoudheid en als smaakmaker in de voedingsmiddelenindustrie, in vleesproducten, sauzen en dranken. Van de allium families is hij het langste in cultuur. Hij is afgeleid van wilde soorten uit West Azië en werd al 4000 jaar geleden in Chaldea gekweekt. Je ziet hem vaak voorkomen op muurschilderingen in Egyptische graven. De Grieken en Romeinen aten veel uien, evenals in de middeleeuwen. De ui wordt in talloze variëteiten gekweekt, van de zoete Spaanse ui, tot de kleine zilveruitjes. Voor medische doeleinden is de rauwe scherpe rode ui het beste.

In de oudste medische geschriften komen we de ui reeds tegen als diureticum. Verder heeft de rauwe ui grote waarde als voedingsmiddel, geneesmiddel, in alcoholische- en softdranken. Ui wordt niet gebruikt in de parfumindustrie, evenmin als bij mijn weten knoflook. Ze werken bevorderend op de secretie, de vertering, de eetlust, zijn waterdrijvend, wondhelend en een goed middel ter preventie van griep, verkoudheid, keelontsteking en hoest. De ui heeft veel invloed op de nieren en kan zelfs gruis en kleine steentjes oplossen. Slijmoplossend bij hoest en heesheid. Bevordert de galafscheiding en de afscheidingen in het maagdarmkanaal, met verbetering van de spijsvertering. Verlaagt de bloedsuikers en verhoogt de weerstand van het lichaam. Fijngehakte rauwe ui met honing en citroen innemen voorkomt hoest, verkoudheid en griep. De olie wordt hoofdzakelijk geproduceerd in Frankrijk, Duitsland en Egypte van de rode ui.

Werkzame bestanddelen:Allium cepa
Het grootste aantal bestanddelen zitten in de bol.
De etherische olie levert door de invloed van enzymen, thiosulfine-zure-esters
met een bacteriostatische werking, thiopropyionaldehyde (tranenvloed), flavonglycoside, organische zuren, vitamine A – B1 – B2 – B3 – B5 – B6 - , en vooral C, fructosaan, inuline, suiker, pectine, glucokinine, appelzuur, linolzuur, myristinezuur, oleanozuur, palmitinezuur, citroenzuur, azijnzuur, wijnzuur, vanillinezuur, stearinezuur, veel mineralen, phytosterols, phytohormonen.
Etherische olie 35%. Zwavelhoudende etherische olie 11%. Scherpe olie 24%.
Verder: salcylaat – saponinen – 24-methylene cycloartanol – 4-hydroxybenzoinezuur – a-amyrine – calciumacetaat – capesterol – catechol – cycloartenol – ferulinezuur – isorhamnetine – p-cymeen – phenylalanine – proline – stigmasterol – zeaxanthine – adenosine – alanine – allicne – alliine – a-sitosterol – a-tocopherol – arabinose – arginine – asparagine – b-caroteen – b-sitosterol – b-tocopherol - ethanol – isoquercitrine – iso-leucine, e.a.

Specifiek werkzaam:
Aambeien - abcessen -  angina  -  anthelmintisch  -  anticonvulsant  – antimicrobe  -  antireumatisch  -  antiseptisch - antiviraal –   arteriosclerose voorkomend -   bactericide –  bevriezingen  -  blaasstoornissen  -  bloedcirculatie bevorderend -  bloeddrukverlagend  -  bloedsuikerverlagend -  brandwonden - carminatief -   constipatie   -   digestief -  diuretisch -  expectorant -   furunkel - hartfunctieverbeterend – hoestdempend  -   hoofdpijn   -   insectensteken -   kaalheid-  keelpijn -  keratolytisch   -  koliek -   koortsverlagend  -  laxerend  -   levercirrose  -   maagklachten  -ontstekingremmend  -  opwekkend – reumatische klachten  -  schimmeldodend -  spasmolytisch  -   steenpuist -   stomachisch  -  tonisch -  uitputting  -  urinedrijvend -  verwekend  -  verzachtend  -  waterzucht - wondhelend  -zwellingverminderend.
Allium cepa
Contra indicatie:
Wordt vanwege de geur niet in de aromatherapie toegepast.
Kan bij een zwakke maag problemen opleveren.
Over het algemeen niet-toxisch, niet irriterend, geen overgevoeligheid veroorzakend.

Veiligheid: MSDS
Cas no. 8002-72-0
Vlampunt: 40,5 graden C., licht ontvlambaar. Bij verbranding ontstaat carbonmonoxide en carbondioxide. Milieuvervuilend, niet in grondwater lozen of in de natuur.
Soortelijk gewicht: 1.045 - 1.095 bij 20 graden C als ook: optische rotatie -5.0 - +5.0 en refractieve index 1.540 - 1.560.
Xi-Xn-N: irritant voor huid, ogen, slijmvliezen. Niet carcinogeen. Zwavel bestanddelen zijn giftig. Bij ingestie arts raadplegen, etiket/verpakking tonen.
schadelijk bij ingestie; niet in het milieu afvloeien: grondwater, water, grond. Oogcontact: 15 minuten spoelen met overvloedig water, evenals de huid. Bij ingestie de mond spoelen en een arts waarschuwen. Verwerken met beschermende kleding.
Oplosbaar in alcohol, vette olie, niet in water.

Toepassingen:
*rauw eten of met honing als natuurlijk antibioticum.
*Bij een kou in het hoofd een ui snijden, in een handdoek verpakken en om de keel binden. De verkoudheid zal loskomen.
*Bij griep en verkoudheid enige doorgesneden uien in de slaapkamer leggen.

Bron:  Liber Herbarum II Erik Gotfredsen.
           Plants for a future database report: Allium cepa
           www.hort.purdue.edu/new crop Allium cepa
           Gernot Katzer’s Spice pages Onion (Allium cepa L.)
           Hernriette’s HerbaL Homepage Allium cepa L., Liliaceae
           Floridata. com Allium cepa L.
Foto:  Kurt Stübers Online Library 1999. (Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé).
          www.missouriplants.com
          www.florar.nhm-wien.ac.at


André Gielen.  ©®Copyright en registratie notaris. Lith 2001- 2008.

 


 


Previous page: Agatosma betulina
Next page: Allium sativum