Print This Page

Allium sativum

ALLIUM SATIVUM                                    -                                  KNOFLOOK
Familie:
 Alliaceae, Liliaceae of amaryllidaceae.  Frankrijk. Gebruikt deel: de verse gekneusde tenen. Opbrengst 0,3% , dus 300 kg bollen voor een liter olie.
De olie is kleurloos tot lichtgeel. De geur is allesoverheersend en bijna niet te gebruiken. Men kan proberen een druppel kardamom toe te voegen.

Werkzame stoffen: etherische olie (vooral zwavelhoudende verbindingen), fermenten, vitaminen A, B, B1, B2, nicotinezuur-amide, C, en stoffen met een hormoonachtige werking. Allicine ontstaat uit de stof alliïne tijdens het snijden of uitpersen van de tenen en is de belangrijkste stof voor de smaak.

Allium sativum
Men veronderstelt dat het inheems is in Zuidwest Siberië en van daaruit verspreid naar Europa en Centraal Azië. Sinds de Oudheid gekweekt als groente, smaakmaker en als medicijn. De typische geur wordt veroorzaakt door zwavelsporen die een heilzame werking hebben op circulatie, luchtwegen en spijsvertering. Therapeutisch zeer gewaardeerd.

De Egyptenaren gebruikten knoflook om de conditie van de arbeiders aan de pyramiden in optima forma te houden. De Griekse historicus Herodotus schreef dat bij de bouw van de pyramide van Cheops alleen al voor uien, rammenas en knoflook voor de arbeiders 1600 zilveren talenten, werd besteed. (Ongeveer 8 miljoen gulden). De Romeinen beschouwden het als een afrodisiacum: het eten van de teentjes zou de potentie verhogen. In de Balkan dacht men dat knoflook beschermde tegen bloeddrinkende vampiers. De Grieken noemden het “ stinkende roos” .
Knoflook komt zowel in de Bijbel als in de Talmoed voor. In China wordt knoflook voor het eerst genoemd in het jaar 510.
Louis Pasteur bevestigde de antibacteriële werking in 1858.

Gecultiveerd in Noord-Amerika. Nu wordt het wereldwijd gekweekt. De olie wordt vooral geproduceerd in Bulgarije, Frankrijk, Egypte, China, Duitsland en Japan.
Al in de eerste wereldoorlog werd het gebruikt ter voorkoming van gangreen en sepsis. Momenteel, door experimenteel en klinisch onderzoek heeft knoflook bewezen eigenschappen tegen chronische bronchitis.
Het grootste deel van de knoflookolie wordt door de lever, nieren, de darmen en een klein gedeelte van de longen en de huid, afgescheiden. De bederfwerende en bacteriedodende eigenschap heeft vooral bij infectieziekten een goede werking. In het maag-, darmkanaal wordt de ontwikkeling van rottingsbacteriën en gistingsprocessen, die tot gasvorming leiden, geremd.
Bij een zieke darmflora werkt knoflook regenererend, omdat de flora in de zin van een versterking van de collivegetatie wordt veranderd. Dit is van betekenis, omdat daardoor de darmflora in de strijd met de van buiten aangevoerde tot ziekte leidende bacteriën, zoals tyfus, dysenterie en cholera, wordt ondersteund.Allium sativum
Bij het uitademen van de olie door de longen, wordt indien vaste afscheiding aanwezig is, deze vloeibaar gemaakt en daardoor gemakkelijker afgevoerd. Bovendien komt in de bronchiën, de maag en de darmen de krampstillende werking van de olie tot uitdrukking. De spijsverterings-klieren worden geprikkeld en de galafscheiding bevorderd, waardoor de eetlust en spijsvertering gestimuleerd worden. Knoflook is zeer werkzaam tegen de colibacillen die urineweginfecties kunnen veroorzaken. Deze bacteriën, van het geslacht escherichia leven in onze dikke darm en zijn gewoonlijk onschadelijk. Als ze uit de ingewanden naar buiten komen kunnen ze zeer gevaarlijk zijn en blaas- en nierontstekingen veroorzaken. Als antibioticum heeft knoflook het voordeel dat de goedaardige bacteriën in de ingewanden niet gedood worden. Door de synthetische antibiotica worden ze wel gedood.

Het is in staat om de inwendige mens gezond te houden en de bloeddruk en het cholesterol te verlagen. Knoflook ondersteunt bij stress en helpt het lichaam bij de opname van vitamine C en E, de werking stijgt om het 20-40 voudige. De verdere aanwezige vitaminen en fermenten zijn zeker levensverlengend en verjongend.

De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van verse gekneusde tenen. Het is een kleurloze tot lichtgele olie met een zeer sterke knoflookgeur, niet te harden en alles overheersend. Vanwege deze geur wordt hij in de aromatherapie niet of nauwelijks toegepast.
Voor uitwendige behandeling is de olie niet erg geschikt vanwege de geur. Bij bepaalde kwalen, zoals blaasontsteking, darmkwalen en wormen is er nog een andere zeer effectieve methode, nl.  de normaal in te nemen knoflookcapsules gebruiken op de manier van zetpillen. Een of meer capsules zo diep mogelijk in het rectum stoppen, onmiddellijk na de ontlasting.
In Frankrijk worden meerdere etherische oliën in zetpillen verwerkt.
Om de lucht te verdrijven: enkele minuten op een stukje appel kauwen, peterselie, een rauwe boon, een paar anijszaadjes of koffiebonen kauwen.

Enige andere soorten:
     Allium tuberosum: Chinese bieslook heeft een wortelstok en stervormige witte bloemen. De zaden worden in China gebruikt als tonicum.
     Allium schoenoprasum: bieslook heeft bosjes smalle bollen en bladeren. Smaakmaker en garnering, hulp bij de spijsvertering en zacht laxerend.
     Allium ursinum: daslook heeft een eetbare bol, die uitgeperst wordt voor afslankdiëten en in Europa en Azië wordt het gebruikt bij reumatische pijnen, astma, spijsverteringsproblemen en hoge bloeddruk. (zie beschrijving).
     Allium scorodoprasum: slangelook heeft een milde, naar knoflook smakende bol en eetbare, bovengrondse bolletjes gecombineerd met mauve bloemen.
     Allium fistulosum: pijplook heeft eetbare bladvoeten en bladeren met een sterke smaak, veel gebruikt in China en Japan.

Werkzame bestanddelen:
de meeste bestanddelen zitten in de knol en die bevat: o.a.: flavonoiden, calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, selenium, kalium, natrium, zwavel, vitamine A-, B-complex, C.

Het zwavelbestanddeel allicin, geproduceerd door het vermalen of kauwen van verse knoflook, produceert op zijn beurt andere componenten: zoals ajoene, allyl sulfiden en vinyldithiinen. Verder, alline, allinase, allithiamine, een vorm van vitamine B, antibiotische allistatines, garlicine, nicotinamide (nog een vitamine B), organische jodine, organisch zwavel, allylpropil, disulphide, diallyldisulphide, diallyltrisulphide, citral, vitamine A en nog een aantal sporenelementen. Verder komen er in voor: hormoonstoffen die werken zoals de mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen, enzymen, choline, rhodaanwaterstofzuren, jodium en sporen uranium.
Grote populatiestudies tonen aan dat regelmatig eten van knoflook het risico op slokdarm- maag, en darmkanker verkleint. Gedeeltelijk is dit te danken aan de werking van knoflook tegen carcinogene bestanddelen.
De geur wordt veroorzaakt door allicine C6H10OS2 een olieachtige gele vloeistof, die tevens een aantal medische eigenschappen heeft. Allicine wordt gesynthetiseerd van alliin bij het kneuzen van de knoflook door het enzym alliinase. Allicine is licht oplosbaar in water en oplosbaar in alcohol. Bij verwarming gaat hget tot ontbinding over. In het lichaam oxideert het de hemoglobine in het bloed tot methomoglobine. Ook werkt de stof als een natuurlijk insecticide voor de plant.
Dierstudies tonen aan, dat knoflook de groei van bepaalde types kanker remt, met name borst- en huidkanker.
De eigenschappen zijn bevestigd door experimenteel en klinisch onderzoek.

In de hele plant:
          In het blad/bloem/tenen:
niacine - vitamine A - B - B1- B2 - water - tyrosine - tryptofaan - threonine - saccharose - raffinose - proteine - proline - ornithine - natrium - methionine - leucine - koolhydraten - kalium - ijzer - isoleucine - glycine - glucose - fructose - fib er - vet - cystine - cysteine - calcium - beta-caroteen - asparaginezuur - as - ascorbinezuur - alliine - S-propyl-cysteine sulphoxide - S-methyl methionine - S-propyl-cysteine sulphoxide - S-allyl-cysteine sulphoxide - endolysin -
          In de wortel/tenen:
1,2,3-tri-thi-4-ene - 2,3,4-trithiapentaan - 2,5-dimethyl pyrazine - 2,5-dimethylthiopheen - 2,6-dimethyl-pyrazine - 24-methyleen-cycloartenol - 2-methylbenzaldehyde - 2-propenyl-L-cysteine sulfoxide - 3,5-diethyl-1,2,4-trithiolane - ajoen - allyl-mercaptan - alpha-amino-butyric acid - alpha-prostaglandin-F-2 - coniferin - cyanidin-3-glucoside - desgalactotigonin - diallyl-sulfide - diallyl-trisulfide - digalactosyl-diglyceride - dimethyl-pentasulfide - dimethylsulfide - dimethyltetrasulfide - dimethyl-trisulfide - F-gitogin - fiber - foliacin - fructgans - fructosan - gamma-glutamyl-phenylalanine - gamma-glutamyl-S-allylcysteine - gamma-glutamyl-S-beta-carboxy-beta-methylethyl-cysteinyl-glycine - gamma-glutamyl-S-methyl-cysteine - gamma-L-glutamyl-isoleucine - gamma-L-glutamyl-L-valine - gamma-L-glutamyl-S-propyl-L-cysteine - gibberellin-A-3 - Gibberellin-A-7 - gitonin - guanosine - hexadecanol - hexokinase - ionol - jasmoni acid - linoleic acid-methylester - maltotriose - methyl-alliin - methyl-allylsulfide - methylpropyl-trisulfide - monogalactosyl-diglyceride - muramidase - myricetine - myrosinase - octadecanol - pentadecanoic acid - peroxidase - phenolen - phosphalitic acid - phosphatidyl-choline - phosphatidyl-ethanolamine - phosphatidyl-enositol - phosphatidyl-serine - phytine - prostaglandin-A - prostaglandin-A-1 - prostaglandin-B - prostaglandin E-1 - prostaglandin-F - protodegalactotigonin - quercetin-3-O-beta-D-glucoside - S-allyl-cysteine - sinapic acid - S-methyl-cysteine - stachyose - sulfolipids - tyrosinas - xyloglucan - 1-hexanol - acetaldehyde - adenosine - alanine - allicine - alliin - allin - allyl-alcohol - allyl-disulfide - allyl-methyldisulfide - allylnethylsulfide - allylmethyltrisulfide - allyl-propyl-disulfide - alpha-phellandreen - alpha-tocopherol - aluminium - aminozuren - aniline - apigenine - arabinose - arachidonic acid - arginine - asparagine - auxin - beta-phellandreen - beta-sitosterol - beta-tocopherol - boron - calcium oxalaat - campesterol - campherol - cellulose - choline - citral - citrullin - kobalt - cycloalliin - diallyl-disulfide - dimethyl-disulfide - dipropyltetrasulfide - disulfide - eicosapentaenoic acid - oleic acid - enzyme - ethanolamine - vet - phenylalanine - ferulic acid - phytic acid - phytosterol - galactose - geraniol - germanium - glutamine - gluthation - histidine - knoflookolie - inuline - iodine - koffiezuur - silicium - kiezelzuur - chlorophyl - chlorogenic acid - koper - cholesterol - chroom - lignin - linalol - linolenic acid - linoleic acid - magnesium - mangaan - methyldisulfide - methyl-propyl-disulfide - molybdeen - myristic acid - nikkel - nicotinic acid - palmitic acid - P-coumaric acid - pectine - P-hydroxy-benzoic acid - polysaccharide - quercetin - rhamnose - salicylaat - salicylzuur - sapogenin - saponin - selenium - mosterdglycoside - serin - sinapinc acid - sterol - slijmstof - suiker - zwavel - zwavelhoudende olie - taurine - tin - tocopherol - trigonelline - xylose - uranium - vanillic acid - vitamine A-B-C - pantothenic acid - biotin - zink - etherische olie.

In de etherische olie:
1,2,3-tri-thi-4-ene, 2-propenyl-1-propenyl-disulfide, 2-propenyl-tetrasulfide, alliine (ook in het blad en het sap), allicine, S-methyl-L-cysteine sulfoxide, allylalcohol, allyl-methyl-disulfide, allyl-methyl-trisulfide, cis-2-propenyl-1-propenyl-disulfide, diallyl-disulfide, dimethyl-disulfide, dimethyl-sulfide, dimethyl-trisulfide, diprop-2-enyl-disulfide, methyl-prop-2-enyl-trisulfide, pectine. Het meest waardevolle bestanddeel is allicine, gemaakt door het enzym alliinase, dat alliin verandert in allicine. Verwarmen of koken inactiveert het enzym, maar als men de teen gesneden heeft en 10 minuten laat liggen, kan het enzym werkzaam zijn en kan er voldoende allicine worden aangemaakt. Het beste is het verse gebruik na het snijden.
De etherische olie is 22% van het geheel.
Verder nog naast tientallen andere bestanddelen: phellandreen, geraniol, linalol, diallyl disulfide tot 60%, diallyl trisulfide 20%, verder allicine, ajoeen, en andere. Verder bevat knoflook bijna alle mineralen, vitamine A, C, B, B1, B2, B3, B5, B8, b-caroteen en veel aminozuren e.a.

Werkzaamheid:
Aambeien -  abcessen – afrodisiacum - amoebicide  -  anthelmintisch (ringworm, e.a.)  -  antiastmatisch - antibacterieel  - antibiotisch  - anticoagulant - antidotisch  -   antimicrobisch (remt de ontwikkeling van micro-organismen)  -  anti-oxidant  - antipyretisch - antireumatisch  -  antiseptisch – antiscorbutisch  -  antitumoraal  - antiviraal, candida albicans  -  artherosclerose voorkomend  -  artritis - astma - bactericide  -   bevordert leucocystosis  -   bloedcirculatiebevorderend - bloeddrukverlagend - bronchitis – anticarcinogeen en kankerremmend op: slokdarm, darm, maag, borst- en huidkanker  -  cardiac (hartversterkend) -   carminatief  -  cholagoog -   cholesterolverlagend - colibacillen: escherichia  -  colitis (chronische dikke darmcatarre)  -  darmklachten  - depuratief -   darmparasieten - diaphoretisch -  digestief -  diuretisch  - eetlustbevorderend  -  expectorant  -  fungicide   -   griep  -  haargroei bevorderend - hiv-support – hypocholesterolemisch  -  hypoglykemisch - hypotensief  -   immuunsysteem/ activerend /ondersteunend  -  infecties, luchtwegen en algemeen  -  influenza – insectenbeten -  insecticide  -  jicht  -  koliek -  koortsonderdrukkend  - larvicide -  leverversAllium sativumterkend/leverziekten -  luchtweginfecties/problemen  -  malaria – maagklachten  -  nierziekten  -  ontstekingremmend/-werend - stimulerend, spieren, hart, spijsvertering, bloedsomloop, milt, maag, aanmaak van witte bloedlichaampjes  -  stomachisch  -  tonisch algemeen - urinewegenaandoeningen  -   vetzucht - wondhelend - wratten  -  zweetdrijvend -  zwemmerseczeem. 
In de homeopathie toegepast bij darmziekten – luchtwegproblemen – kanker verhoogde bloeddruk – arteriosclerose, enz.
De knol op zich is: antibiotisch, antibacterieel, antifungal, antiseptisch, antiviraal, expectorant, fungicide, antihistaminisch. Knoflook ondersteunt de hartfuncties en lymfefuncties. In de olie is het voornaamste bestanddeel: allicine.

Modern gebruik van knoflook: Allium sativum L. o.a.
          bloeddrukverlagend en verlagend van het LDL cholesterol; voorkomt atherosclerotische opbouw; verlagend of regulerend van bloedsuiker; voorkomt bloedklontering en reduceert daardoor beroertes en trombose; verwijderd zware metalen: lood en kwik; vermindert gist en schimmel infecties; gaat reumatische klachten tegen; beschermt tegen hartziekten en beroerte; goed tegen wonden, zweren, huidinfecties, verkoudheid, athleetvoet, sommige virussen en streptococcen, wormen, ondersteunt de ademhaling, werkt als bloedverdunner, preventief tegen maagkanker, koliek, nier- en blaasproblemen; voorkomt kanker van digestieve systeem; gaat de groei van sommige tumoren tegen en werkt tegen Candida species. Knoflook is een goede immuunstimulant en stimuleert de witte bloedcellen; werkt slijmoplossend bij luchtweginfecties (Holladay 1995).
          Onderzoek uit 1970 heeft aangetoond een verlaging van serum cholesterol, (tot 9% (Mayo 1999) triglyceriden, LDL en VLDL en een verhoging van het HDL niveau. (Dubick 1986).
          Knoflook heeft antioxidanten die celmembramen en DNA beschermen. Het stimuleert de productie van glutathion, een aminozuur, dit is een ontgifter en antioxidant. Ook stimuleert knoflook de aanmaak van adenosine, een relaxant voor de gladde spieren. De antioxidanten gaan de vrije radicalen, die van nature in het lichaam aanzwezig zijn, te lijf. Een belangrijke beschadigende rol spelen de vergiften uit het milieu (ultraviolet licht, straling, sigarettenrook, luchtvervuiling) en ook die worden door de antioxidanten van knoflook bestreden.
          Knoflook is een natuurlijk antibioticum, effectief tegen bacteriën die resistent zijn voor andere antibiotica en het stimuleert het lymfensysteem tot ontgifting. Daarbij is het heel belangrijk dat knoflook de natuurlijke flora in het lichaam niet dood. Het stimuleert de celgroei en cel activiteiten en activeert daardoor alle lichaamsfuncties. De werking van de werkzame stof allicine in knoflook kan worden vergeleken met een zwakke penicilline kuur.
          De zwavel componenten in knoflook ontgiften het lichaam, stimuleren het immuunsysteem, bevorderen de bloedcirculatie en verlagen de bloeddruk.
          100% Knoflook doodt en belemmert de groei van pathogenen, m.n. Staph. aureus, die resistent is tegen ampicilline en tetracycline.
          Knoflook bezit antibacteriële, antivirale en anti-fungal activiteiten. ook werkt knoflook tegen sommige intestinale parasieten. Het heeft de kracht van 1% penicilline tegen sommige bacteriën. Daardoor kan het penicilline niet vervangen, maar wel een ondersteuning vormen tegen sommige bacteriële infecties. Het belemmert bijvoorbeeld de groei van Candida albicans en andere schimmelinfecties.
          Knoflook verlaagt cholesterol, bloeddruk, bloedklontering en triglyceriden in het bloed, waardoor artherosclerosis processen worden vertraagd. Knoflook vermindert de spasmen in de kleine adertjes. Er is meer onderzoek nodig.
          Studies tonen aan dat regelmatige consumptie van knoflook verlagend werkt op het ontstaan en de ontwikkeling van maag-, darm- en slokdarmkanker evenals van borst- en huidtumoren.
          Uitgebreid onderzocht in vitro en in vivo is de antitrombose werking van knoflook. De werking in deze is te danken aan allicine en adenosine.           
           Toxicologie: in 1980, studie met 200 personen 15 gram verse knoflook dageloijks gedurende 3,5 week: geen bijwerkingen. Een studie uit 1991 met 50 personen, 10 gram dagelijk gedurende 8 weken: geen bijwerkingen. Een aantal kleinere studies gaf dezelfde resultaten.
Er is één geval gerapporteerd door het gebruik van 4 tenen verse knoflook, van het disfunctioneren van de bloedplaatjes en epidurale (inwendige) bloedingen. Chirurgen bevelen knoflook dikwijls aan voor operaties, om bloedklontering tegen te gaan.
Chronische blootstelling aan verse knoflook of -sap, -stof en -poeder (in de industrie) heeft een paar gevallen van allergische astma bij werkers in die industrie aangetoond, evenals allergische contact eczeem, veroorzaakt door allicine.
Zuivere allicine is sterk hepatoxisch voor ratten in grote doses op lange termijn gebruikt. (1750 g. verse knoflook). Veel dierenstudies hebben dit aangetoond, wel bij gebruik van excessieve hoeveelheden knoflook en/of uien. Ook veranderingen bij dieren in bloedcellen zijn aangetoond bij grote hoeveelheden knoflook of knoflookextracten. (Anemie: bloedarmoede - verminderde fagocytose activiteiten: bijvoorbeeld het verminderd omsluiten en inkapselen van bacteriën, schimmels en andere indringers - hemolyse : het uit elkaar vallen van de rode bloedcellen.)
Er is aangetoond dat mensen die die de bloedverdunner Warfarin gebruiken, inname van knoflook kan leiden tot bloedklontering. Dit is een gevaarlijke drug interactie waarschijnlijk te wijten aan allicine of diens derivaten. 
           
Digestief: knoflook heeft een gunstig effect op de lymfe werking en ontgifting van het lichaam. Het stimuleert de peristaltiek en de afscheiding van digestieve sappen in het lichaam; opgelost in water of melk werkt het antiseptisch en tegen infecties en ontstekingen van maag en darmen. De olie in knoflook wordt opgenomen door het maag-darmstelsel en wordt gedeeltelijk weer uitgescheiden door de urine. Drie capsules of verse knoflook kunnen diarree, dysentrie en wormen bestrijden. Bij hardnekkige gevallen kan men gaan tot 6 capsules per dag. Knoflook vernietigt schadelijke bacteriën in de darmen zonder de goedaardige te beschadigen of te vernietigen.
          Knoflook is een traditioneel supplement for diabetici in Azië, Europa en het Midden Oosten. Studies in konijnen, ratten en mensen hebben aangetoond dat knoflook bloedsuiker kan verlagen. In een studie uit Thailand werd echter aangetoond dat dit niet opging bij diabetes type 2, waar placebo hetzelfde effect gaf.
          Een studie van 150 mensen toont aan dat knoflook preventief werkt bij verkoudheid en griep en voor de behandeling ervan. Gedurende 12 weken kregen de deelnemers knoflook of placebo's in de periode van november tot februari. Degene die knoflook ontvingen hadden minder griep of verkoudheidsvirussen en bij een ontsteking duurde de symptomen aanzienlijk korter dan bij degene die placebo's ontvingen.

Interacties met medicijnen en contra-indicaties:      
knoflook kan het maag-darmstelsel van jonge kinderen irriteren en sommige bronnen raden knoflook af bij borstvoeding. 
Sommige mensen zijn allergisch voor knoflook.
Kan de werking van indomethacin, dipyridamole en aspirine beïnvloeden (bloedklontering).
Het gebruik van bloedverdunners, waaronder Warfarin en knoflook wordt afgeraden door het gevaar op inwendige bloedingen. Gebruik van grote hoeveelheden vermijden.
Diabetes medicatie: bij gebruik van knoflook en de medicijnen in de klasse sulfonylureas, chlorpropamide, glimepiride en glyburide moet de bloedsuikerspiegel voortdurend gecontroleerd worden.
Mensen met HIV die indinavir, ritinavir en saquinavir gebruiken moeten oppassen met knoflook aangezien het bloedniveau van protease inhibitors hierdoor drastisch kan verlaagd worden.
Voorzichtigheid is geboden voor de combinatie van grote hoeveelheden knoflook en het gebruik van cholesterol verlagers, atorvastatin, pravastatin, lovastatin en bloeddrukverlagende medicijnen, enalapril, captopril en lisinopril. Dit is niet onderzocht in wetenschappelijke studies.
           Acute toxische vergiftiging oraal: knoflookextract LD50, dodelijk 50%. Ratten en muizen >30ml/kg. (Acute toxixity test of garlic extract PMID: 6471129).
           Chronische toxische vergiftiging oraal onderzocht bij Wistar ratten gedurende 6 maanden. Er waren geen toxische symptomen van het knoflook extract zelfs bij doses van 2000 mg/kg, gedurende 6 maanden, 5 maal in  de week. De gewichtstoename van de ratten werd niet belemmerd, er waren geen duidelijke veranderingen in urine, hematologisch en serologisch. Histopathalogisch onderzoek op weefsel en organen gaf geen toxische signalen. (Chronic toxicity test of garlic extract in rats. PMID: 6471130).
          Chronisch onderzoek: vrouwelijke en mannelijke ratten kregen 21 dagen een water extract van knoflook 300 en 600 mg/kg/24uur. De resultaten toonden giftige effecten aan die de groei betroffen. biologische parameters en histologische structuren. (Toxic effects induced by the repeat administration of Allium sativum L. PMID: 1783970).

Inwendig:
bij: circulatiestoornissen, suikerziekte, longaandoeningen, waterzucht, vetzucht, maagklachten, flatulentie, hoge bloeddruk, aandoeningen van het ademhalings-systeem, darminfecties, reuma, kanker: 3 maal daags 1-2 druppels na de maaltijd innemen, of 3 capsules. Paardenmiddel: 5 bollen knoflook, 15 citroenen uitpersen en 1 kilo honing mixen en iedere dag een eierdopje innemen.

Geestelijk:
in de westerse traditie houdt knoflook de boze geesten weg. Goede weerstand tegen virussen die ons lichaam aanvallen. In de ayurveda geeft deze olie hogere, spirituele vibraties. Knoflookolie werkt krachtig stimulerend op emotionele processen.
Contra indicatie: vanwege de geur niet of nauwelijks gebruikt. Inwendig niet gebruiken bij huidziekten of een gevoelige maag. Kan soms overgevoeligheid veroorzaken en de maag irriteren. Voorzichtig bij mensen met bloedstollingstoornissen en bloedverdunners. Niet voor baby’s en kinderen, bij gevoelige of beschadigde huid.
Capsules en zetpillen gebruiken.

Contraindicatie:
behalve de geur, huidirritant, mogelijk allergeen, blaasjesvorming (White 1887, Burkill 1935), dermatitis (Strobel et al. 1978), contactdermatitis van de plant (Neves 1964 en Martinescu 1981). Zie boven.

Veiligheid: MSDS
Cas. no. 8000-78-0. Soortelijk gewicht: 1.04.
Licht schadelijk voor de keel en longen. Niet carcinogeen.
Vlampunt: 30 graden C. Bij verbranding ontstaat carbon monoxide en/of carbon dioxide.
Xi-Xn-N: irritant voor ogen, slijmvliezen en huid; schadelijk bij ingestie; niet in het milieu afvloeien: grondwater, water, grond. Oogcontact: 15 minuten spoelen met overvloedig water, evenals de huid. Bij ingestie de mond spoelen en een arts waarschuwen, etiket/verpakking tonen. Verwerken met beschermende kleding.
Oplosbaar in alcohol, vette olie, niet in water.

Toepassingen:
kruiden. De geur is bijzonder doordringend, één druppel knoflook, in een liter olijfolie is heerlijk om in te bakken of om salades aan te maken.         
*Innemen met honing als natuurlijk antibioticum.  

Bron:  Prudential herbs.com. Wikipedia: Nederlands – Duits – Engels.
           www.plantaardigheden.nl/plant: Knoflook
           Gernot Katzer’s Spice Pages: Allium sativum
           Botanical.com A Modern Herbal Mrs. M. Grieve: Allium sativum
           Floridata.com Allium sativum.
           Liber Herbarum II. Allium sativum.
           www.gesundheit.de/heilpflanzen-lexikon. Allium sativum/Allium cepa.
           www.mdidea.com
           Toxic effects induced by the repeat administration of Allium sativum L. PMID: 1783970.
           Chronic toxicity test of garlic extract in rats. PMID: 6471130.
           Acute toxixity test of garlic extract PMID: 6471129
Foto:             Wikipedia.
                     Commons.wikimedia org
                     www.cvecara.neven.com
                     www.bbc.co.uk
                     www.gaertnerei-kalb.de


André Gielen.  ©®Copyright en registratie notaris. Lith 2001- 2008

 


Previous page: Allium cepa
Next page: Allium ursinum