Print This Page

Amyris balsamifera

 

AMYRIS BALSAMIFERA L.   -     AMYRIS / SANDELHOUT WEST / WEST-INDISCH ROZENHOUT
Familie:
rutaceae. Deze familie heeft 150 genera en 900 species in tropische en gematigde regio’s, vooral in Zuid Afrika en Australië.
Gebruikt deel: stoomdestillatie uit stukken hout en takken. Levert zeer veel olie, vooral als het hout gedroogd is, bijnaam: de fakkelboom. De olie is een licht- tot donkergele viskeuze vloeistof. De geur is een beetje muf, zoet, houtachtig, lijkt echter op sandelhout en wordt af en toe wel gebruikt voor vervalsing van de veel duurdere sandelhout uit India. Olieopbrengst 1-Amyris balsamifera3,5%, tussen 30-70 kg hout voor een liter olie. In de parfumerie is het een basisnoot in zeep en houtgeuren.

Sandelhout wordt schaars, door te jong kappen, dus wordt er naarstig gezocht naar vervangers. Een van deze vervangers is Amyris balsamifera, ook wel sandelhout west genoemd. Deze kleine struikachtige boom met witte bloemen groeide oorspronkelijk in het wild op Haïti. Nu is de boom ook verspreid op Jamaica en in Zuid-Amerika. Beperkte toepassing in smaakstoffen, bijvoorbeeld likeuren, verder in parfums en cosmetica.
Op Haïti wordt het kaarsenhout genoemd, omdat het hout, door het hoge gehalte olie, brandt als een kaars. De olie wordt gewonnen door waterdampdestillatie van houtsnippers en takken. De opbrengst is hoog. Het is een lichtgele stroperige olie met een muffe houtgeur, die toch sterk afwijkt van het echte sandelhout. De geur is lang niet zo rijk en warm en is veel sneller verdwenen. De olie toont meer overeenkomst met rozenhout en is ook zeer geschikt voor het aromatiseren van woonruimten. Wordt ook West-Indisch rozenhout genoemd.    
                     
Werkzame bestanddelen:
Balsamiek met een gemiddelde geursterkte: zoet, balsem, peperachtig, gayak, cubebe. Soortelijk gewicht: 0.946 - 0.978 bij 20°C. Refractieve index: 1.505 – 1.510 bij 20°C. Optische rotatie: +10.00 tot +60.00. Oplosbaar in alcohol, olie. Onoplosbaar in water. Kookpunt 291-300°C bij 20°C. Vlampunt 93.33°C.
sesquiterpeenalcoholen 70%, cadinol, cadineen, caryophylleen, balsamiol, valerianol. Coumarines: balsamiferon.
Sesquiterpenen: b-caryophylleen, a-cadineen 15%. Sesquiterpene alcohol tot 80%.
<   dan 1%: (E)-nerolidol - selineen
>   dan 1%: curcumeen – drimenol – b-fellandreen
>   dan 5%: elemol – g-eudesmol – b-eudesmol
>   dan15%: a-eudesmol – valerianol
                Ter vergelijk een G.C. van een olie uit Haiti:
A-acoradiene 0.7% - b-acoradiene 1% - b-acorenol 0.7% - a-agarofuran 1% - b-bisaboleen 1.6% - d-cadinol 0.2% - b-caryophylleen spoor – cedranol – curcumeen 3.1% - gamma-mono-cyclonerolidol 0.4% - a-mono-cyclonerolidol 0.4% - dihydroagarofuran 0.8% - b-elemeen 0.1% - elemol 10.1% - 10-epi-gamma-eudesmol 10.9% - b-eudesmol 16.8% - furfural<0.1% - a-gurjuneen 1% - b-himachaleen 0.4% - a-humuleen<0.1% - 4alpha-hydroxydihydroagarfuran 0.5% - ledol <0.1% - (E)-nerolidol 0.5% - a-santaleen<0.1% - selin-5-en-7-ol 6.4% - selina-3,7-diene 0.1% - selina-3,7(11)-diene 3.5% - selina-5-en-11-ol 0.2% - a-selineen 0.5% - epi-gamma-selineen sporen – epi-alpha-seluineen 3.1% - 1,3,7,7-tetramethyl bicyclo(4.4.0)-3-decene <0.1% - valenceen sporen – iso valenceen 0.1% - valerianol 22.1% - zingibereen 3.5%
Bron: The good scents company. B. Corbier, C. Ehret, P.Maupetit, Constituents inedits de L’essence de Santal Amyris. In: Progress in Terpene Chemistry.

Werkzaamheid:
aambeien++ -  antiseptisch -  asthenie+ - bloedcirculatiebevorderend -  congestie van aders en lymfe  -  depressies/angst  - harttonicum+, bij hartzwakte  -        huidverzorging, huidverzachtend -  immuunzwakte, verminderde weerstand - kalmerend/rustgevend  - krampstillend  – nervositeit -  slapeloosheid - spanningen - spataderen++  -  spieren, stijve  - stress -  striae/rimpels - zweertjes.

Combinaties:
mengen met engelwortel, benzoë, costus, labdanum, kaneel/schors, lavendel, lavandin, citronella, eikenmos, gayak, peen, palmarosa, patchouli, sandelhout, sassafras, wierook, ylang ylang, cederhout en andere houtoliën en citrusoliën.

Veiligheid: MSDS
Cas no.: 8015-65-4. Vlampunt 93.3 graden C.  Stabiele vloeistof. Bij verbranding ontstaan giftige dampen: koolmonoxide en kooldioxide. Niet blootstellen aan temperaturen boven 35 graden C.
Xi-Xn-N: irritant voor ogen en huid; schadelijk bij ingestie; niet in het milieu afvloeien: grondwater, water, grond. Oogcontact: 15 minuten spoelen met overvloedig water, evenals de huid. Bij ingestie de mond spoelen en een arts waarschuwen. Verwerken met beschermende kleding.
Oplosbaar in alcohol, vette olie, niet in water.

Geestelijk: Amyris balsamifera
ontspannend en opbeurend. Antidepressief.

Contra indicatie:
niet toxisch, veroorzaakt geen overgevoeligheid, niet irriterend. In sommige gevallen: roodheid en jeuk. Eerst testen aan de binnenkant van de elleboog. Bij zwangerschap: niet gebruiken of in een zeer lage dosering van 1%. Vermijden bij baby’s en kinderen onder 6 jaar.

Veiligheid: MSDS sheet:
Xi-Xn-N: ogen en huidirritant; niet inhaleren; dampen schadelijk voor de longen en gezondheid. Beschermende kleding dragen. Lost niet op in water, wel in alcohol, dipropyleen glycol, cederhoutolie, virginiana. Niet in het milieu storten, grondwater, grond, water.
Cas no. 8015-65-4. Vlampunt: 93,3 graden C. Bij verbranding: carbon monmoxide en carbon dioxide. Verder niet schadelijk voor de gezondheid, niet carcinogeen.

Toepassingen:
     *baden: 10 druppels oplossen in bijvoorbeeld honing: krampstillend, tegen spierpijn, lymfe-, aderklachten. Ontspannend bij slaapstoornissen en onrust.
     *bij vermoeidheid: meng 5 dr. amyris, 5 dr. rozenhout en 5 dr. ceder met 25 ml. amandel olie. Hiermee naar behoefte masseren.
     *als zinnenprikkelende massage olie: meng 5 dr. amyris, 5 dr. ceder en 5 dr. jasmijn met 25 ml. jojoba olie. Het lichaam licht masseren.
     *als huid olie voor oudere huid: 10 dr. amyris, 10 dr. lavendel en 10 dr. melisse mengen met 50 ml. jojoba olie. Het lichaam na het baden/douchen inwrijven.
     *bij stijve spieren in het koude jaargetijde: meng 4 dr. amyris, 5 dr. gember, 5 dr. palmarosa, 4 dr. geranium en 2 dr. bay St. Thomas met 20 ml. sesam olie. Met dit mengsel de stijve spieren regelmatig masseren.
     *bij huidaandoeningen, rimpels: meng 8 dr. amyris in een eetlepel tarwekiem olie en behandel de huid tweemaal daags met dit mengsel.
     *bij striae of zwangerschapsstriemen: 15 dr. amyris en 3 dr. roos mengen met 100 ml. hazelnoot olie. Tweemaal per week masseren.
     *verdampen 8-10 dr. amyris in de aroma lamp geven een ontspannen atmosfeer en een heerlijke geur in de kamer. Men kan ook tissues met 5-10 dr. op de centrale verwarming leggen.


Bron:
The good scents company. B. Corbier, C. Ehret, P.Maupetit, Constituents inedits de L’essence de Santal Amyris. In: Progress in Terpene Chemistry.
www.home.tiscali.be/jantje
USDA: GRIN Taxonomy for plants: Amyris balsamifera L.
The Florida Center for Community, Design + Research. Dr. Richard Wunderlin en Dr. Bruce Hansen.
Foto:  www.kerryshop.co.uk
          www.bojensen.net
          www.blubb.at


   
André Gielen.  ©®Copyright en registratie notaris. Lith 2001- mrt 2007.

 

 


Previous page: Amomum subulatum
Next page: Anethum graveolens/Sowa