Print This Page

Artemisia absinthium

 

ARTEMISIA ABSINTHIUM Linne       -                          ALSEM / AALST / ABSINTALSEM.
Familie:
asteraceae (compositae).
De Artemisia familie heeft zo’n 350 soorten in de noordelijke gematigde streken, Zuid-Afrika en in het westen van Zuid-Amerika. Gecultiveerd en teelt in de voormalige Sovjet Unie, Zuid-Artemisia absinthiumEuropa, Noord Afrika en Amerika.
Gebruikt deel: bladeren en bloeiende toppen, stoomdestillatie. Etherisch oliegehalte 1%. 100-200 kg plantmateriaal voor een liter olie. Af en toe wordt een absolue geproduceerd door oplosextractie.
De olie is een donkergroene of blauwachtige olie met een pikante, warme, bittere  geur en een scherpe, frisse boventoon. In de parfumerie is het een middennoot en wordt gebruikt in mannengeuren.

Alsem of absinth is een overblijvend bitter of vast kruid dat tot 1,5 meter hoog wordt met een witachtige stengel, zilvergroene geveerde bladeren met fijne zijdeachtige haartjes en lichtgele bloemen. In november is de oogsttijd. De plant bloeit van juli tot september. De bloemen zijn buisvormig en staan in trossen. Niet verwarren met bijvoet. Het komt voor in Europa en Siberië. In Nederland is de plant zeldzaam. Langs wegen, heggen, op zandgronden, in de duinen, op puinhopen en bouwterreinen.

In de kruidengeneeskunde en in de historie wordt en werd het bloeiende kruid gebruikt als aroma-bitter tegen slechte eetlust, anorexia, als digestief tonicum en tegen kwalen van de lever en de galblaas. Het wordt ook gebruikt om de menstruatie te bevorderen, abortus op te wekken (samen met bijvoet), de koorts te verlagen en wormen te verdrijven. Vroeger in de volkstraditie werd het gebruikt als middel tegen epilepsie, als koortsverlager, wormverdrijver en als aromatisch strooikruid om vlooien te verdrijven. Het vermindert loodvergiftiging. Naast andere planten gepoot, weert het insektenvraat. Het werd bij lijkverbrandingen op de brandstapel gelegd. Reeds beschreven door Plinius de Oude en Dioscorides.
De plant is inheems in Europa, Noord Afrika  en westelijk Azië. Hij wordt op grote schaal gekweekt in Midden- en Zuid Europa, Rusland, Noord Afrika en de USA, waar de olie voornamelijk wordt geproduceerd. In het oude Rome werd een alsemtak aangeboden aan de overwinnaars bij de wagenrennen. Absint-alsem werd vroeger tegen ongedierte op de grond gestrooid, in de graanschuur, tussen kleren gehangen en een sterk extract werd gebruikt om ziekenhuisvloeren te ontsmetten.
Artemisia absinthiumAlsem wordt gebruikt in huidprikkelende farmaceutische producten en als geurcomponent in cosmetica, parfums en toiletartikelen. Ook als smaakstof in alcoholische bitters en vermouths, in frisdranken en sommige voedingsmiddelen, suikergoed en desserts, in zeer kleine hoeveelheden. De werking van het kruid zit in de etherische olie en de bitterstoffen. Door de bittere stoffen in de plant wordt de maagsecretie van een hormoon, gastrine genaamd, op gang gebracht, hetgeen de eetlust opwekt en spijsverterinssappen en gal produceert.
Aftreksels op alcohol met de etherische olie zijn gevaarlijk. Zij hebben een degeneratieve werking op het centrale zenuwstelsel.
Wordt in de aromatherapie niet gebruikt. Gewoontegebruik kan tot rusteloosheid, nachtmerries, convulsie, braken en zelfs tot hersenletsel leiden. In Frankrijk werd rond 1915 de productie van de drank absinth verboden vanwege zijn narcotische en gewoontevormende eigenschappen.
De plant is een amara aromatica.

Artemisia was de godin van de jacht, de maan en de natuur. Anderen noemen Artemisia de godin van de geboorte. Weer een andere versie is dat de naam afkomstig zou zijn van de Carische koningin Artemisia, de zuster en opvolgster van Mausolus van Carië. Absinthium komt uit het Grieks en betekent: ongenoegen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de bittere smaak van het kruid.

Werkzame bestanddelen:
thujol 10%, thuyl alcohol 9%, a-thujon tot 71%, b-thujon, absinthol, fellandreen, sesquiterpeenlacton absinthine 11%, cadineen, camfeen, pineen, azuleen, chamazuleen, pineen, bisaboleen, b-caryophylleen, sabineen, sabinyl acetaat tot 8%, chrysanthenylacetaat, linalylacetaat,  salicylzuren.
Andere bestanddelen in de plant: absinthine – achillicine – anabsine – anabsinine – artabine – artemetine – arthamarine – b-caroteen – b-caryophylleen – b-thujon – bisaboleen – cadineen – campheen – chamazuleen – cis-epoxycocimeen – isoabsinthine – isoquercitrine – fellenadreen – nicotinezuur – coumarinezuur – palmitinezuur – pineen – quebrachitol – proteine – glucoside – rutine – tanninen – thujylalcohol – thujylisovaleraat/-palmitaat – vanillinezuur – salicylzuur.
Vitamine A-B6-C. Resin 30% . Mineralen. Kiezelzuur. Vetten

Werkzaamheid:
Amenorroe - analgetisch, licht – anthelmintisch  -  antibacterieel – anticonvulsant – antidiabetes - aperitief – bedwateren - blaasproblemen - blaasgruis – bloedcirculatiebevorderend - bloedreinigend -– carminatief - cholagoog – constipatie/chronisch – darmparasieten - diarree – digestieproblemen - diuretisch  -  eczeem - eetlustopwekkend  -  galdrijvend  -  galziekten – geelzucht - insecticide  -  jicht -  koliek -  koortsmiddel  -  lever- en galblaasproblemen -  leverversterkend -  maagklachten/-kramp -   motten  -  menstruatieproblemen/activerend  – miltproblemen - narcotisch  - nierstenen - ontstekingremmend - slaapmiddel  -  spoelworm -  spijsverteringsbevorderend  -     stimulerend -  stofwisselingsziekten -  stomachisch – tonisch, algemeen - verkoudheid - verdovend middel en een goede insectenverdrijver  -  waterzucht -    worminfecties.  Artemisia absinthium
Homeopathische toepassingen van het hele kruid: epileptie – zenuwlijden, algemeen.
In te zetten bij schimmelaandoeningen, wrijfmiddel. Voor in de klerenkast: gedroogd, samen met lavendel en pepermunt

Combinatie:
Goed te mengen met: eikenmos, jasmijn, lavendel, neroli, indien de olie ontdaan is van het hoge gehalte thujon. Doet het goed met citrusoliën.

Inwendig:
Ontstekingremmend, spijsverteringbevorderend, maagversterkend, menstruatiebevorderend, krampopheffend, wormdrijvend, bij doorbloedingsstoornissen en kolieken.

Geestelijk:
bij geestelijke uitputting of overbelasting, burn out, bij introverte mensen die problemen hebben met loslaten van het verleden, bij veel teleurstellingen en negatieve ervaringen in het leven. Wordt samen met sandelhout gebrand als wierook. Werd vroeger geacht om de psychische krachten te versterken en zou in vroegere tijden beschermen tegen boze geesten en betoveringen.

Contra indicatie:
Mag inwendig noch uitwendig gebruikt worden: neurotoxisch en abortief. Gevaarlijk voor mensen met aanleg voor epilepsie. Bij langdurig gebruik : spierkrampen, rusteloosheid, nachtmerries, duizeligheid, braken tot hersenletsel toe. Niet langer dan twee tot drie weken gebruken. Niet voor zwangere, baby’s, kinderen.

Veiligheid: MSDS
Cas no. 8008-93-3. Vlampunt 64 graden C. Soortelijk gewicht bij 20 graden C.: 0.924.
Geen schadelijke stoffen geconstateerd. Niet toxisch bij inhaleren. Bij ingestie water of melk drinken, arts waarschuwen, etiket/verpakking tonen. Ogen 15 minuten spoelen met overvloedig water, evenals de huid.
Stabiel product, geen brandgevaar, noch explosies.
Xi: irritant voor ogen en huid. Niet carcinogeen.
Vervuilend voor grondwater, water, grond en milieu.

Toepassing:
* In massage olie voor een betere doorbloeding, mengen met een basisolie tot 1-2%
* wrijfolie bij schimmels
*gorgelmiddel bij mond- en keelinfecties.

 

Foto's: nl.wikipedia.org
            www.shamanshop.net
            www.morningsunherbfarm.com
            www.preisroboter.de

 

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen. Lith oktober 2006.


Previous page: Artemisia abrotanum
Next page: Artemisia afra