Print This Page

Chamaemelum nobile

 

 

CHAMAEMELUM NOBILE (L.) All.                               -                              KAMILLE, ROOMSE
Synoniem:
Anthemis nobilis L.
Familie: astKamille, Roomseeraceae (compositae), samengesteldbloemigen. Frankrijk. Gebruikt deel: gedroogde bloemen, of het bloeiende kruid, met een opbrengst van 1%, voor 1 kg essence 100 kg verse bloemen. Stoomdestillatie uit de bloemhoofdjes. De vloeistof is lichtblauw, bij het ouder worden geel. De geur is warm, zoet, kruidig. Middennoot in de parfumerie. De geslachtsnaam Chamaemelum is afgeleid van het Griekse Khamaimelon, dat betekent: aardappel of appel van de grond.

De roomse kamille is een vrij algemeen plantje dat in gematigde gebieden overal in Amerika en Europa groeit, inheems in het zuiden en westen. Het plantje is overblijvend en wordt 30-40 cm groot. Deze kamillesoort wordt veel geteeld in Hongarije, Frankrijk, de USA, Engeland, België en Italië. De etherische olie wordt verkregen door waterdampdestillatie van de bloeiende toppen en dit bij lage druk. De olie kan ook gedestilleerd worden uit gedroogde bloemen en heeft dan een vaalblauwe kleur die langzaam verkleurt naar groengeel. Chamazuleen is niet aanwezig in het verse kruid, maar wordt geproduceerd tijdens het destillatieproces. De naam Anthemis nobilis stamt uit het Grieks en betekent “edele bloem”. De geur doet denken aan die van een appel en in Spanje wordt deze kamille gebruikt bij de bereiding van een sherry die “appeltje” genoemd wordt. Dit is tevens de Spaanse naam voor de kamille.
Ook de roomse kamille wordt van oudsher gebruikt vanwege zijn heilzame
eigenschappen, o.a. kalmerende invloed op ogen en huid en kamille is spijsvertering  bevorderend. De olie bevat veel esters, die huidvriendelijk zijn, sterk krampstillend en spierontspannend. Roomse kamille kan als eerste hulp bij een acute astma aanval gebruikt worden. Aanbrengen op de polsen, slapen en plexus solaris.

Het is één van de negen Saksische heilige kruiden, die “maythen” genoemd worden. Reeds 2000 jaar werd de roomse kamille medicinaal gebruikt, ook door de Moren en Egyptenaren. Ook wordt het plantje beschouwd als “plantengenezer”, of “plantendokter”  dit, omdat het de gezondheid van planten die in de nabijheid groeien bevorderd. De oude Egyptenaren wijdden het kruid aan Ra de zonnegod en stelden het boven alle planten.
De olie is kalmerend, krampstillend (centraal zenuwstelsel), ontstekingswerend, tegen parasieten, en werkzaam bij astma, van nerveuze origine, chirurgische ingrepen, is een digestivum, tegen kinkhoest, pijnstillend, tegen maagkrampen en nerveuze shock. Werkt koortswerend en verlicht bij buikpijn.Chamaemelum nobile
De olie is goed te combineren met roos, geranium en sinaasappel.
De werking van roomse kamille is milder dan die van de echte kamille en is daarom in lage doseringen bijzonder geschikt voor kinderen, vooral als deze pijn hebben  of angstig zijn. Wordt gebruikt in antiseptische smeersels, op grote schaal in zepen, cosmetica, wasmiddelen, haarproducten, parfums en als smaakingrediënt in de meeste voedingsmiddelen, alcoholische- en frisdranken.
Andere soort: Anthemis tinctoria, de gele kamille, is een kortlevende vaste plant, tot 60 cm hoog, met geveerd blad, langstelige, madeliefachtige goudgele bloemen en geribbelde kleine zaden. Wordt ook wel verfkamille of koe-oog genoemd. De bloemen geven een keur aan textielverven van heldergeel en kaki tot olijf. De plant heeft krampwerende en menstruatiestimulerende eigenschappen zoals de stinkende kamille, de Anthemis cotula. Gele kamille bevat een krachtige allergie veroorzakende stof.

Werkzame bestanddelen:
Anthemis nobile: terpenische alkoholen:
De olie bestaat voor 85% uit mono- en bifunctionele esters van alfatische zuren en alcoholen van laag moleculair gewicht die uit zichzelf voorkomen uit leucine, isoleucine of valine metabolisme: angelaat, tiglaat, methylacrylaat, crotonoaat, isobutanol, 3-methylbutanol-1-ol, of 2-methylbutaan-1-ol butyraat, enz. De plant bevat sequiterpene lactonen, vooral germacranolides (nobiline, 3-epinobiline en verbonden derivaten). Verder monoterpenen: azuleen voorkomend in alleen sporen, en fenolische zuren, coumarines, flavonoïden (apigenine en luteoline glucosiden.
Verder: a en b-pineen, campheen, limoneen, a-cadineen,a-copaen, a-cubebeen, b-bisaboleen, b-bourboneen, b-caryophylleen,b-copaen, b-cubebeen, b-selneen, bisaboleen, farneseen, germacreen-D, humuleen, luteolin-7-glucoside, nerolidol, p-cymeen, pinocamfeen, sabineen, scopoletine,a-terpineen, apigenine, apiine, b-myrceen, azuleen, borneol, chamazuleen, isobutyl-butyraat 3.7%, isobutyl-2-methylbuthyraat 0.7%, isoamyl-butyraat 2.6%, 2-methylbutyl-2-methylbutyraat 2.7%, hexyl-butyraat 3.9%, propyl-angelaat 1.1%, isobutyl-angelaat 36%, 2 methyl-2-propenylaat 7.4%, butyl-angelaat0.9%, isoamyl-angelaat 17.9%
Ketonen: pino-carvon 2-13%, coumarine: umbelliferon.
Vitaminen, mineralen, koolhydraten, zuren, tanninen.
Bij de opslag kan men de blauwe kleur behouden door koeling en door zo goed als geen lucht toe te laten in de container waar de olie in opgeslagen is.
      Ter vergelijk: olie bestanddelen van Shirley and Len Price.
Hydrocarbons: monoterpenen: a-terpineen 0-10% - a-pineen 0-10% - b-pineen 0-10% - sabineen 0-10% - campheen – b-myrceen – y-terpineen. Sesquiterpenen: caryophylleen 0-10% - chamazuleen – copaen – b-copaen – d-cadineen. Aromatisch p-cymeen.
Alcohol: monoterpenols: trans-pinocarveol 5% - sesquiterpenols: 5-6%: farnesol – nerolidol.
Aldehyden: monoterpenal: myrtenal 0-10%.
Ketonen: monoterpenonen: pinocarvon 0-10%.
Esters: 75-80%: andere: 2 methylbutyl 2-methyl propionaat 0.5-25% - 2-methylpropyl butanoaat 0.5-10% - 2-methylbutyl  2-methylbutanoaat 0.5-25% - 2-metghylpropyl 3-methylbutanoaat 0-10% - prpyl angelaat 0.5-10% - 2-methylpropyl angelat 0.5-25% - butylangelaat 0.5-10% - 3-methylpentyl angelaat 0-10% (Nano, Sacco & Frattini 1974) – isobutyl angelaat 36-40% - isobutyl isobutanoaat 4% - 2-methylbutyl methyl-2-buanoaat 3% - isoamyl methyl-2-butanoaat 3% - propyl angelaat 1% - hexyl acetaat 0.5-10% - isobutyl tiglaat – isoamyl tiglaat – hexyltiglaat 0- crotanoaat – methacrylaat.
Chamaemelum nobileOxiden: monoterpenoide 1,8-cineol 0.25%.
Lactonen: sesquiterpenyl: 32-deshydronobiline.

Specifieke werkzaamheid:
Abcessen - acne/jeugdpuistjes – allergie - analgetisch – angina - anti-anemisch – anticonvulsant - anti-ontsteking++ - antineuralgisch – antiparasitisch - antiseptisch – antispasmodisch, migraine, hoofdpijn, spierspanning - aperitief – artrose – astma+ - bactericide – blaren – braakneigingen – brandwonden – bronchitis – carminatief, gasvorming – chirurgische ingrepen+++ - cholagoog – cicatrissant – conjunctivitis - depressies – dermatitis – digestief, indigestie, gebrek aan eetlust  – diuretisch - dysmenorroe – eczeem – emmenagoog, nerveuze menstruatie problemen  – febrifugum – fungicide -  galdrijvend - gebrek aan eetlust – gorgelen - haarverzorging - hepatisch – herpes - hoofdpijn - huidverzorging, gevoelige huid/gezichtsbad – huiduitslag - hypnotisch++ - hysterie - indigestie – insectensteken/beten – jeuk – jicht -  kalmerend+++, zenuwstelsel, nerveuze depressie, nerveuze shock   - kinkhoest – kolieken – krampstillend+++, centraal zenuwstelsel/ rustgevend - maagkrampen – menopauze – menorroe – menstruatieklachten/pijnen - migraine – mondverzorging  - nervositeit - ontstekingen – oogklachten – ontsteking-werend+++, vooral van de slijmvliezen  - oorontsteking – overgangsklachten – parasieten+++, lamblias, anklostomen - pijnstillend+ - préanesthesie+++ - prikkelbaarheid – psoriasis - reuma - sedatief+++ - shock+++ - slapeloosheid – slijmvorming in de neus - snijwonden - spasmolitisch+++ - spierpijn – spit - spijsverteringsstoornissen – stijve spieren/gewrichten – stimulerend, witte bloedlichaampjes – stomachisch - stress - sudoriferisch – tandpijn – tonisch, lever en milt  –  verkoudheid -  verstuikingen – vrieswonden – wondhelend, verbrandingen, bulten, wonden – wormverdrijvend – zenuwpijn/ zenuwstillend – zenuwsterkend – zweetdrijvend.
Goed in huidverzorging: acne – verbrandingen – droge huid – jeuk – couperose – eczeem – psoriasis – overgevoelige huid – huidontstekingen – versterkt weefsel – en werkt zuiverend op de huid.
Geen irritaties, sensitisering bij 4% oplossing, geen fototoxiciteit (Opdyke 1975e).
De olie is antispasmodisch, carminatief, cardiac en sudorifisch Duke 1985 p.111).
Olie is actief tegen Staf. aureus en Candida albicans, inhaleren. (Bartram 1995 p.106).

Inwendig:
bij: jicht, reuma, oogontstekingen, allergie, flatulentie, koorts, longaandoeningen, trage spijsvertering, maagkrampen, schele hoofdpijn: 3 maal daags 2 druppels na de maaltijd.

Combinatie:
bergamot, eikenmos, jasmijn, geranium, labdanum, lavendel, neroli, roos, scharlei.Kamille, Roomse

Geestelijk:
roomse kamille olie verzacht alle psychische verkrampingen, gebruiken bij een overprikkelt zenuwgestel. Bevordert een gevoel van rust en welbehagen en is zeer goed tegen slapeloosheid. Kalmerende en troostende eigenschappen, zoals alle kamille soorten. Werkt op meerdere nivo’s: lichamelijk, emotioneel en subtiel. De echte of blauwe kamille heeft affiniteit met het keel chakra en kan worden toegepast in combinatie met blauwe stenen, zoals de blauwe toermalijn. Ook de Anthemis nobile heeft een rechtstreekse uitwerking op het keel chakra, maar is ijler, lichter blauw. Te gebruiken met lichtblauwe stenen zoals de blauwe bandagaat of de aqua aura.

Contra indicatie:
Afgeraden tijdens het begin van de zwangerschap tot 3 maanden, kan soms dermatitis veroorzaken, verder niet toxisch, niet irriterend.
De kamillethee kan anafylaxis, contactdermatitis en andere overgevoelige reacties veroorzaken. (Tyler 1984)

Veiligheid: MSDS
Cas no. 8015-92-7. Soortelijk gewicht bij 20 graden C.: 0.8758. Vlampunt: 52,7 graden C.
Niet toxisch bij inhaleren; bij ingestie water of melk drinken, arts waarschuwen, etiket/verpakking tonen; ogen 15 minuten spoelen; huid overvloedig wassen met water.
Stabiele stof, schokbestendig, niet vuurgevaarlijk. Bij verwerking beschermende kleding dragen.
Xi-Xn-N: irritant voor ogen en huid. Bij voortdurende blootstelling mogelijk allergeen/dermatitis. Algemeen toxisch. Niet in milieu storten, grondwater of grond. Niet carcinogeen. Ontvlambaar. Oplosbaar in alcohol, vette olie, niet i9n water.

Toepassingen:
*bij jeukerige huiduitslag - allergische problemen: meng 2 druppels kamille en 4 dr.  helicryse met een eetlepel calendula maceraat en wrijf daar de uitslag mee in.
*bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, psoriasis, herpes, jeuk, wondjes en zweertjes: 2-3 druppels op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag de wondjes deppen.
*kompres bij maag- en darmkrampen, verharde spieren, spit: voeg 10 druppels toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen. Eventueel aan te vullen met 2 druppels lavendel of 2 druppels rozemarijn, Chamaemelum nobileof 2 druppels sandelhout.
*als slijmoplosser bij allergische problemen, vooral bij slijmvorming in de neus en bij niezen: meng 2 druppels roomse kamille en 4 druppels helicryse in een schaaltje heet water en damp 1-3 keer per dag.
*bij eczeem, psoriasis: 2-3 druppels op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag deppen. Of maak een kompres met 10 druppels in 1 liter gekookt, afgekoeld water. Laat 10-15 minuten inwerken.
*verdampen: 3 druppels marjolein, 3 druppels lavendel en 3 druppels roomse kamille in de aromalamp werken positief bij geagiteerdheid.


Bronnen:  www.natuurlijkerwijs.com/kamille
                 Julia Lawless: Het complete handboek etherische oliën
                 Geneeskrqachtrige en giftrige plante U. Rüdt.
                 Kruiden Violet Stevenson.
                 Holistic online.com. Herb information
                Aromatherapy for Health Professionals by Shirley and Len Price.
                Users skynet.be
Foto: www.candbsupplies.ca
         www.fichas.infojardin.com
         www.bio-gaertner.de
         www.plantlife.org.uk
         www.image.www.rakuten.co.jp


André Gielen.  ©®Copyright en registratie notaris. Lith 2001-  2008