Print This Page

Cinnamomum aromaticum

 

CINNAMOMUM OLIE:
Cinnamon of cinnamon schors/bast is de gedroogde binnenste schors, gestript uit de buitenste schors van de dunne takken en twijgen van de cinnamon boom, de Cinnamomum zeylanicum of de Cinnamomum aromaticum en anderen.

Er zijn honderden species van Cinnamomum, inheems in Azië en Australië. Het zijn groenblijvende bomen of struiken en de meeste zijn aromatisch.
De belangrijkste zijn: Cinnamomum verum, zeylanicum (Cinnamon schors- en bladolie, de echte of Ceylon cinnamon), inheems in Sri Lanka, Cinnamomum cassia of aromaticum (Cassia of Chinese cinnamon) en Cinnamomum camphora (Kamfer, Sassafras en Ho blad olie). De laatste wordt gebruikt voor chemische isolaties. Cinnamomum burmanii Blume, de Indonesische cassia, Cinnamomum loureinii Nees, de Vietnamese cassia en Cinnamomum tamala (Buch.-Ham.) Nees & Eberm, de cassia van India. Zie verderop.

In Azië zijn honderden species die regionaal en lokaal worden gedestilleerd en voor eigen gebruik zijn. Er is wel potentie voor commercieel produceren. In veel tropische gebieden wordt er commercieel gecultiveerd.

C. verum en C. cassia zijn specerijen/kruiden oliën. Specerijen worden geclassificeerd naar de plantdelen die worden gebruikt. We onderscheiden: vruchten en zaden: peper, kardemon, steranijs. Knoppen- en bloemen specerijen: kruidnagel. Schors/bast specerijen: kaneel en cassia. Wortel specerijen: gember en curcuma. En blad specerijen: laurier.

De echte kaneel en cassia rollen alle twee op tot een zogenaamde “quill” of pijp (kaneel). De echte kaneel rolt op van beide zijden naar binnen, de cassia rolt op naar binnen vanaf een kant. Gemalen kaneel kan zowel cassia als kaneel bevatten. De pijpkaneel is ongeveer 1 meter lang en wordt afgekort op ongeveer 8 cm. In de handel wordt cassia en kaneel aangeboden als pijpkaneel, gebroken schors, poeder en is geel tot donkerbruin van kleur. De kwaliteit wordt bepaald door de dikte van de rolletjes: hoe dunner, des te beter de kwaliteit. De olie opbrengst is tussen de 1  -3,5%, vooral cinnamaldehyde. De olieproductie is dikwijls van de afvalverwerking van de pijpkaneel industrie.

Cinnamomum zeylanicum    Cinnamomum camphora   Cinnamomum cassia   Kaneel, echte    Cassia, kaneel

Bij het vervoer moet de lading beschermd worden tegen vuil, stof, vetten, olie en vocht, want bij vocht kan er schimmel optreden en de cinnamaldehyde kan veranderen in styreen; verdere opslag: koel, droog met een goede ventilatie. De verandering in styreen kan de ademhalingswegen en de ogen irriteren en direct contact met styreen kan de huid en de ogen irriteren. De beste vervoerstemperatuur is tussen 15 - 19°C. 

Er zijn vele soorten: Ceylon, de echte – Chinese cinnamon, cassia – Batavia cassia – Padang cassia – Malabar cinnamon – Madagaskar cinnamon – Saigon cinnamon – Seychelles cinnamon.
Normaal gesproken worden cassia en Cinnamomum verum gerectificeerd in het land van import, voor verkoop aan de eindgebruiker voor een olie naar wens.
Cinamomum cassia en – verum worden vooral gebruikt als kruiderij/specerij, evenals de Indonesische cassia. In Noord-Amerika wordt op kleine schaal een oleoresin geproduceerd van de goedkopere Indonesische cassia. In China wordt de schors gebruikt in medicinale toepassingen. Olieproductie is ondergeschikt aan het specerij.
Cinnamomum species zijn gemakkelijk te snoeien en de productie van de kaneelrolletjes houdt in dat de stammen na een behoorlijke stabiele vestiging van de boom ingesneden worden en weer opnieuw bij interval geoogst kunnen worden. De eerste oogst is na 3-4 jaar. Kwaliteit en opbrengst verbeteren bij snoeien en snijden. De stammen worden gesneden tijdens de natte moesson om het pellen van de schors mogelijk te maken.
Cinnamon schors/bast olie heeft de delicate geur van de specerij en een zoete doordringende smaak. Hoofdbestanddeel is cinnamaldehyde met tientallen andere bestanddelen. Gebruik voornamelijk in de voedingsmiddelen industrie, vlees, fast food, sauzen, augurken, bakproducten, snoep- en suikergoed, dranken, smaak voor tabak, farmaceutische toepassingen, tandverzorging. Beperkt gebruik in de parfumindustrie omdat het huidirritant kan zijn. De handel in de schorsolie is betrekkelijk gering en duur. Sri Lanka, de enige leverancier in de jaren 80-90, heeft in die tijd nooit meer geëxporteerd dan 2.8 ton. De grootste markt is de Europese Unie met Frankrijk als de grootste importeur. De USA is tweede. De olie is erg duur 1992 US $ 385/kg.
De olie wordt geproduceerd door destillatie van stukken schors, cambium, takjes en twijgen. Meestal door middel van hydro-destillatie, de ouderwetse manier, waarbij plantmateriaal en water worden gekookt onder direct vuur. De olie wordt gedestilleerd in twee fracties, een lichter en een zwaarder dan water en dan uit het destillatiewater gehaald. Stoomdestillatie is alweer moderner.
Cinnamomum bladolie: bevat meer eugenol dan cinnamaldehyde, is harder van geur, wordt gebruikt om iso-eugenol van te produceren ook voor de geurindustrie. Wordt eveneens gebruikt in voedingsmiddelen en voor zeep en insecticide. De bladolie wereldvraag is ongeveer 120-150 ton per jaar, ook geleverd door Sri Lanka. Een kleine hoeveelheid cinnamomum bladolie wordt geproduceerd door Madagaskar en de Seychellen. India produceert een beetje voor intern gebruik. De prijs van bladolie verschilt aanzienlijk met de bastolie: US $ 6.50-7.50/kg. Voor de cinnamomum bladolie zijn er Iso standaards: 75-80% phenol en cinnamaldehyde maximum 5%.
Bladolie wordt gedestilleerd van de bladeren van het snoeien en na het kappen van de stammen. Voor het destilleren worden ze een paar dagen gedroogd. Traditionele destilleerketels in Sri Lanka zijn houten vaten van 200 kg. Daar gaan de bladeren in en er wordt stoom ingebracht, opgewekt door een aparte boiler. In sommige gevallen stoomdestillatie.
Cinnamomum cassia: wordt gedestilleerd van een mengsel van bladeren, twijgen en stukken schors. De grootste producent is China, waarschijnlijk 500 ton, geen gegevens over export bekend. In het wild in de bush van de bergen van Zuid China en gecultiveerd voor olie productie in de provincies Kwangsi en Kwangtung.
Heeft ook als hoofdbestanddeel cinnamaldehyde en wordt gebruikt in dranken, bakproducten, sauzen, snoep- en suikergoed en likeur. Ook huidirritant.
Evenals Eucalyptus heeft Cinnamomum een enorme variëteit aan chemo typen. Een voorbeeld hiervan is Cinnamomum camphora die als hoofdbestanddeel kan hebben: kamfer, linalool, safrool of cineol. C. camphora is ook de bron van natuurlijk linalool, die Ho-blad olie en rozenhout vervangt als bron van natuurlijk linalool.

Het Forest Research Instituut van Maleizië doet onderzoek naar de Cinnamomum species. Zo hebben ze gevonden dat Cinnamomum mollisimum en Cinnamomum iners, een olie produceert rijk aan benzylbenzoaat dat gebruikt kan worden in insecticide preparaten.
De bladeren van de Cinnamomum tamala worden gebruikt als specerij, maar lokaal wordt er ook een olie van gemaakt, met verschillende chemotypen, zoals cinnamaldehyde of eugenol. Dit is de cassia uit India.
Cinnamomum loureirii Nees is de Vietnamese cassia.
Cinnamomum burmannii Blume is de Indonesische cassia.
China heeft een olie die speciaal in de parfumindustrie wordt gebruikt Cinnamomum porrectum rijk aan neral/geranial.
In Taiwan wordt onderzocht of Cinnamomum osmophloeum kan worden gebruikt als vervanger voor de cassia olie in de voedingsmiddelenindustrie.
Kleine hoeveelheden worden geproduceerd in Indonesië, Cinnamomum burmanii) Vietnam, (Cinnamomum loureirii), India en Nepal (Cinnamomum tamala), dus van andere species Cinnamomum dan de Cinnamomum cassia. Veel voor intern gebruik met een beperkte export. De Chinese cassia olie wordt geproduceerd door hydro-destillatie van bladeren, twijgen en stukken schors.
Iso standaard voor cassia 80% cinnamaldehyde. De prijs voor cassia olie 1993 US $ 33-35/kg.

Onderzoek: Diabetes Care: 26: 3215-3218, 2003. Alam Khan, Mohammad Mizaffar Ali Khan, Khan Nawaz Khattak. University Peshawar, Pakistan – Hayataba Medical complex Peshawar, Pakistan – Human nutrition Research Centre, Beltsville, Maryland.
Consumptie van 1,3, of 6 gram kaneel dagelijks in een studiegroep, en een placebo groep, van mensen met type 2 diabetes, gedurende 40 dagen, gevolgd door een stop van 20 dagen.
Na 40 dagen reduceerden alle drie de groepen het serum glucose met 18 – 29%, de triglyceride (vetzuurverbindingen, suiker-vet verbindingen) met 23 – 30%, LDL cholesterol met 7 – 27% en het totale cholesterol met 12 – 26%. In de placebo groep werden geen opmerkelijke veranderingen geconstateerd, ook niet in het HDL cholesterol. De conclusie is dat een dieet met kaneel, de risico’s voor mensen met diabetes 2 op geassocieerde factoren met deze ziekte en cardiovasculaire ziekten doet afnemen.


Bron: www.fao.org/docrep/V5350 Chapter 2: Cinnamomum oils.
          TIS. Transport Information Service. www.tis-gdv.de
          Diabetes Care 26: 3215-3218, 2003.

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen. Lith 2001 – maart 2007.

 

CINNAMOMUM AROMATICUM Nees                -               CASSIA/KASSIA/KANEEL, VALSE
Synoniem:
 Cinnamomum cassia auct.
                    Cinnamomum cassia J. Presl.
                    Cinnamomum cassia Blume
Familie: lauraceae.  Gebruikt deel: takken, twijgen met bladeren en de bast. Hoofdbestanddeel is cinnamaldehyde, gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, likeur, soft drinks en beperkt Cassiagebruik in de parfumindustrie. Inheems in Vietnam, India, Zuidoost China en gecultiveerd in o.a. China. De beste kwaliteit cassia komt uit Saigon en de beste echte kaneel uit Ceylon. Wordt genoemd: Chinese cinnamon, Indonesische cinnamon (ook Cinnamomum burmannii) en ook wel bastaard cinnamon ter onderscheid van de echte cinnamon, de Cinnamomum zeylanicum. De C. burmannii wordt in de US verkocht onder het label: cinnamon. Hoofdgebruik is wereldwijd de aromatische gedroogde schors, als specerij.
De boom levert 2 etherische oliën door stoomdestillatie, uit:
1. de bladeren, een bruin-gele olie. De gezuiverde olie is lichtgeel. De geur is zoet, houtig-pikant en duurzaam, enigszins bitter.
2. waterdestillatie uit de bast, bladeren, twijgen en stengels. Dit is een donkerbruine vloeistof met een sterke pikante harsachtige geur.
Gehalte aan etherische olie 1-2%, voor 1 kg essence 60-80 kg schors of 0,5-1,9% d.w.z. 60-200 kg bladeren voor 1 kg essence. Hij is zwaarder, meer viskeus en stolt eerder dan de Ceylon kaneel. De geur is zoet, kruidig, heet.Cassia

Alleen in de United States en de Duitse Pharmacopoeia officieel als essentiële olie.
In de parfumindustrie basis- of middennoot. Wordt ook gebruikt in voedingsmiddelen en huishoudproducten. De Portugezen hebben de specerij op grote schaal verbreid in Europa. Later de Hollanders. Cassia  of Chinese kaneel is nauw verwant aan kaneel. Het is een groenblijvende tot 20 meter hoge boom die oorspronkelijk uit Zuid Oost China komt, op kleinere schaal gevonden in India en Vietnam. Tot de jaren 1960 was Vietnam een grote leverancier van de Saigon cinnamon, maar door de oorlog nam Sumatra die rol over. Nu ook geteeld in Japan, Indonesië en Vietnam. Commerciële teelt in China en Vietnam. Tegenwoordig aangeplant in plantages en de schors wordt hetzelfde behandeld als de schors van de kaneelboom. De bomen worden in vormen gesnoeid, zodat ze laag blijven en veel zijtakken maken. Tijdens het drogen rolt de schors zich slechts naar één kant op en ze is dikker en donkerder van kleur, van donkerbruin naar roodbruin, dan die van de echte kaneel. De boom heeft dikke leerachtige bladeren en in de zomer gele bloemen en is groenblijvend. Hij lijkt op een Cassia laurierboom en geeft bloempjes die gevolgd worden door bessen. De bast is dun, zit los om de stam en schilfert af. Zowel bast, bladeren als schors worden als specerij gedroogd.  Van de cassia worden ook kaneelstokjes gewonnen, deze zijn echter scherper en bitterder van smaak, dan die van de echte kaneel. De bast rolt zich vanzelf op en de roodbruine pijpjes worden in bosjes verhandeld. De gedroogde bessen lijken een beetje op kruidnagels. In gemalen vorm is cassia een onderdeel van diverse kerrieproducten, worstkruiden, koekkruiden en van de Chinese kruiderij. Het aroma is agressief, vol en scherper dan van kaneel. Wordt vooral in Amerika en Canada gebruikt, terwijl de echte kaneel meer in Europa en Mexico gebruikt wordt. De Arabieren kruiden er hun vleesgerechten mee. De aanwezigheid van carbolzuren in de vluchtige olie gaan bederf tegen. Ook worden de gedroogde bessen gebruikt in likeuren en snoep. De Chinese keuken en de keuken van India gebruiken veel cassia, vooral in de curry’s.

Al duizenden jaren gebruikt in China en Egypte. Beschreven door Herodotus: volgens hem groeide cinnamon en cassia in Arabië, samen met mirre, wierook en labdanum en werden bewaakt door gevleugelde serpenten; Theophrastus beschreef de plant goed, maar volgenValse kaneels hem vraten de wormen het hout weg en bleef de bast over en Dioscorides verwisselde of verwarde de plant met een of andere waterlelie. Plinius beschreef de handelsroute over de Rode Zee. Volgens hem kostte een Romeinse pond (327 gram) cassia of cinnamon 300 denars, het loon van tien maanden werken. De Romeinen deden cassia in de wijn, evenals de Grieken, die er ook nog absinth bij deden. De Grieken gebruikten het veel als specerij. Bij de Egyptenaren zat cassia en cinnamon in de kyphi, een aromatisch mengsel dat werd verbrand voor de goden.
Cassia wordt in het oorsprongsgebied veel als specerij en voor medicinale doeleinden gebruikt. Het wordt gebruikt voor de behandeling van nierproblemen, spijsverteringsproblemen en verkoudheid. In de Chinese geneeskunde wordt het vooral gebruikt bij de behandeling van vaatziekten. Ook in de keuken veel gebruikt. Behoort in China tot het vijf kruiden poeder, met: cassia – Szechuan peper – kruidnagel – venkel en ster anijs. Ook hebben experimenten aangetoond dat cassia een goede bescherming kan bieden tegen straling. In hoge doses is Cassia een kalmerend middel, in lage doses een geringe stimulant voor het zenuwstelsel.
Cassia heeft bacteriedodende eigenschappen en wordt daarom veel in de farmaceutische industrie gebruikt, in o.a. tandpasta en mondwater. Gebruikt in  de parfumindustrie en in de levensmiddelenindustrie wordt het gebruikt als smaakstof in o.a. frisdranken. In de handel dikwijls vermengd met de echte kaneel, waardoor het coumarine gehalte te hoog wordt en er schCinnamomum aromaticumade voor de gezondheid mogelijk is.

Werkzame bestanddelen:
Maximale opbrengst 4%. Geen eugenol, maar kleine hoeveelheden coumarine 7%, meer slijmstoffen dan in de Cinnamomum zeylanicum.
Bladolie:
b-caryophylleen – fenchon – hexanol – aldehyden – alcohol – benzylbenzoaat – eugenol – linalool – phenol – trans-cinnamaldehyde  - ketonen – hydrocycinnamaldehyde –  hex-3-en-1-ol – b-caryophylleen – 3-phenylpropanal
Bastolie:
cinnamaldehyde 70-90% – cinnamylalcohol – cuminaldehyde – guaiacol – methyleugenol – a-en b-pineen – a-terpineol – benzaldehyde – eugenol – limoneen – linalool  -  salicylaldehyde- coumarine 6-8%  -   b-caryophylleen  -methylsalicylaldehyde  -  1,8-cineol – 3-phenylpropanal  - 
Phenolen: 0,5% phenol, 1,7% iso-eugenol, 2% 4-ethylgaiacol
Zuren: benzoëzuur, cis-kaneelzuur, trans-kaneelzuur.
Werkzame bestanddelen in de hele plant:
          In de stam/schors:
(-)-epicatechine – (+)-catechine – 3-phenylpropanal – resol - cinnamaldehyde – cinnamylacetaat – cinnamylacetaat – cinnaylalcohol – cinnzeylanine – cinnzeylanol – cumminaldehyde – guaiacol -  hydrocinnamaldehyde – methyl-eugenol – O-methoxycinnamaldehyde – procyanidin B5 – procyanidin-A-2 – procyanidin-B-1 – procyanidin-B-2 – procyanidin-B-7 – procyanidin-C-1 – rubidium – trans-cinnamal-dehyde – trans-cinnamic-acid – 1,8-cineol – aldehyde – alpha-pineen – alpha-terpineol – ascorbic-acid – barium – benzaldehyde – benzoic-acid – beta-caroteen – beta-pineen – broom – calcium – eugenol – fiber – fosfor – tanninen – ijzer – jodium – kalium – cinnamic-acid – ketonen – chloor – koper – chroom – koolhydraten – coumarine – kwik – limoneen – linalol – magnesium – mangaan – melilotic-acid – methylsalicylaat – natrium – phenol – vet – proteïne - slijmstoffen – strontium – zwavel – titanium – thiamine (B1) – riboflavine (B2) – zink – etherische olie.
          In het blad:
3-phenylpropanal – beta-caryophylleen – hexanol – ketonen - trans-cinnamaldehyde – aldehyde – alcohol – benzylbenzoaat – eugenol – fenchon – linalol – phenol – etheriCassiesche olie.
          In de rest van de plant:
2-methylbenzaldehyde – 2-methyl-butyric-acid – 2-vinylphenol – 3-phenylprpylacetaat – 4-ethyl-guaiacol – acetoeugenol – b-caryophylleen – beta-selineen – chavicol – decanoic-acid – dihydrocinnamic-acid – ethylcinnamaat – ethylguaiacol – geranial – heptanoic-acid – humuleen – iso-eugenol – methyl-benzoaat – methylcinnamaat – methylfurfuryl – methyloctanoaat – nonanal – nonaoic-acid – octanoic-acid – p-cymeen – phenylethylacetaat – sabineen – styreen – terpinen-4-ol – terpinoleen -  phenylethylalcohol – phenylpropylacetaat – alpha-terpineen – calciumoxalaat – farnesol – furfural – gamma-terpineen – campheen – methylchavicol – procyanidine – safrol – salicylzuur -

Werkzaamheid:
Adstringent - afrodisiacum  -  amoebiase+++  -   antidiarree – anti-emetisch - anticoagulans++-  anti-infectie, bactericide (zeer breed werkingsveld en krachtig) -   antiviraal, fungicide (candida, aspergillus) -   antiparasitair  -   antifermentatie -  antiseptisch+++  -   blaasontsteking++  -    bloedcirculatiebevorderend  -  bronchitis  -  cardiac (hartsterkend)  -  carminatief - collibacillose+++  -  darmkrampen -  depressie+  - desinfectans  -   digestief - diuretisch  -  emmenagogum   -   expectorant  -   diarree+++  -  galactogoog - gebrek aan eetlust   -  gewrichtspijn -  heesheid  -  hoestonderdrukkend  -  huidbeschermend, straling   -  hart- en vaatziekten, preventie++  -  hypnoticum  -  impotentie   -  leverversterkend  -  luchtweginfecties -  maagkrampen   -   menstruatiestoornissen++-  misselijkheid   -   nervinum  -  reuma -slapeloosheid+  -  spasmolytisch  -   spierpijn, gespannen spieren - stimulerend (algemeen, baarmoeder, luchtwegen sympathicum) -  stomachisch  -  tonisch, algemeen, seksueel, baarmoeder  -  spasmolitisch - stimulerend  -  stomachisch - tropische koortsen  -   tyfus+  - verkoudheid    -  verwarmend  -  vetoplossend++  - voorhoofdsholteontsteking -  winderigheid  -  witte vloed  -  wormen.
Het is een fysieke en emotionele stimulant, bloedcirculatiebevorderend en maakt de geest actief. Verdampen in de kamer verdrijft slaperigheid, sufheid, pijn, geïrriteerdheid, hoofdpijn. De etherische olie is sterk kiemdodend, maar huidirritant.
Wordt verder gebruikt in de keuken voor het aroma, als specerij en als wierook. Voedingsmiddelenindustrie en beperkt in de parfumindustrie. Er lopen drie studies van het USDA Cinnamomum aromaticumvan het effect van cassia op de bloeddruk.

Geestelijk:
cassia geeft warmte en geborgenheid en is licht euforisch. De olie geeft bij verdamping creativiteit en activeert de fantasie. Veroorzaakt een opgewekte sfeer, opbeurend.

Combinatie:
Benzoë - citrussoorten – cananga – gember – geranium - kamille – karwij – koriander -  lemongrass – nootmuskaat – rozemarijn -  sandelhout – patchouli – perubalsem – wierook - ylang ylang – zwarte peper.

Contra indicatie:
cassia is huidtoxisch, zeer irriterend voor de huid, slijmvliesirriterend, veroorzaakt overgevoeligheid van de huid en wordt daarom niet of nauwelijks in de aromatherapie gebruikt. Verboden voor baby’s en kinderen onder 6 jaar, Valse kaneel
Agressief voor de slijmvliezen. Contactdermatitis en urticaria.
Mag nooit puur op de huid gebruikt worden. Tijdens zwangerschap alleen verdampen.

Toepassingen:
*bij reuma: meng 2 druppels cassia met 1 eetlepel basisolie en masseer hiermee de pijnlijke plekken.
*verdampen: voor een aangename sfeer, of voor het slapen gaan 5 dr. cassia en 10 dr. mandarijn.
Of: 10 druppels cassia in de aromalamp geven een gevoel van welbehagen en activeren de fantasie en de creativiteit.


Bron: Gernot Katzers Gewürszeiten: Chinescher Zimt Cinnamomum cassia (L.) Presl.
          Liber Herbarum II. Cinnamomum aromaticum
          Wikipedia eng., de., nl.
          www.essential7.com/essential oils: Cassia
          www.reference.com/browse/wiki/Cassia.
          Dr. Duke’s Phytochemical and ethnobotanical databases.
          www.fao.org/docrep/V5350 Chapter 2: Cinnamomum oils.
Foto: www.uni-graz.at
         www.toptropicals.com
         www.livius.org
         www.usherbrooke.ca
         www.yatira.ec51.com
         www.dkimages.com
         www.health-report.co.uk


©®Copyright en registratie notaris. André Gielen. Lith 2001 – maart 2007.

 


Previous page: Chenopodium ambrosioides
Next page: Cinnamomum camphora