Print This Page

Citrus paradisi

 

 

CITRUS PARADISI Macfadyen                            -                                            GRAPEFRUIT
Familie:
Rutaceae.
Synoniem: Citrus x paradisi Macfad.
Koude persing uit de verse schil. Bijproduct van de sapproductie. Commercieel is er witte, roze en rode grapefruitolie en de nieuwkomer uit Israël van de Grapefruit Marketing Board. De olie is 10% goedkoper dan de witte olie uit Florida. De olie van de gedestilleerde grapefruit pulp is aanzienlijk slechter van kwaliteit.  Kleur van de olie: lichtgeel tot geel of groenachtig. Topnoot in de parfumindustrie. Geursterkte: medium, geur: citrusachtig, gelijkend op citroen. De olie oxideert snel. Bewaren: koel en donker. De grapefruit olie wordt gebruikt in duurdere parfums, aangezien hij 10-15 maal duurder is dan sinaasappel olie en soms beperkt leverbaar. In parfums is grapefruit olie 4% toepasbaar in verband met de fototoxiciteit. Het gebruik in de aromatherapie neemt toe. Grapefruit

Sommige auteurs beweren dat grapefruit een toevallige hybride is van pomelo (Citrus grandis) en sinaasappel (Citrus sinensis). Ze doopten de botanische naam om in Citrus x paradisi, vanwege het paradijselijke decor waar pompelmoes rond 1750 voor het eerst werd gevonden, namelijk op het Caribische eiland Barbados. In het begin van de negentiende eeuw kwam een Jamaicaanse boer voor het eerst met de naam grapefruit. Naar aanleiding van het zogenaamde grapefruit dieet van de jaren 70 (lose 4.5 kg of body weight in ten days), werd de wereld veroverd. Florida werd de grootste producent ter wereld. Texas ontwikkelde uit de witte en rose pompelmoes de Ruby, met rood vruchtvlees en dat werd meteen een voltreffer in de wereldhandel.

De grapefruit werd voor het eerst beschreven in 1750 door Griffith Hughes, die hem de verboden vrucht van Barbados noemde. In 1789 gaf Patrick Browne aan dat hij op bijna alle delen van Jamaica groeide en een kleinere soort pompelmoes was. In 1814 noemt John Lunan in Hortus Jamaicensus de grapefruit als een variant van de pompelmoes, maar niet zo groot. In 1824 noemt DeTussac de grapefruit ook als een kleinere pompelmoes. In 1823 kwamen de zaden van de boom van de Bahama’s naar Tampa, Florida en werden daar verder gedistribueerd.  In 1870 begon John A. MacDonald de eerste plantage in Blackwater en in 1880 en 1885 werden kleine scheepsladingen grapefruits naar New York gezonden. In 1910 was de grapefruit een commercieel belangrijke oogst in de Rio Grande Valley, in Arizona en Californië. In 1945-1946 produceerde de US. 2.285.000 ton grapefruit. Andere landen die participeren in de grapefruit industrie zijn Israël, Mexico, Argentinië, Cyprus, Marokko en sommige gebieden in Zuid Amerika. Export is vooral naar Canada, Japan en de US., vanuit Mexico. Cuba heeft 150.000 hectare plantages en exporteert naar Rusland en het Oostblok.

Bij de citrusvruchten is de grapefruit eigenlijk een relatieve nieuwkomer in vergelijking bij alle andere citrusvruchten. In eerste instantie dacht men dat de grapefruit was ontstaan uit de pumelo. James Macfayden gaf de grapefruit in 1837 in zijn Flora of Jamaica zijn naam: Citrus paradisi Macf. In 1948 dachten citrus specialisten dat de grapefruit een hybride was van de pumelo en de sinaasappel en de nu geaccepteerde naam is Citrus x paradisi.

De boom kan 4-6 meter hoog worden tot 13 meter als hij op leeftijd is. De twijgen hebben kleine doornen. De bladeren zijn groen, ovaal, 7-15 cm lang en 5-8 cm breed. Ze zijn bovenop donkergroen en onder lichter gekleurd met olieklieren. De witte bloemen zijn 4-5 cm. De vrucht is bijna rond of licht peerachtig 10-15 cm, met een gladde schil, 1 cm dik, bleek citroenachtig, af en toe een beetje roze, aromatisch. Aan de onder- en bovenkant afgevlakt. Meestal zijn de vruchten niet één alleen, maar in trossen. Misschien dat hier de naam vandaan komt: grapefruit.
Het vruchtvlees is wit, roze of diep rood, sponsachtig en bitter, met 11-14 sappige segmenten, zuur tot zoet-zuur van smaak als ze helemaal rijp zijn. De grapefruit behoeft een warm subtropisch klimaat. Temperatuurverschillen beïnvloeden de rijpingsduur van de vruchten en dat kan verschillen van Noord Californië tot zuidelijker Californië van 13 maanden tot 7-8 maanden. Ook is de vrucht in de warmere gebieden minder zuur. Ze kunnen groeien op verschillende grondsoorten, zand en klei.
Vroeger moest men om te oogsten in de bomen klimmen of langere pikhaken gebruiken, waardoor het fruit dikwijls werd beschadigd. Als de vrucht volwassen is kan hij nog maanden aan de boom bewaard blijven en in plaats van in september of oktober geoogst te worden, kan hij dan in mei worden geoogst, tegen de tijd dat hij van de boom af gaat vallen en zaad maken. Deze late oogst heeft wel consequenties voor de volgende oogst: die zal kleiner uitvallen. Bij een temperatuur van 19°C kan de grapefruit een week worden bewaard. In de koelkast 2-3 weken.
De vrucht wordt vers gegeten, als sap, poeder, geconcentreerd, bevroren. De etherische schilolie worCitrus paradisidt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Bestaat voor 90% uit limoneen.
De zaadolie is donker en bitter.
Gebruik: afval van de grapefruit verpakking, persing, enz. worden gebruikt als veevoeder. Ook als bodemverbeteraar. Het hout van oude bomen kan gebruikt worden als brandhout. Homeopathisch gebruik van een essence van de bloemen is stomachisch en cardiac. Infusies van bladeren zijn antibiotisch, de pulp van de grapefruit wordt gebruikt voor behandeling van urine problemen.
De grapefruit is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen een sinaasappel en een pompelmoes. Het is een bastaard tussen de verschillende citrusvruchten. De naam “grape” heeft hij te danken aan de trosvormige groeiwijze. Er zijn verschillende soorten en verschillende smaken grapefruits.
De teelt vindt voornamelijk plaats in Amerika, Florida, Mexico, Cuba, Zuid Afrika en Israël. Het grapefruit seizoen loopt van september tot en met juni.
De grapefruit bevat meer vezels dan de meeste andere vruchten.Ze zijn rijk aan magnesium en voeren afvalstoffen af die in de vetcellen zijn opgeslagen. Ze hebben veel vitamne C, B1, B3, B4 en zijn goed voor de lever, aangezien ze licht diuretisch werken. Vitamine C is onmisbaar voor de vorming van bindweefsel, wondgenezing, en voor de opname van ijzer uit de voeding. Ze hebben een sterk anti-oxidanten effect, hetgeen drie maal zo groot is als van appels en tomaten. Ze bouwen het immunsysteeem op en zijn goed tegen verkoudheid, griep. Ze bevatten weinig caloriën (120), geen vet, cholesterol of zout.
Een nadeel van grapefruit is dat de flavonoïden in grapefruit de afbraak remmen van het stresshormoon cortisol, d.w.z. dat de omzetting naar cortison wordt tegengegaan. Hierdoor heeft het stresshormoon langer de kans om in het lichaam te circuleren en stofwisselingsprocessen te verstoren. Behalve dat de flavonoïden de afbraak van cortisol afremt, remt ze ook de afbraak van sommige medicijnen in het lichaam af, zoals medicijnen tegen hoge bloeddruk, cholesterolverlagers, angina en andere, zoals viagra. Stoffen die hiervoor o.a. verantwoordelijk zijn zijn: naringine en 6.7-dihydroxybergamottine. Daardoor werken die medicijnen sterker, hetgeen een aanpassing vergt van de dosering. Het sap van de grapefruit remt een enzym, dat voorkomt in de darmwand en de lever, dat nodig is om bepaalde medicijnen biologisch beschikbaar te maken in het bloed. Er zijn ook geneesmiddelen die onder de werking van grapefruitsap afgezwakt worden. Weer andere medicijnen ondervinden geen invloed van het sap, zoals prednison en ursodeoxycholzuur. Het drinken van het sap geeft een verhoogde afgifte van dopamine in de hersenen, een neurotransmitter, die veroudering tegen gaat en ook Parkinson. De anti-oxidanten of polyfenolen hebben eveneens een gunstige werking op het hart.
Grapefruit zit in veel sportdrankjes. Meer dan 2 glazen sap kan al gevaarlijk zijn. Cafeïne met grapefruit kan neurotische reacties veroorzaken. Het versterkt de werking van psychofarmaca (slaappillen, kalmeringsmiddelen, antidepressiva), calciumblokkers (bloeddrukverlagers), anti-allergiemiddelen (hooikoortsmiddelen) en immunosuppressiva (tegen allerlei auto-immuunzieken). Bij viagra wordt de werking vertraagd en verzwakt.Grapefruit

Onderzoekers Universiteit van North Carolina: de grapefruit saboteert de insulinehuishouding. Flavonoïden blokkeren enzymen als tyrosine kinases, fosfodiesterases en DNA topoisomerases. In grapefruit is dat naringenine. Hoe hoger de concentratie naringenine des te geringer was de opname van glucose door de vetcellen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van één grapefruit de opname van glucose in de vetcellen met 20% verminderd. Individueel kan het eten van een grapefruit een concentratie naringenine opleveren van 0.7 – 14.8 micromol, en dit blijft ongeveer 24 uur werkzaam.
Het dagelijks eten van grapefruit verhoogt de kans op nierstenen.
Leverbaarheid van de olie: problemen zijn: de prijs, de beschikbaarheid van de olie, giftigheidsproblemen. Als gevolg van stormactiviteiten in 2004, hurricanes in Florida en Cuba kwam de beschikbaarheid van grapefruitolie in gevaar. Normaal gesproken produceert Florida 4 ton olie per jaar van 40%. Californië is ook een belangrijke producent. Kleine hoeveelheden komen van Italië, Argentinië, Brazilië, Australië, Griekenland, Cypres, maar die hoeveelheden voldoen niet aan de behoefte. Naar aanleiding hiervan zijn er oliën op de markt verspreid samengesteld uit limoneen, pomerans olie fracties en synthetische nootkaton. De hoop was gesteld op de oogst van 2005, maar de prijzen gaan omhoog.

Werkzame bestanddelen:
Schilolie: 90% limoneen, sesquiterpenen. Wax factie 7-8% bevat C8 en C10 aldehyden, geraniol, cadineen, citral, citronellal, dimethylanthranilaat en zuren. Verder 9 coumarinen en 0.8% dihydrostigmasterol.
De gedroogde pulp en het gedroogde zaad bevatten b-sitosterol-D-glucoside en B-sitosterol
De pulp segmenten bevatten glucoside7,b-neohesperidosul-4-(b-D-glucopyranosyl) naringenine.
In de bladeren en het sap wordt feruloylputrescine gevonden.
De bladereCitrus paradisin van de volwassen grapefruit bevatten het flavonoïde apigenine7,b-rutinoside. De jonge bladeren bevatten de 7,b-neohesperidoside en 7,b-rutinoside of naringenine.
Belangrijk in de olie iso standard 3053 is: verschijningsvorm – geur en smaak – aanwezigheid van nootkaton, een sesquiterpeen keton in bijna alle citrusoliën met een bestanddeel nootkaton, dat toeneemt met de successievelijke rijping van de vruchten. Het niveau (+)-nootkaton in normale grapefruitolie moet zijn 0.5 – 1.5% met een minimum van 0.3 – 0.4%, maar door het tekort in 2004 zijn er oliën in de handel met 0.1 – 0.2%, slechte kwaliteit en/of vervalst met gedestilleerde grapefruitolie, limoneen of andere citrus terpeen bijproducten. De witte olie uit Florida heeft hogere waarden nootkaton dan de roze en rode olie en minder non-volatiele residue. Zij bevat 85-96% limoneen, heptanal, octanal 0.8%, nonanal, decanal -.5% en dodecanal. De alcoholen octanol 0.3% en linalool 0.5%. Esters: octylacetaat, decylacetaat 0.3% en niet volatiele componenten 3-7%. Behalve nootkaton wordt de geur bepaald door p-menth-1-en-8-thiol, ethylbutyraat, (Z)-3-hexenal, 1-hepten-3-one, 4-mercapto-4-methyl-2pentanone & wine lacton, cis- en trans-linalol oxides, terpinen-4-ol en a-terpineol.
Volgens Ziegler 2000: heeft de grapefruitolie “sweetie” uit  Israël qua compositie overeenkomsten met de witte en roze grapefruitolie met grotere niveaus van sabineen, octanaol, neral en geranial en een laag nootkaton gehalte van 0.08%. Bovendien zit er germacreen B & C in en in normale grapefruitolie germacreen A & D.  In grapefruitolie zit tot 1.5% bergapteen, inclusief 7-geranoxycoumarine, osthol, limettine, bergateen, bergamottine, en bergaptol.

                  Ter vergelijk: bestanddelen van geperste schilolie van Shirley and Len Price.
Hydrocarbons: monoterpenen: (+0-limoneenm 93-98% - a-thujeen, sporen – campheen, sporen – a-pineen 0.6% - b-pineen 0.1-0.2% - sabineen 0.5% - b-myrceen 1`.9% - b-phellandreen 1.3% - y-gterpineen 0.1-0.3% - a-terpinoleen, sporen – a-phellandreen, sporen – d-3-careen, sporen – a-terpineen, sporen – trans-b-ocimeen 0.15%. Sesquiterpenen:  b-caryophylleen 0.3% - d-cadineen <0.1%. Aromatisch: p-cymeen.
Alcohols: monoterpenolen: geraniol, sporen – terpinen-4-ol – citronellol, sporen – linalol, sporen – a-terpineol, sporen – nerol, sporen.
Aldehyden: monoterpenal: citronellal – neral – geranial – perillaldehyde. Sesquiterpenals: sinesals, sporen. Andere: nonanal, sporen – decanal 0.26% - octanal 0.3%.
Ketonen: sesquiterpenonen: nootkaton 0.1-0.3%.
Esters: monoterpenyl:  nerylacetaat, sporen-0.1% - geranylacetaat <0.1% - a-terGrapefruitpinylacetaat, sporen – citronellylacetaat, sporen – trans-carvylacetaat.
Coumarinen, furocoumarinen: aesculetine – aurapteen – limettin – bergaptol – 7-geranoxycoumarin – marmesin – osthol – bergapteen – gergamottin.
Niet vluchtig: flavonoïden – carotenoïden.

Werkzaamheid:
Anti-infectueus, verkoudhed, griep – antiseptisch, luchtzuivering, kamers - acne -  aperitief – cellulitis, afslanken  – depressies  – griep – haargroei, bevorderend - hoofdpijn – huid, doffe, verstopte, vette- -  nerveuze uitputting - ontgiftend – oedeem – stijve spieren – stimulerend, lopwekkend, egen depressies, hoofdpijn, uitputting - stress - verkoudheid - waterretentie – zuiverend, lever, nieren, bloed – zwaarlijvigheid. 
Onderzoek naar de bacteriostatische activiteiten van Citrus paradisi Macfad heeft uitgewezen dat het hoofdbestanddeel limoneen meer actief is tegen gram positieve bacteriën, dan tegen gram negatieve en wel tegen Baccilus subtilis. Niet actief tegen Micrococcus luteus en P. aeruginosa.
GrapefruitGrapefruit olie is niet irriterend, -sensitiserend of fototoxisch voor de mens (Opdyke 1974v p. 723)
Franchomme & Penoel 2001 p.368 zeggen: geperste grapefruit olie uitwendig voorzichtig gebruiken voor mogelijke fotosensitisering.
Grapefruit olie wordt ook wel gedestilleered van de gekneusde schillen, maar de kwaliteit is minder, andere eigenschappen en een lagere opbrengst.
Gebruik in parfums tot een maximum van 1%.
De aldehyden versnellen de oxidatie van de olie. Toevoeging van anti-oxidanten is niet ongebruikelijk. De geur wordt er niet door veranderd, want ze zaijn al werkzaam bij 0.002% en verlengen de houdbaarheid.

Combinaties: - citroen – cipres - bergamot – geranium – neroli – lavendel – rozemarijn.

Werkzame bestanddelen in de hele plant: fruit, pericarp, plant, epidermis, zaad, blad, wortel, bloem, etherische olie.
24-methylene-cycloartenol – 24-methylene-lophenol – 3-hydroxy-ethlhexanoaat – aesculetine – a-amino-butyric-acid – a-copaen – a-crypoxanthine – a-cubebeen – a-farneseen – a-humuleen – a-muuroleen – a-sinesal – a-thujeen – a-ylangeen – apigenine-7-O-beta-D-rutinoside – araban – bergamotinne – bergaptol – b-bisaboleen – b-caryophylleen – b-copaen – b-cubebeen – b-humuleen – b-sinensal – bisaboleen – braylin – C25-H52 – cadineen – campesterol – carvylacetaat – caryophylleen – catechol – cis-b-farneseen – cis-linallol-oxide – citronellylacetaat – citrostadienol – coniferin – copaen – cryptoxanthin – cycloartenol – cycloeucaleno – D-cadineen – deacetyl-nomilin – deacetyl-nomilinic-acid-17-O-beta-D-glucoside – decanal – Grapefruitdecanol – decylacetaat – decylaldehyde – decylic-acid – delta-3-careen – delta-cadineen – dihydrokaempferol – D-limoneen – dodecanal – elemeen – eriodictyol – esculetin – ferulic-acid – feruloyl-putresine – friedelin – galactan – galacturonic-acid – gamma-cadineen – geranial – geranylacetaat – geranyl-oxy-pyranocomarin – germacreen-D – glucosan – heptulose – hesperetin – hex-1-en-3-ol – humuleen – isopulegol – isohamnetin – isohoifolin – isosakuranetin – limettin – limonin – limonoaat-A-ring-lacton – lycopene – mannos – marmin – methylanthralinaat – naringenin-rutinoside – naringin – narirutin – N-dotriacotane – N-eicosane – neohesperidin – nerol – nerol – nerylacetaat – neurosporene – N-heneicosane – N-hentriacontane – N-heptacosane – N-hexacosane – N-methyl-tyramine – N-nonacosane – N-octacosane – N-octyl-alcohol – nomilin – nomilinix-acid-17-O-beta-D-glucoside – nonanal – nonanol – nootkatone – N-pentatriacontane – N-tetracosane – N-tetratriacontane – N-triacontane – obacunone – octanol – octapamine – octylaldehyde – octylic-acid – asthol – palmitoleic-acid – P-coumaric-acid – P-cymeen – pentan-1-ol – perillylaldehyde – perillylacetaat – phlorin – phloroglucinol – phylloquinone – phytoene – phytofluene – polygalacturonic-acid – poncirin – poncitrin – proline – quinic-qcid – rhoifolin – rubidium – sabineen – scopoletin – seselin – seslin – sinapic-acid – stigmasterol – subaphyllin – suberosin – synepherine – terpinen-4-ol – terpinoleen – trans-alpha-bergamotene – trans-caryophylleen – trans-linalol-oxide – undecanal – valenceen – xanthoxyletin – xanthyletin – xylan – zirconium – alanine – a-caroteen – a-linolenic-acid – a-phellandreen – a-pineen - a-terpineen – a-tocopherol – aluminium – arginine – arsenic – ascorbic-acid – as – asparagine – aspartic-acid – barium – b-caroteen – b-phellandreen – b-pineen – b-sitosterol – lood – boron – bromine – cadmium – calcium – carveol – cholesterol – citral – cironellal – citronellol – citric-acid – caffeine – cystine – acetic-acid – oleic-acid – fiber – fluor – fosfor – fructose – phytosterols – gamma-caroteen – gamma-terpineen – geraniol – glucose – glutamic-acid – glycine – hesperidine – histidine – ijzer – koffiezuur – kalium – campheen – kiesel – chloor – koper – kobalt – chroom – koolhydraten – coumarine – kwik – koolstof – kaempferol – leucin – limoneen – linalol – linalylacetaat – linoleic-Grapefruitacid – lithium – lutein – lysin – magnesium – malonic-acid – mangaan – methionine – molybdeen – myrceen – naringenine – natrium – nikkel – oxaalzuur – palmitic-acid – pectine – vet – proteine – quercetine – saccharose – salicylaat – selenium – serine – stearic-acid – strontium – suikers – zwavel – zilver – threonine – tyramine – tin – titanium – tryptofaan – xylose – tyrosine – umbelliferon – uronic-acid – valine – water – vit. B1-b2-B3-B5 – zeta-caroteen – zink – appelzuur.

Contraindicatie: fototoxisch gedurende 24 uur. Gebruik van de vrucht en het sap met verschillende medicijnen. Het gebruik aangeven bij de apotheek en je huisarts. Niet voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven.

Veiligheid: MSDS
Cas no. 8016-20-4. Vlampunt 43 graden C. Ontvlambaar. Soortelijk gewicht: 0.848-0.856.       Bij verbranding toxische rook en dampen, niet inhaleren. Bij verwerking beschermende kleding dragen.
Xn-Xi-N: schadelijk bij ingestie. Irritant voor ogen en huid. Bij oogcontact 15 minuten spoelen met overvloedig water, evenals de huid. Bij ingestie de mond spoelen en een arts waarschuwen, etiket tonen. Lost niet op in water, wel in vette olie en alcohol.


Bron:  Pubmed, Clinical Pharmacology and therapeutics.
           Nieuwssite: Psycholoog. Net: Grapefruit heeft unieke aspecten.
           Grapefruit oil supply situation & Grapefruit juice contraindications Tony Burfield may 2005.
           www.natuurwetenschappen.blieb.nl
           Journal of Pharmaceutical and Allied Sciences Vol. 2 (2) 2005: 219-225.
           Shirley and Len Price: Aromatherapy for Health Professionals. P.403.
           Harm Harkema. Universiteit Wageningen: Medicijnen kunnen niet tegen grapefruit.
           Untitled Document. 
           Grapefruit Citrus paradisi. Morton J. 1987. Fruits in warm climates.
           www.ergogenics.org/grapefruit. Grapefruits hongeren vetcellen uit.
           Wikipedia nl., de., eng.
           Desert tropicals Citrus paradisi Macfad. Grapefruit.
           Daten-Blatt Grapefruit. Citrus paradisi Macf.
           Food-info. Universiteit Wageningen.Wetenswaar achtergronddossier Grapefruit.
           Liber Herbarum II. Erik Gotfredsen.
Foto: www.commons.wikimedia org
         www.brittanica.com
         www.palmenhandel.de
         www.naturedirect2u.com
         www.aoki2.si.gumma-u.ac.jp
         www.bathandbodycare.com
         www.boranicairtual.udl.es


©®Copyright en registratie notaris. André Gielen. Lith 2001 – maart 2007.

 

 


Previous page: Citrus medica
Next page: Citrus reticulata