Print This Page

Commiphora myrrha

 

COMMIPHORA MYRRHA (HOLMES)       -       MIRRE/AFRIKAANSE MIRRE/HERABOL MIRRE.
Commiphora molmol (Engl.) Engl. = Commiphora myrrha (Nees) Engl.
 Synoniem: Balsamodendrum myrrha NeesCommiphora myrrha
                   Commiphora molmol (Engl.) Engl.
                   Commiphora myrrha var. Molmol Engl.
Familie: burseraceae. Gebruikt deel: ruwe mirre, resin. Somalië.
1. Er wordt een resinoïde en een resin absolue geproduceerd door oplosextractie uit de ruwe mirre; dit is een donkerbruine viskeuze massa met een rijke pikant-balsemieke geur met als oplosmiddel dietylphthalaat, omdat ze niet te schenken is op kamertemperatuur.
2. Er wordt een etherische olie geproduceerd door stoomdistillatie uit de ruwe mirre; dit is een lichtgele tot amberkleurige vloeistof met een warme balsemieke geur. Viskeuze olie.
Gehalte aan etherische olie 8%, voor 1 kg essence 10-15 kg hars.
3. Er worden ook CO2 extracten geproduceerd.
4. Mirre olie door extractie met ethanol.

De Commiphora myrrha (Nees) Engler is commercieel als olie belangrijk in Kenia, Somalië en Ethiopië. Het is een hexaan oplosbare viskeuze olie. Vervalsingen met Commiphora erythraea opoponax olie zijn aan te tonen door de aanwezigheid of het ontbreken van de bestanddelen die in de C. myrrha (Nees) Engler zitten: isofurano-germacreen = isogermafureen, lindestreen, furanoeudesma-1,3-diene en furanodien = isofuranodiene. De C. myrrha (Nees) Engler levert de beste kwaliteit mirre.
Commiphora myrrha Engl. komt voor in Kenia, India en China en levert een niet volatiele gomresin (mirre), die gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie, parfumindustrie en traditionele medicijnen.
Mirre, de commerciële resin van de Commiphora molmol Engl. groeit wild in Jemen, Somalië en Arabië. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt in tandpasta en tincturen tegen gingivitis. Deze mirre bestaat uit 2-10% essentiële olie, de in ethanol oplosbare resin 25-40% en de in water oplosbare gom 30-60%.

mirreMirre is een hars van een boomsoort die voorkomt in o.a. Arabië en Ethiopië, Somalië. Vooral in de kuststreken van de Rode Zee wordt de resin in het wild sedert honderden jaren verzameld. De Hoorn van Afrika, Eritrea, Somalië en Ethiopië, leveren de meeste mirre van wilde bomen.
Gecultiveerd in Kenia, Tanzania, Ethiopië en andere Noord Afrikaanse landen
In India is de boom niet inheems maar wordt in West en Zuid India gecultiveerd, in de drogere gebieden van Kerala en Karnataka.
Een van de 250 Commiphora soorten. Andere soorten die mirre leveren zijn: Commiphora abyssinica Engl. en Commiphora schimperi Engl. Van deze drie soorten zegt Opdyke (1976) dat ze niet irritant zijn, geen overgevoeligheid geven, en niet fototoxisch zijn. Noch de verdunde in 8% petrolatum, noch de onverdunde gaven in dierproeven en vrijwilligers negatieve reacties.
Voor het eerst ontdekt rond 1822 te Gizeh aan de Rode Zee in een gebied dat zo droog en leeg was dat het “Tehama” werd genoemd: de hel.

De boom is een kleine bladverliezer die tot 5 meter hoog wordt, met doornen en aromatische getande, onbehaarde, drietallige bladeren en meestal in de verschijningsvorm van een struik in plaats van een echte boom. Meestal is de stam gebogen. De bloeiwijze is roze tot geel of geel rode bloemen en de vruchten zijn aanvankelijk geel daarna worden het rode besjes van 12 mm lang. Na de regenperiode verschijnen geelrode bloemen, en daarna kleine bessen. Inheems in Noord Somalië, Ethiopië, Arabië en Jemen. De stam van de boom wordt ingesneden, de hars wordt verzameld en gedroogd en gedestilleerd voor de olie.

In de oudheid was het een van de weinige aromatische geuren die door de Joden gebruikt mirrewerden voor niet-kerkelijke doeleinden. De naam komt uit de Griekse mythologie. De beeldschone dochter van Cinyras, de Koning van Cyprus, heette Myrrha. Door middel van een sluwe list ging ze een incestueuze verhouding aan met haar vader. Toen haar vader daar achter kwam besloot hij haar te doden. Echter, de goden veranderde haar na dagenlang huilen in een mirreboom, waaruit vervolgens Adonis werd geboren. Mirre is het symbool voor lijden en dood. Christus aan het kruis kreeg een mengsel van mirre en wijn. Ook gevangenen die werden geëxecuteerd kregen wijn aangeboden vermengd met mirre om de pijn te verminderen.

Mirre, oud medicinaal gebruik:
Sinds de allereerste beschavingen was mirre de “ alleskunner” , dikwijls in combinatie met frankincense. Er zijn Assyrische beschrijvingen, uit Mesopotamië, Sumerische medische teksten van 1700 voor Christus. De Sumeriërs moeten een vorm van destillatie gekend hebben die dateert van voor 3500 voor Christus.

Mirre werd gebruikt voor wondheling en als een desinfectant, dikwijls in combinatie met andere resins. In Egypte antyw genoemd en uitwendig gebruikt in pleisters met honing. Beschreven door Hippocratus 400 v. Chr. en Theophrastus 370 v. Chr. De Romeinen gebruikte mirre met herabol mirrewijn in doeken tegen brandwonden en andere wonden. In China gebruikt sinds de 7e eeuw tegen wonden, als bloedstimulant, tegen aambeien, menstruatie problemen, zweren, pijnlijke zwellingen, tumoren, artritis pijn, enz. Veel gebruikt in de mondhygiëne gemengd met aluin in Mesopotamië. (verstevigen van het tandvlees, teveel speekselafscheiding, tonsillitis). Vroeger gebruikt tegen scheurbuik en rottend tandvlees voordat was ontdekt dat de vitamine C het medium was tegen scheurbuik. Verder bij oog- en oorontstekingen, neuscongestie. Veelvuldig gebruikt bij problemen van de luchtwegen, veel voorkomend in de woestijnen door zandstormen, zoals tuberculose, borstinfecties, hoofdpijn en sinusitis. De tonische eigenschappen werden gebruikt voor de problemen met de urinewegen, menstruatieproblemen, en andere vrouwelijke problemen met de baarmoeder. Het is eveneens een stimulant.
De Arabische geneesheren gebruikte mirre tegen wormen. Al-Kindi schreef recepten voor verschillende condities. Gebruik tegen schorpioensteken en slangenbeten, ter bescherming tegen vliegen en muggen en andere insecten. Ook in Griekenland en Rome werd mirre veel medicinaal gebruikt, dikwijls in combinatie met frankincense. De Romeinen gebruikten mirre en andere aromatica gekookt in wijnen. Bij Zijn geboorte kreeg Jezus mirre aangeboden, maar ook bij zijn kruisgang. Op Zijn weg naar Golghota boden Joodse vrouwen hem een verdovende drank aan met mirre.

Medicinaal modern gebruik van mirre:
Genezers uit de Oudheid hebben rook van aromatische planten sinds duizenden jaren gebruikt als onderdeel van genezingsprocessen en fysiologische veranderingen door geuren zijn gedocumenteerd. Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat het immuunsysteem positief kan worden beïnvloed door geuren.
In Somalië wordt mirre gebruikt in de landbouw en veeteelt om de melkopbrengst vanmirre kamelen te bevorderen en tegen verschillende geslachtsziekten. In het algemeen wordt de rook overal gebruikt om insecten te bestrijden.
Resin van Commiphora guidotti wordt gebruikt tegen maagproblemen en diarree, veel voorkomend in Afrika en 50% van de kinderen sterft hier aan.
Commiphora multifoliolata wordt gebruikt voor het behandelen van cholera. In Somalië worden de huizen gereinigd met de rook van mirre. Ook wordt mirre gebruikt in de wondbehandeling van o.a. de verschrikkelijke vrouwenbesnijdenissen.
China en India importeren uit Somalië en wordt vermengd met diervoeder van koeien en buffels om de melkproductie te verhogen.
Bij wondbehandeling zijn de antiseptische eigenschappen van belang. Ook het psychologische effect van de prettige geuren tegen stinkende wonden is van belang. Deze bevorderen het immuunsysteem en het genezingsproces.
Verschillende Commiphora species gaan de groei van Stafylococcus aureus tegen en daarmee de vorming van etter en steenpuisten.
Commiphora mukul heeft anti-ontstekings activiteiten.
De resin van Commiphora rostrata heeft antifungal activiteiten tegen Aspergillus en penicilline species en gaat de groei tegen van mycotoxine in bedorven voedsel. De olie werkt goed tegen zweren van open benen en andere hardnekkige zweren en ontstekingen, opgelost in kokosnootolie. Er zijn grote verschillen in effectiviteit tussen de tincturen van water en alcohol en de olie.
De tinctuur wordt veel gebruikt voor problemen van de slijmvliezen van mond en keel. Wordt eveneens toegepast in tandpasta’s.
Mirre is goed om te inhaleren bij problemen van de bronchiën en werkt antispasmodisch. Ook de insecticide werking is bekend en de anthelmintische werking van Commiphra resinifula. Het probleem is nog dat de juiste species tegen de juiste kwalen niet helemaal bekend zijn. Meestal worden er mixen op de markt gebracht. Hier moet nog veel onderzoek naar gedaan worden.
In combinherabol mirreatie met tijm en citroen en 90% alcohol in mineraal water wordt mirre gebruikt bij keelpijn, gingivitis, aften, mondproblemen, enz. Ook melk kan worden gebruikt als natuurlijke oplosser. Bij verdampen is mirre erg dominant, spaarzaam gebruiken..

In tijden van epidemieën was hygiëne van groot belang. Men moest iedere dag een aromatisch bad nemen en mengsels branden van salie, stokroos, mirre, mirte, komijn en schors van de granaatappel. Hippocrates wist zo in 429 voor Christus de pest een halt toe te roepen toen hij woedde in Athene.

In de 5e eeuw voor Christus noemde Herodotus Arabië het enige land ter wereld waar wierook, mirre, cassia en kaneel voorkwamen. Hij had het echter bij het verkeerde eind, want kaneel en cassia werden geïmporteerd uit het verre India.
Mirre wordt meestal alleen gekwalificeerd in de handel als schoon of niet schoon. Er is meer variatie in kwaliteit dan bij wierook door het mengen van species. Er worden veel mixen gebruikt, afhankelijk van welke bomen zich in een bepaald gebied bevinden. Goede kwaliteit is bij breken meer een beetje plakkerig dan kristallijn en betekent een hoog olie volume in de mirre. Om olie te destilleren moet men een goede kwaliteit gebruikt.

Enige soorten gomhars leverende bomen: Commiphora myrrha Nees: Somalië, didin (boom), molmol (resin).
Commiphora mukul Hook. ex Stocks: Indische, bdellium, valse mirre.
Echte mirre is van de Commiphora myrrha, maar er zijn nog tientallen species die resin produceren en het is niet duidelijk in welke hoeveelheden of hoedanigheden deze de handel binnen komen, als vervalsingen of inferieure kwaliteit, zoals: Commiphora abyssinica, - momol, -foliacea, -playfairii en –serrulata.
Mirre is de vriend van de rituelen, godsdienstige ceremoniën, wonden en zweren.
Het zijn stevige struiken die in Noordoost Afrika en Arabië, Iran, Lybië, langs de Rode Zee,herabol mirre groeien. Het wordt als antisepticum voor de mond en bij bronchitis gebruikt. Myrrhe werd voor het eerst 3700 jaar geleden genoemd, het is daarmee het oudst bekende parfum.
De oude Egyptenaren gebruikten mirre om hun mummies te balsemen.
In het verhaal van Jozef, die door zijn broers verkocht werd, lezen we dat de karavaan balsem, gom en mirre naar Egypte bracht.
De Chinezen geven hun vee vaak mirre, omdat het een gunstige invloed zou hebben op de hoeveelheid en de kwaliteit van melk.
Zowel in de Veda als in de Koran is sprake van gebruik van mirre voor rituelen en als geneesmiddel.
De Griekse soldaten namen een flesje mirre mee naar het slagveld als middel om wonden te reinigen en sneller te laten genezen.

De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de hars, die in peervormige druppels uit een snede in de stam vloeit. Het is een dikke lichtgele olie met een warme kruidige geur. Mirre wordt als geurstof in de cosmetische industrie, de parfumindustrie en als smaakstof in levensmiddelen en dranken gebruikt. Net als wierook werd en wordt mirre veel gebruikt bij mirregebed en meditatie.
Een gebied waarop mirre evenals wierook uitstekend werkt is de behandeling van borstinfecties, catarre, chronische bronchitis, verkoudheden en zere keel. Het middel is een zeer goed antisepticum voor de longen, het is slijmoplossend en samentrekkend, dat wil zeggen, het heeft een opdrogende werking op een teveel aan slijm. Het kan als massage olie gebruikt worden of als inhaleermiddel.
Mirre is tonisch en heeft een stimulerende werking op het spijsverteringstelsel. Het is tevens schimmeldodend.
Mirre is een geschenk aan het kind dat geboren moet worden, maar ook een geschenk aan ieder mens. De drie Wijzen uit het Oosten gaven het kindje Jezus goud, wierook en mirre. Er bestaan twijfels over het goud. Was het inderdaad het gele, onvergankelijke metaal of was het Aloës hout, niet van Aloë vera, maar de Aquilaria agalocha het duurste hardhout ter wereld, honderden dollars per ons.

Werkzame bestanddelen:
25-40% resin – 57-61% gum of gom en 2.5 – 8% volatiele olie 3 – 4% vervuiling of ongerechtigheden. Het deel in de resin dat is oplosbaar in ether bevat drie resin zuren a-, b- en y-commiphoric acids, twee phenolische resins: a- en b- heerabomyrrhol. Het onoplosbareCommiphora myrrha deel van de resin in ether geeft twee andere zuren: a- en b-heerabomyrrhololische acids. Deze bestanddelen vertonen weinig overeenkomsten met die bestanddelen die geïsoleerd worden uit andere resins. De volatiele olie is geel en wordt snel weer resin indien ze wordt blootgesteld aan de lucht.
Complexe polysacchariden, triterpenen, lactonen, alcohol, triterpeenzuren en etherische olie met veel sesquiterpenen en furanosesquiterpenen, slijmstoffen, proteïne. Hoofdbestanddeel furanoeudesma-1,3-dien ongeveer 50%.
De oleo-gom-resin bevat 1,5 – 17% volatiele olie, meestal gemiddeld 8%, met:
o.a. pineen, dipenteen, heraboleen, limoneen, dipenteen, cadineen, a-copaen 10%, a-humuleen, a-santaleen, a-selineen, b-bourboneen, b-elemeen 3%, b-selineen, curzereen 12%, d-elemeen 30%, furanoendesma 1-3 diene 7%, g-elemeen, germacreen B, germacreen D, isofuranogermacreen, curzerenon, 2-methoxyfuranodien, indestreen 50%, mierenzuur, azijnzuur, mirrezuur, elemol, campesterol, eugenol, cresol, b-eudesmol, diverse aldehydes, cuminaldehyde, cinnamylaldehyde en een aantal harsen.
De karakteristieke geur wordt veroorzaakt door de furanosesquiterpenen in de olie.
Het werd in de Oudheid gebruikt als parfum, wierook en geneesmiddel. Het was een zeer gewaardeerde zalf voor wonden. De drie bestanddelen samen: de hars, de gom en de vluchtige olie bepalen de werkzaamheid. De hars heeft een microbe dodende werking en stimuleert de macrophagen (een bepaald type witte bloedcel.)
De ruwe mirre bevat harsen en gommen en 8% etherische olie. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat furanoeudesma-1,3-diene en curzareen analgetische eigenschappen bezitten.

Analyse van een olie uit Ethiopië, bron ALNAP.
HP GC 0573:
Beta-pineen 0.4% - gamma-elemeen 3.7% - beta-bourboneen 2% - beta-elemeen 10.5% - germacreen D 2.6% - furanodiene 8.8% - isofuranogermacreen 6.1% - germacreen B 6.6% - furanoeudesma-1,4-diene 3% - furanoeudesma-1,3-diene 41% - lindestreen 10.7% - 2-methoxyfuranodiene 1.5%

Bestanddelen in de hele plant:
3-epi-alpha-amyrin – 4-o-methyl-glucuronic-acid – alpha-amyrenon – a-bisaboleen – alpha-commiphoric-acid – alpha-copaen – alpha-heerabomyrrhol – beta-commiphoric-acid – beta-eudesmol – beta-heerebomyrrhol – cadineen – cinnamaldehyde – commiphric-acid – cumicalcohol – cuminaldehyde – curzerenon – delta-elemeen – dipenteen – elemol – furanodiene – furanodienon – gamma-commiphoric-acid – gamma-bisaboleen – heeraboreseen – isofuranogermacreen – M-cresol – N-nonacosan – alpha-pineen – arabinose – beta-sistosterol – cholestemirrerol – acetic-acid – eugenol – galactose – rubber – resin – limoneen – formic-acid – palmitinezuur – slijmstoffen – triterpenen – xylose – essentiële olie.
                                               Ter vergelijk: Hydrodestillatie van de aan de lucht gedroogde oleo-gum-resin: GC GC/MS 94.6% geïdentificeerde olie uit Ethiopië onderzoek:
Universiteit Jeruzalem bevatte de volgende componenten:
d-elemeen 0.5% - b-bourboneen 0.6% - b-elemeen 8.4% - b-caryophylleen 0.7% - y-elemeen 2.6% - a-humuleen 0.3% - dehydroaromadendreen 0.1% - 9-epi-caryophylleen 0.4% - y-muuroleen 0.3% - alloaromadendreen 1.7% - y-cadineen 0.8% - d-cadineen 0.3% - b-sesquiphellandreen 0.2% - selina-3,7(11)-diene 0.2% - elemol 0.2% - caryophylleenalcohol 0.4% - caryophylleenoxide 0.2% - cis-b-elemenon 0.8% - furanoeudesma-1,3-diene 15% - y-eudesmol 2.7% - furanodiene 1.1% - 7-epi-a-eudesmol 2.2% - 2-O-methyl-8,12-epoxy-germacra-1(10),4,7,11-tetraene, isomeer 1, 0.5% - 2-O-methyl-8,12-epoxy-germacra1(10),4,7,11,-tetraene, isomer 2 3,9% - 2-hydroxyfuranodiene 0.3% - 10-epi-y-eudesmol acetaat 0.3% - 2-O-acetyl-8,12-epoxy-germacra-1(10),4,7,11-tetraene, isomer 1 6.5% - 2-O-acetyl-8,12-epoxy-germacra-1(10),4,7,11-tetraene, isomeer 2 0.3% (de correcte isomeer was niet gedetermineerd).
                                               Ter vergelijk: bestanddelen van gedestilleerde olie uit resin van Shirleuy en Len Price p.409.
Hydrocarbons: monoterpenen: cis-b-ocimeen 1.9% - trans-b-ocimeen 1.27% - a-thujeen 0.76% - b-myrceen 0.45% - limoneen 0.42% - a-pineen. Sesquitepenen: d-elemeen 28,79% a-copaen 10.02-11.9% - b-elemeen 6.19% - bourboneen 4.9% - a-bergamoteen 4.9% - a-muuroleen 0.14% - y-cadineen 0.12% - curzereen (iso-furanogermacreen) 0.09-11.9% - a-caryophylleen 0.08% - heeraboleen – b-elemeen – lindestreen 3.5% - furanoeudesm-1,3-diene 12.5%. Aromatisch: p-cymeen 1.51% - xyleen 2.84%.
Ketonen: sesquiterpenonmen: curzerenon 11.7%. Andere: methyl-isobutyl keton 5.68% - 3-methoxy-10-(15)-dihydrofuranodien-6-one 1.5% - 1,10 (15)-furanodien-6-one 1.2% - dihydropyrocurserenon (dihydrofuranoeudemadiene) 1.1% - 3- methoxy-10-mirremethylenefuranogermacr-1-en-6-one 0.9% - furanodien-6-one 0.4% - 6-methyl-5-hepten-2-one 0.23% - 3- methoxy-4,5-dihydrofuranoden-6-one 0.2% - 3-methoxyfuranoguai-9-en-8-one 0.1%.
Aldehyden: aromatisch: benzaldehyde 0.53% - cuminaldehyde – cinnamaldehyde.
Andere: 5-methylfurfural 1.66% - furfural 1.44%.
Phenolen: m-cresol – eugenol.
Methyethers: methyanisol 0.14%.
Alcohols: aromatisch: cuminylalcohol.
Acids: andere: acetic acid – formic acid – palmitic acid.
Andere: 2-methyl-5-isopropenylfuran 4.63% - 2-methylfuran 1.93% - 2-methyl-5-isopropylfuran 1.18% - 4,4-dimethyl-2-butenolide 1.04% - 2-phenyl-2-methylbutane 0.14% 0 rosefuran 0.09% - tridecane 0.09%.

Werkzaamheid:
Aambeien   -   abortief  -  adstringerend   -   anticatharraal   -   antihistaminisch - antimicrobisch – antiontsteking - antipyretisch -  antiseptisch, urinewegen, wonden, zweren -  antispasmodisch -  artritis   -  asthenia – bloedcirculatie stimulerend -  bronchitis, chronisch   -  cardiac, tonisch – carminatief, aerofagie, flatulentie – cicatrissant, wonden, huidaandoeningen, mondzweertjes -  diaphoretisch -  digestief - eczeem  -   emmenagoog  – expectorant, bronchitis, laryngitis, griep  -    fungicide   -   gingivitis   -   hoest, vastzittende  -  huidverzorging, kloven – koude huid - infectieziekten - kanker - luchtwegenaandoeningen - menstruatie, onregelmatige - microbedodend   -  mond/keel ontsteking  -  mondzweren  -   ringworm  -  rimpels  -sedatief -  slijmoplossend - spruw - stimulans, macrophagen: type witte bloedcel, hart, slijmvliezen en longgebied -  stomachisch  -  tonisch -  verkoudheid -  voetschimmel  -   witte vloed  -  wonden.
Mirre reguleert mogelijk de schildklierwerking. Verdampen: bij luchtweginfecties, zere keel, steherabol mirremverlies, bronchitis, verkoudheid, hoest, meditatie, gebed. Huidverzorging: bij kloven, bevordert epitheelvorming, is huidherstellend, wondjes, zweertjes, ontstoken huid, samentrekkend, wondhelend. Schimmeldodende werking bij candida, zwemmerseczeem. Gorgelen bij tandvleesontstekingen, aften. Stimulant voor het zenuwstelsel. Tonische eigenschappen. Bevordert de hartactie en ademhaling. In capsules ingenomen tegen losse tanden, gastritis, expectorant, gingivitis en halitose. De tinctuur kan helpen tegen tandpijn
Wordt ook in de veeartsenij gebruikt bij wondbehandeling.
In Duitsland, Oostenrijk, Engeland, USA., en andere landen is mirre en mirre tinctuur opgenomen in de respectievelijke Pharmacopeia’s.
De olie is niet irritant in dierproeven op muizen en varkens (Urbach & Forbes 1973). 5% petrolatum was niet irritant en 8% niet sensitiserend (Epstein 1973).
Geen fototoxiciteit bij muizen en v arkens (Urbach & Forbes 1973).
Acuut dodelijk LD50 1.65 g/kg bij ratten (Moreno 1973).
Smaakmaker in voedingsmiddelen; geur component of fixatief in zeep, lotions, enz., in parfum maximaal 0.8% (Opdyke 1976i).
Een leukocytogenisch agent (toename van witte bloedlichaampjes) en bacteriostatisch tegen Staphylococcus aureus en andere gram-positieve bacteriën; misschien het meest gebruikte kruiden antisepticum (Bartram 1995 p.304).

Inwendig:
bij: vastzittende hoest, verkoudheid, onzuivere en onrustige huid, longontsteking, catarre, Commiphora marlottibronchitis, aambeien, maagversterkend en ontsteking van de urinewegen: 3 maal daags 3 druppels na de maaltijd innemen mengen met honing en oplossen in warme melk of kruidenthee.

Geestelijk:
net als wierook voor gebed en meditatie. Het geeft helderheid, inzicht en innerlijke rust. Bevordert en versterkt de spiritualiteit. Verwarmend en stimulerend. De olie is van grote waarde voor mensen die het gevoel hebben dat ze emotioneel zijn vastgelopen en die weer verder willen met hun leven. Brengt je terug bij je wortels. Heeft zoals wierook een licht kalmerend effect op het zenuwstelsel en brengt de geest tot rust.
Gebruiken in tijden van ziektes en problemen.

Combinatie:
benzoë, cinnamon blad,  cipres, den, eikenmos, geranium, jasmijn, jeneverbes, kamfer, lavendel. mandarijn, patchouli, sandelhout, tijm, wierook, muntsoorten en specerijenoliën.

Contra indicatie:
Voor mirre in het algemeen:
niet inwendig gebruiken tijdens zwangerschap, ook niet in mondspoelingen, in hoge concentraties mogelijk toxisch. Inwendig niet gebruiken bij diabetes en hartcondities. Niet irritant, geen overgevoeligheid veroorzakend. Niet onverdund op de gevoelige huid gebruiken. Niet voor baby’s en kinderen en niet tijdens borstvoeding inwendig gebruiken. Ingestie van 2-4 gram rCommiphoraesin kan leiden tot nier-irritatie, diarree, veranderende hartslag en storingen van de bloedsuikerspiegel. Kan soms huidirritant zijn of allergische reacties geven. Mogelijk dermatitis veroorzakend.

Veiligheid: MSDS CO2 extract en etherische olie.
Cas no.: 8016-37-3. Vlampunt 93,3 graden C. Soorteloijk gewicht: 0.901-0.936.
Xi-Xn-N: irritant voor ogen en huid; schadelijk bij ingestie; niet in het milieu afvloeien: grondwater, water, grond. Oogcontact: 15 minuten spoelen met overvloedig water, evenals de huid. Bij ingestie de mond spoelen en een arts waarschuwen. Verwerken met beschermende kleding.

Toepassingen:
Er worden verschillende tincturen van mirre gemaakt, o.a. met aloë
*bij onzuivere huid: meng 4-6 druppels in een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Hiermee de huid dagelijks afspoelen.
*bij wonden: meng 5-8 druppels in een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water en dep hiermee de wond meerdere keren per dag.
*bij ontstekingen in de mond, geïrriteerd, gevoelig tandvlees: meng 1 druppel mirre en 1druppel pepermunt in een glas water. ’s Morgens en ’s avonds spoelen.Commiphora africana
*bij keelpijn: meng 6 druppels mirre in een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Gorgel hiermee 2 maal daags.
*bij chronische verkoudheid: voeg 3 druppels mirre en 3 druppels citroen toe aan een schaaltje heet water en damp hiermee 2 maal per dag.


Bron: Frankincense & Myrrh. Martin Watt & Wanda Sellar. ISBN 0 85207 306 2
          www.bodd.cf.ac.uk/BotDermFolder. Burseraceae. Richard J. Schmidt 1994-2007.
          Botanical. com A modern herbal by Mrs. M. Grieve Myrrh
          Express scripts. Drug digest. Commiphora myrrha.
          Healthtouch online for better health. Myrrh.
          Shirley and Len Price: Aromatherapy for Health Professionals p.410.
          Dr.Dke’s Phytochemical and ethnobotanical Databases.
          Myrrh and Frankincense by Subhuti Dharmananda, PH. D., Director for traditional
          medicine, Portland Oregon
          Drugs.com. Drug information online. Myrrh
          Ellingwood’s The American Materia Medica 1919. Myrrh Edited by Michael Moore.               
          Southwest School of Botanical Medicine.
          The British Pharmaceutical Codex 1911.
          Wikipedia de., eng.
          Liber Herbarum II Erik Gotfredsen. Balsamea myrrha Engl.
          Pharmazie Uni Greifswald: Myrre.
          Plantaardigheden. Mirre – Commiphora myrrha. Rob van der Hoeden.
          Medical Plants of conservation concern of India.
          African Laboratory for Natural Products (ALNAP). Commiphora kataf – Commiphora myrrha
          – Commiphora holtziana – Commiphora guidotti – Commiphora sphaerocarpa.
          Myrrh Commiphora Chemistry. Lumir O. Hanus – Tomas Reazanka – Valery M. Dembitsky –
          Arieh Moussaieff: Czech Academy if Sciences, Praag. Hebrew University, Jerusalem.
          Chapter 9. Olibanum, Myrrh and opoponax resins and oils. Flavours and fragrances of
          plant origin.
          Myrrh and Frankincense by Subhuti Dharmananda, PH. D., Director for traditional
          medicine, Portland Oregon



Foto: www.wikipedia.com
         www.indo-world.com
         www.starmanprodukties.nl
         www.sanat.tv
         www.hort.wisc.edu
         www.mdidea.com
         www.magialina.net
         www.sssbiotic.com
         www.plantextractsindia.com
         www.ayahod.com


©®Copyright en registratie notaris. André Gielen. Lith 2001 - 2007.

 

 

 


Previous page: Commiphora holtziana
Next page: Commiphora sphaerocarpa