Print This Page

Copaifera langsdorfii

 

COPAIFERA LANGSDORFII Desf.  - COPAIBA/ DIESEL TREE
Synoniem:
  Copaifera nitida
                   Copaifera sellowii 
Familie: Fabaceae, genus Copaifera, species: langsdorffii. Gebruikt deel: resin. De bomen worden voornamelijk gevonden in de Zuid Amerikaanse regenwouden, in Brazilië, Colombia, VCopaifera langsdorfii/bloeienezuela, Peru. Wordt in Zuid Amerika ook wel “Pau d’oleo” genoemd, oily tree.

De bomen of struiken groeien tot 10 meter hebben veel takken en holtes in de stam bevat oleoresin, dat kan worden geoogst door het boren van gaten in de stam. Het gaat eigenlijk op dezelfde manierals het tappen van rubber bomen. De inheemse stammen boren gaten van 5 cm in een stam van een meter dik en hangen daar een vat aan en om de 6 maanden oogsten ze dan 15-20 liter hydrocarbon. Calvin Maugh schrijft hierover in 1979 dat testen uitgewezen hebben dat de vloeistof direct gebruikt kan worden in een dieselmotor. Calvin speculeert, dat 100 volwassen bomen 25 vaten dieselolie kunnen produceren. In de USA. zou de boom alleen kunnen groeien in het zuiden van Florida. De Braziliaanse regering heeft experimentele plantages aangelegd.

De Copal wordt gebruikt in lak, verf, medicijnen en massage preparaten. Het hout en de resin worden gebruikt als brandstof en het hout wordt in de timmerfabrieken gebruikt.
Copaiba olie wordt gewonnen door destillatie van het oleoresin dat 60-90% van de volatiele olie kan bevatten. De resin is viskeus, helder, lichtgeel tot goud licht bruin. De resin en de olie worden al sinds verschillende eeuwen in Europa en Latijns Amerika gebruikt in de volksgeneeskunde, ter behandeling van chronische cystitis, bronchitis, diarree, aambeieCopaiban. Inheemse stammen bij de Rio Solimoes gebruiken de resin tegen geslachtsziekten, huidbehandeling, psoriasis, als cicatrissant. In Peru tegen incontinentie, syfilis, catarre, ontstekingsremmer, maagzweren, in combinatie met Andiroba olie tegen herpes. In de volksgeneeskunde gebruikt als omslag bij tumoren van de prostaat volgens Hartwell (1967-1971). In combinatie met sandelhout en cubebe gebruikt bij geslachtsziekten zoals gonorroe.
In de U.S. gebruikt als additief in cosmetica (zeep, lotions, enz.) parfums, voedingsmiddelen- en drankenindustrie, als desinfectant, diuretisch, laxatief, stimulant, expectorant, antibacterieel.
Onderzoek heeft uitgewezen dat Copaiba bij normale dosis niet giftig is.

Werkzame bestanddelen:
Volgens Leslie Taylor: Vooral sesquiterpenen en diterpenen.
(-)-16beta-kauran-19-carbonic acid – (-)-kaur-16-en-19-carbonic acid – 7-hydroxyhardwickic-acid – alloaromadendreen – a-bergamoteen – a-cubebeen – a-multijugenol – a-selineen – ar-curcumeen – b-bisaboleen – b-cubebeen – b-elemeen – b-farneseen – b-humuleen – b-metacopaibic-acid – b-muuroleen – b-selineen – calameneen – calameseCopaifera langsdorfiien – carioazuleen – caryophylleen – caryophylleenoxide – copaiferic-acid – copaen – copaiferolic-acid – copalic-acid – cypereen – delta-cadineen – delta-elemeen – enantio-agathic-acid – eperu-8(20)-en-15,18-dioic-acid – gamma-cadineen – gamma-elemeen – gamma-humuleen – hardwickic-acid – homoparacopaibic-acid – illurinic-acid – maracaibobalsam – paracopaibic-acid – polyalthic-acid – trans-alpha-bergamoteen.
Volgens Langenheim 1981:
In het hout van de Copaifera:
Allo-arodendreen – a-bergamoteen – b-bisaboleen – calameneen – caryophylleen – a-copaen – b-copaen – a-cubebeen – b-cubebeen – curcumeen – cypereen – b-delta-gamma-elemeen – b-farneseen – b-muuroleen – gamma-muuroleen – a-selineen – b-selineen.
In de bladeren van de Copaifera:
d-cadineen – gamma-cadineen – caryophylleen – a-copaen – b-copaen – a-cubebeen – cypereen – b-humuleen – gamma-muuroleen – a-selineen – b-selineen.

Olie uit het Noordoosten van Brazilië: olie uit: Crato county, Ceará State:
GC/MS van hydrodestillatie van:
Test van de olie van de: bladeren 0.04% - wortelschors 0.01%; vruchtschil 0.7%; stamschors 0.003%; stam 0.0008%; wortels 0.07%; vruchten 0.3%.
Blad en vrucht olie: b-caryophylleen 16.6% en 14.8% - g-muuroleen 25.2% en 29.8%Diesel tree
Vrucht schil olie: caryophylleenoxide 47.3%
Wortel olie: cryophylleenoxide 40.5% - 4-a-copaenol 17.6%
Wortelschors olie: caryophylleenoxide 30.7% - kaureen 8.2%
Stam olie: y-muuroleen 8.3% - caryophylleenoxide 31% - kaureen 30.2%
Stamschors olie: b-bisabolol 30.5% - kaureen 16.7% - kaurenal 31.9%
Copaiba balsem olie: b-caryophylleen 53.3%. Bron: JEOR.

Werkzaamheid:
Antibacterieel – anti-ontsteking – antimicrobe – adstringent – cicatrisant – desinfectant – diuretisch – emolliënt – expectorant – laxatief – stimulant – wondhelend.

Onderzoek: o.a.
Gastroprotective effect of Copaifera langsdorffii oleo-resin on experimental gastric ulcer models in rats. Paiva LA, et al. Journal Ethnopharmacol. 1998 aug; 62(1):73-8
Anti-inflammatory activity of oleoresin from Brazilian Copaifera. J. Ethnopharmacol, 22:1, 1988 janDiesel tree. 101-9. Basil AC; Sertié JA; Freitas PC; Zanini AC.

Contra indicatie:
Bij overdosering: misselijkheid, overgeven, diarree, uitslag.


Bron: Herbal secrets of the Rainforest by Leslie Taylor.
          James A. Duke 1983. Handbook of energy crops. Copaifera langsdorffii Desf.
          Journal of essential ois research JEOR. Mar/apr. 2005 by Gramosa, Nilce V, Silveira,
          Edilberto R.
          The volatile constituents of Copaifera langsdorffii from the Brazilian Northeast.
          Phytochemistry, Ferrari M. et al. 10,905 (1971).
          Journal Ethnopharmacol., 22, 101 (1988) Basile, A.C. et al.
Foto: www.terra.es
         www.arvores.brasil.nom.br/opai


©®Copyright en registratie notaris. André Gielen. Lith 2001 - 2007.

 


Previous page: Conyza canadensis
Next page: Copaifera officinalis