Print This Page

Ferula gummosa

 

 

FERULA GUMMOSA Boiss.                                 -                                                    GALBANUM
Synoniem:
 Ferula galbanuflua Boiss. & Buhse.
                  Ferula erubescensFerula gummosa
                  Peucedanum galbanifluum
                  Ferula rubicaulis Boissier. Sommige botanisten classificeren deze als een eigen species. Uiterlijk ook enigszins afwijkend van de F. Gummosa.
Familie: apiaceae, (umbelliferae). familie der schermbloemigen. Iran, produceert 15 ton. Groeit overvloedig op de berghellingen. Gebruikt deel: gom. Etherische olie door water- of stoomdestillatie uit de oleoresin of de gom. Er zijn twee types. Alleen het Levantijnse type, of zachte galbanum wordt gebruikt voor de productie van olie. De viskeuze tranen zijn geel tot rood van kleur. Er wordt ook galbanol geproduceerd, dat is olie ontdaan van de terpenen, en een resinoïde voornamelijk gebruikt als fixatief. Het andere type is de Perzische of harde galbanum bestaat uit brokken en kan gemakkelijk worden gebroken. Er wordt ook een CO2 extract geproduceerd, als geur en fixatief in zeep, lotions en parfum. De kleur van dit extract is helder tot lichtgeel, met als hoofdbestanddelen pineen en cadineen. Droge destillatie of destructieve destillatie levert een waterige fractie met vetzuren en een dikke blauwe olie die kookt bij 289°C en die umbelliferon bevat

De ruwe substantie is een donker amberkleurige of bruine viskeuze vloeistof met een groen-houtige geur en een zachte balsmieke ondertoon. Olie: een kleurloze, lichtgele of olijfkleurige vloeistof met een frisse, groene boventoon en een houtig-droge balsemieke ondertoon. Als de kleur donkerbruin of zwart is kan men te maken hebben met een inferieure kwaliteit door vervuilingen met zand, stro, stukjes hout en andere zaken.
Gehalte aan etherische olie voor galbanum 30-50% aan gom en 20% olie uit de gom, voor 1 kg essence 5-10 kg hars. De olie wordt dikwijls vervalst met fracties van gedestilleerde dennenolie.
De galbanum heeft een sterke stengel en fijne grijsgroene bladeren. In de lente komen de schermen gele bloemetjes en daarna de platte zaden. De plant kan tot 1 meter hoog worden en groeit in centraal Iran, Turkije, Libanon en Zuid Rusland.
Galbanum wordt ook wel moederhars genoemd. Het is het gestolde melksap van de bossige Ferula gummosaplant, een soort gomhars. Bij oudere planten komt de hars op spontane wijze vrij bij de aanzet van de glanzende ovale blaadjes en de zijscheuten. De twee soorten waarvan de “tranen” vrij komen, (de gestolde melkhars of gomhars) zijn de Perzische en de Levant-galbanum, inheems in respectievelijk Iran en het oostelijke Middellandse Zeegebied. Nadat de planten zijn gekapt, loopt het sap bij de basis uit de hoofdstengel en uit inkepingen die in de wortel worden gemaakt. Afhankelijk van het gebied waar de venkelachtige plant voorkomt zijn de tranen hard of zacht. De beste kwaliteit tranen zijn van buiten bleek van kleur en gevuld met een helder wit vocht. Ze zijn zo groot als een hazelnoot. Voordat dit moederhars in de parfumerie en de aromatherapie kan worden gebruikt wordt het goudachtige tot donkerbruine galbanumresinoïde uit de tranen gewonnen, meestal met waterdampdestillatie maar ook soms door oplosextractie. Deze resinoïde is taai-vloeibaar maar wordt bij kamertemperatuur al vrij snel vloeibaar. Wordt in de parfumerie gebruikt als bestanddeel van het fond van een compositie. Hij heeft een fris-groene en houtig-balsemachtige geur, die doet denken aan vers geplukte papavers of aan vochtige wouden. Gebruikt als fixatief om de geur te verlengen, omdat de stof betrekkelijk moeilijk vervliegt. Galbanum is afkomstig van het Hebreeuwse woord helbenah en speelt al eeuwenlang een rol in de oudste traditionele geurreceptuur.

Het Oude Testament geeft aan in het boek Exodus, dat God Mozes opdracht geeft bij de uittocht van de Israëlieten uit Egypte behalve mirre, kaneel, rozen, wierook en olijfolie ook galbanum mee te nemen: “De Heer zeide tot Mozes: Neem u welriekende stoffen, druipende hars, onyx en galbanum, deze welriekende stoffen en zuivere wierook in gelijke delen. Gij zult dit alles maken tot een reukwerk, een mengsel zoals een zalfbereider bereidt, gezouten, zuiver, heilig. Uit deze bestanddelen moet een heilige reukstof worden samengesteld. Een gedeelte daarvan zult gij uiterst fijn wrijven en iets ervan leggen voor de Getuigenis in de tent der samenkomst, waar Ik met u zal samenkomen. Allerheiligst zal dit voor u zijn. Het reukwerk is uitsluitend voor God bestemd: En wat het reukwerk betreft, dat gij bereiden zult volgens deze bereidingswijze, zult gij niets voor u zelf maken. Het zal iets heiligs zijn, voor de Heer.”
Als goddelijk geurmiddel is galbanum dus al duizenden jaren een hooggewaardeerd Ferula gummosaaromatische stof. Ook diende de gomhars reeds in het grijze verleden als rookmiddel. Bij de intocht van Alexander de Grote in Babylon 331 v. Chr. werd in speciale rookvaten galbanum verbrand. Ook werd het gebruikt vanwege zijn conserverende eigenschappen bij het balsemen van de overledenen. In de aromatherapie wordt het gebruikt vanwege zijn krampstillende, pijnverlichtende en geneeskrachtige werking. Ook wordt galbanum ingezet bij psychische problemen.

Galbanum is een overblijvend kruid met glanzende blaadjes en kleine bloemen. De plant zweet een melkachtig sap, harsolie uit. Komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten en wordt nu gecultiveerd in Iran, Turkije, Afghanistan en Libanon, destillatie in Europa of de USA.
Traditioneel wordt het gebruikt voor de behandeling van wonden, ontstekingen, huidkwalen en ademhalingsproblemen. Galbanum werd al door de oude beschavingen gebruikt bij godsdienstige rituelen, in de cosmetica en door de Egyptenaren bij het balsemen van hun doden. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de harsolie, is kleurloos tot olijfkleurig en heeft een frisse, houtige geur.
Zowel de olie als de resinoïde worden gebruikt als fixatief en geurcomponent in zepen, wasmiddelen, crèmes, lotions en parfums en ook als smaakingrediënt in de meest belangrijke voedingsmiddelen , alcoholische- en frisdrankenindustrie.

GalbanumWerkzame bestanddelen zijn onder andere:
80% Monoterpenen: a-pineen, b-pineen, sabineen, limoneen, terpineen, myrceen. Sesquiterpenen en sesquiterpenolen: cadineen, myrceen,  cadinol, galbanol/eudesmol, guaiol, bulsenol. Esters: fenchylacetaat, bornylacetaat, en linalylacetaat. Voor de typische geur zijn verantwoordelijk: 1,3 (E),5(Z)-undecatriene (galbanoleen) en 2-sec-butyl-3-methoxypyrazine (galbanum pyrazine).
carvon 50% of meer. Coumarinen: umbelliferon. Zuren: galbaanzuur, gummosine.
           Ter vergelijk: gedestilleerde gom, stengels en takjes David Stewart. P.529.
Monoterpenen: 50-95%. B-pineen 40-70% - a-pineen 5-21% - d-3-careen 2-16% - myrceen 2-4% - sabineen 1-3% - campheen 0-1%.
Sesquiterpenolen: 3-5%. Galbanol 2-3% - bulnesol 0-1% - guaiol 0-1% - junenoil 0-1%.
Esters 1-3%. Fenchylacetaat 0-1% - linalylacetaat 0-1% - a-terpinylacetaat 0-1%.
Coumarinen: 0-3%. Gummosine – gummosenine – umbelliferon (elk 0-1%.)
Carboxylic acids: 0-1% galbanis acid.
Diazines: pyrazine 0-1%.
Furanoiden: agarofurane 0-1%.

Werkzaamheid:
Abcessen   -   acné   -   ademhalingsproblemen   -  afrodisiacum - analgetisch - anticonvulsant  -  antimicrobisch   -   antiseptisch, urinewegen  - artritis -  astma  -  bloedcirculatiebevorderend  -  bloeddrukverlagend  - bronchitis  -  carminatief -   catarre -  cicatrisant  -  digestief - diuretisch  -  emmenagoog -  expectorant -   huidproblemen/verzorging  - hypotensief  - indigestie - krampen -   littekens  -  menstruatieregelend  - ontstekingsremmend -  reumatische aandoeningen   -    rustgevend  -  spasmolytisch  - spierpijn  - spijsverteringsbevorderend   –   steenpuisten  -  stimulerend, algemeen -  stress – striae -  tonisch, algemeen, baarmoeder  -    urinewegen, ontsmettend    –    wondhelend -   zweren.
Dioscorides en andere medische schrijvers uit de oudheid, noemen galbanum pijnstillend, antispasmodisch, urine drijvend en menstruatiebevorderend. Het middel kan veel verlichting geven bij voortdurende pijn, bijvoorbeeld reumatiek, in hete kompressen. Het is eveneens bruikbaar tegen huidinfecties en bij ontstekingen die maar langzaam willen genezen.

Contra indicatie:Galbanum resin
de olie wordt in de aromatherapie niet of nauwelijks gebruikt.
Niet toxisch, niet irriterend en geen overgevoeligheid veroorzakend. Tijdens de zwangerschap alleen verdampen, niet voor kinderen, zogende, bij lever- en/of nierproblemen. Kan huidirritant zijn. Volgens Robert Tisserand’s Essential oils safety, geen contra indicaties.

Combinatie:
Cederhout, cipres, citroen, den, eikenmos, geranium, hyacint, kamille, kaneel, kruidnagel, lavendel, lemongrass, mirre, opopanax, patchouli, spar, storax, wierook en oriëntaalse bases. Sterk aardende olie, geliefd of afgewezen. Gebruiken in kleine hoeveelheden.

Geestelijk:
Galbanum kalmeert, goed bij meditatie, verzacht emotionele starheid, bij nerveuze spanningen, harmoniseert hersenhelften en geeft evenwicht.

Toepassingen:
*bij abcessen, steenpuisten
*bij krampen
*bij stress.
*slecht genezende wonden.
*Baden: bij huidproblemen, spierpijn, gewrichtspijnen, slechte doorbloeding, menstruatieklachten, emotionele problemen en spanningen.


Bron: Sorting Ferula names: Multilingual Multiscript Plant Name Database.
          Wikipedia eng.
          Marguerite Maury: Yhe secret of life and youth. ISBN 0852071639
          Oil of galbanum by Nicole Perez: School of holistic Aromatherapy.
          Henriette’s Herbal Homepage The Dispensatory of the United States of America by Joseph
          P. Remington, Horatio C. Wood and others 1918.
          Henriette’s Herbal homepage. King’s American Dispensatory by Harvey Wickes Felter, M.D.
          and John Uri Lloyd, Phr.M.Ph. D. 1898.
          David Stewart. The chemistry of essential oils made simple. P. 529.
          Plants for a future: Database search results: Ferula gummosa.
          American Journal of Pharmacy vol. 59, 1 jan. 1887 by I.E.T. Aitchison.
          Food and Agriculture Organization of the United Nations by B.L. Axtell; R.M. Fairman
Foto: www.co.wikipedia.org
          www.alternatief-tip.net
          www.enscensdumonde.fr
          www.heilfastenkur.de
          www.chezmarie.nuxit.net
          www.senteurset100thes.com

 

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – november 2007

 


Previous page: Ferula assa-foetida
Next page: Filipendula ulmaria