Print This Page

Juniperus oxycedrus

 

JUNIPERUS OXYCEDRUS L. 1753    -    STEKELIGE JENEVERBES/SPAANSE JENEVERBES/CADE
Familie:
cupressaceae.
Subspecies: Juniperus oxycedrus L. subsp.badia (H.GRAY) DEBEAUX, inheems in Spanje
                    Juniperus oxycedrus L. subsp. Macrocarpa (SIBT& SM.) NEILR.
                    Juniperus oxycedrus L. subs. Oxycedrus
                    Juniperus oxycedrus L. subs. Transtagana FRANCO, inheems in Portugal.
De Cupressaceae heeft 17 genera en 27 species Juniperus.

GJuniperus oxycedrusebruikt deel: droge of destructieve destillatie van het kernhout en takken. Spanje. Opbrengst is 1-1,6% dus 75 kilo gesnipperd hout voor 1 liter olie. De kleur is donkerrood tot zwart en de geur intens, rokerig, leerachtig, overheersend. De smaak is scherp, bitter en aromatisch. Basisnoot in de parfumerie. Gebruikt in leercomposities, dennen- en fougère composities. De olie is min of meer viskeus. Soortelijk gewicht 0.995-1.025. Zuurgraad 1%. Kookpunt 274-275 graden C. Optische rotatie -98.6 graden. De olie wordt regelmatig vervalst of vervangen door houtskool olie of houtteer olie. Controle middel: de echte cade olie bevat geen furfurol en catechol, de vervalsingen wel. Een paar druppels aniline kunnen de furfurol opsporen: de olie zal felrood kleuren. De echte cade is aanvankelijk kleurloos, wordt dan onder invloed van zuren mahonie bruin. Indien catechol aanwezig is wordt die onder invloed van kaliumchromaat donkerbruin, terwijl de echte cade geen reactie geeft. Ook schudden met petroleum ether kan houtteer olie ontmaskeren: de olie kleurt dan groen. Cade is oplosbaar in ether of aniline, gedeeltelijk in petroleumether, chloroform of alcohol. Geheel oplosbaar in warme alcohol. Nauwelijks oplosbaar in water.

De stekelige Jeneverbes, Juniperis Oxycedris, is een grote groenblijvende struik of kleine boom van 4 meter hoog tot 10 meter met grote bruin zwarte bessen en donkere lange naalden. De zaden rijpen in oktober. De individuele bloemen zijn of mannelijk of vrouwelijk, maar er wordt maar één sexe gevonden op een plant, zodat er vrouwelijke en mannelijke bomen of struiken geplant moeten worden. De plant is niet zelf bevruchtend en wordt door de wind bestoven. Hij houdt van goed gedraineerde zand-, leem- klei- of rotsachtige gronden: zuur, neutraal of basisch. Hij groeit niet in de schaduw, maar heeft zon nodig. De grond moet liefst vochtig zijn, maar eenmaal gevestigd kan hij tegen droogte.

Oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk is de struik nu in geheel Europa, Iran, Irak, Israël en NoordJuniperus oxycedrus Afrika te vinden, tot een hoogte van 1600 meter. De cade groeit op rotsachtige bodem en de teer wordt verkregen door het in open ovens of in een droge destilleerketel verbranden van de houtige delen en wordt hoofdzakelijk in Spanje geproduceerd. Dit is de zogenaamde droge of destructieve destillatie. Het hout is bestand tegen rot. Ook gebruikt om houtskool van te maken. De ruwe olie, die hieruit wordt gewonnen, is bruin zwart en heeft een houtachtige, rokerige geur. Bij mij bekend worden alleen cade en berkenteer, conifeerachtigen en enige balsems zo gewonnen. De cade wordt gebruikt in sommige cosmetica en bij bepaalde huidziekten. Tevens gebruikt als insecticide in smeersels, zalven of zeep.
Er worden drie of vier soorten geproduceerd: 1. de teer of ongerectificeerde cade olie, door destructieve of droge destillatie.  2. een gezuiverde olie geproduceerd uit de ruwe olie door stoom- of vacuümdestillatie. (Cade, fijn)
3. Een cade olie die door stoomdestillatie wordt gewonnen uit naalden en hout. Zie verderop, Cade, fijn.
4. Bovendien wordt er incidenteel een olie van de bessen, bladeren, appels geproduceerd, door stoom of waterdestillatie. (Cade, fijn)

Onder de naam “cedria” kreeg de olie vermaardheid als middel tegen huidklachten.
Net als toen wordt de olie thans gebruikt in de dermatologie tegen eczeem, acné, psoriasis en tegen schurft. Voor bijna alle huid- en haarstoornissen is de cade-olie een uitstekend middel. Cade wordt op grote schaal gebruikt in de farmaceutische industrie, als oplosmiddel voor chemische middelen, in dermatologische crèmes en zalven. Wordt ook volop gebruikt in de veterinaire geneeskunde. Gezuiverde cade wordt gebruikt als geurmiddel in zepen, lotions, Juniperus oxycedruscrèmes en parfums.
De olie heeft sterk schimmelwerende en ontsmettende eigenschappen en wordt bovendien veel gebruikt bij reumatische klachten. Olie van het kernhout wordt medicinaal , als parasiticide en als vloeistof bij microscopisch werk gebruikt.

Werkzame bestanddelen:
Cadineen, pineen, cadinol, p-cresol, guaiacol, cubenol, a-muuroleen, d-cadineen, a-copaen, a-cedreen, viridiflorol, a-ylangeen,  Fenolen: creosol en andere. Oxiden en aldehyden.
     Ter vergelijk:
een olie van de bessen van subs. Juniperus macrocarpa:
Gc en GC/MS analyse van een olie uit Zuidwest Spanje: a-pineen 59.8 – 70.5% - myrceen 14.8 – 15.2% - y-muuroleen 2.5 – 5.5% - b-pineen 2.5 – 3.4% - limoneen 1.1 – 1.3% - terpinoleen 0.9 – 1.4% - b-caryophylleen 0.4 – 0.7% - y-cadineen 0.1 – 1.1% - d-cadineen 0.4 – 1% - a-cadinol 0.2 – 0.4% en wat sporen diterpenen (abietadiene – abietatriene – manoyl oxide – sandaracopimarinal, een totaal van 0.4 – 1.3%. Deze bestanddelen werden eveneens gevonden in de bes olie van de Juniperus oxycedrus L.) Bron JEOR. Ministry of Science and Technology, Spain.
      Ter vergelijk:
Een olie van de bladeren en vrouwelijke appels van Juniperus oxycedrus L. subs. Macrocarpa en Juniperus oxycedrus L. Subs. Oxycedrus, waterdestillatie GC/MS analyse uit Abruzzo. Beide oliën zijn afwijkend betreffende habitat, bladgrootte, appel grootte en omvang. Hoofdbestanddeel pineen in beiden, respectievelijk 33.8-81.3% en 50.3-85.1%. De bladolie van J. Ocycedrus subs. oxycedrus a-pineen 26.3% - limoneen 30% -  De denappelolie a-pineen 31.6% - myrceen 40.4% - a-terpineol – b-pineen e.a. Beide oliën waren helder, de appelolie heldergeel, de bladolie geelgroen. 60 Componenten werden geïdentificeerd: hydrocarbons, monoterpenolen, esters, ketonen, sesquiterpeenhydrocarbons, sesquiterpeeen oxiden. Bron JEOR. Juniperus oxycedrus L.ssp.oxycedrus en Juniperus oxycedrus L. Ssp. Macrocarpa. Abruzzo.

Werkzaamheid: 
Analgetisch   -  antibacterieel  -   antimicrobisch   -   antiseptisch   -   dermatitis   -   desinfecterend –  eczeem   -   fungicide   -   haarverzorging   -   huidaandoeningen, favus (hardnekkige chronische huidziekte van de hoofdhuid), psora (huiduitslag)     -   huiduitslag-Juniperus oxycedrusjeuk, onderdrukkend - huidverzorging, roos,  -   kiespijn  - luizen   - maagklachten  -  microbedodend -   parasiticide    -psoriasis    -   reumatische klachten   -   parasitair -  schimmelwerend  -  schurft   - snijwonden  -   spierpijn -  vermoeidheid   -  wormdrijvend.
De cade olie wordt aangewend als stimulerende antiseptische olie in chronische huidziekten, zoals eczeem, psoriasis. Verdunning in vet of zachte paraffine.
In de diergeneeskunde gebruikt als wondbehandelingsmiddel en parasietendoder.

Combinatie:
cassia, den, kruidnagel, oregano, teatree, tijm.
Zeer overheersend van geur en bijna niet te gebruiken in een combinatie, beter alleen gebruiken, of kleine hoeveelheden aanmaken die in een keer op gaan.
Voor de geur combinaties maken, heeft volgens mij geen enkele zin, misschien wel voor medicinale doeleinden en voor therapeutisch gebruik.

Geestelijk:
De olie werkt relaxerend, kalmerend, harmoniserend op de twee hersenhelften.
Contra indicatie: bij huidaandoeningen voorzichtig gebruiken, kans op allergische reactie. Vooral bij ontstoken huid en allergische huidaandoeningen. Niet toxisch, niet irriterend. Niet gebruiken op een gevoelige en beschadigde huid. De olie is niet toxisch in lage doseringen. Niet voor kinderen en zwangere.
Alleen uitwendig te gebruiken.

Toepassingen:
*bij roos, vet haar: meng 2 dr. cade met een beetje neutrale shampoo en was met dit mengsel 2 maal per week.
Juniperus oxycedrus*bij reumatische klachten: 10-15 dr. cade mengen in een beetje melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een niet te heet bad (37 Celsius). Ongeveer een kwartier baden en dan het liefst in een voorverwarmd bed.
*bij reumatische klachten, spierpijn: meng 10 dr. cade met een eetlepel basisolie en masseer 2 maal dagelijks.
*bij spierpijn, gewrichtspijn: meng 4 dr. cade, 4 dr. berk en 10 dr. citroen met 50 ml. jojoba olie. Dagelijks 1 maal de pijnlijke plaatsen masseren.
*bij eczeem, huidaandoeningen, huiduitslag: 5 dr. cade mengen in een glas gekookt, afgekoeld water en met dit mengsel 2 maal dagelijks de aangetaste plekken afspoelen of deppen.


Bron: Zie algemene bibliografie.
          Taxa: www.ruhr-uni-bochum.de Cupressaceae
          Henriette’s Herbal homepage. Oleum cadinum, Oil of cade.
          Wikipedia nl.,de.,eng.
          Aromecum: Aromatherapie van Absint tot Zonnebloem. Drs. Harmen Rijpkema.
          Plants fora future. Juniperus oxycedrus L.
          Journal of essential oils research: JEOR, by Velasco-Negueruela, A; Pérez-Alonso MJ; Palà-
          Paúl,J; Iningo, A.; López, G. Besolie van de subspecies Juniperus macrocarpa, Spanje.
          JEOR. Leaf and female cone oils of Juniperus oxycedrus L. Ssp. Oxycedrus and Juniperus
          oxycedrus ssp. Macrocarpa (Sibt. Et Sm.) Ball. From Abruzzo.  2003. Valentini, Giuseppa;
          Bellomaria, Bice; Mqaqqi, Filippo; Manzi, Aurelio.
          USDA, United States Department of Agriculture. Classification. Juniperus oxycedrus L.
Foto: www3.unileon.es
         www.commons.wikimedia.org
         www.pinetum.org
         www.sauce.pntic.mec.es
         www.botanicavirtual.udl.es
         www.parasiticplants.siu.edu
         www.ichn.iec.cat
         www.josepmguasch.com
         www.fourlangwebprogram.com
         www.jaentosti.com
         www.herbarivirtual.uib.es

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – november 2007


 


Previous page: Juniperus communis
Next page: Juniperus oxycedrus, fijn