Print This Page

Melaleuca linariifolia


MELALEUCA LINARIIFOLIA, Smith J.E. (1791)                  -                                TEE TREA
Basionym
(correcte nomenclatuur):
Myrtoleucodendron linariifolium (Sm.) Kuntze (Kuntze, C.E.O. 1891, Revisio Generum Plantarum 1:241).
Synoniem:
                    Metrosideros hyssopifolia Cav.
                    Melaleuca stricta Dum. Cours.
                    Melaleuca linariifolia var. Typica Domin.
Bron: APNI. Craven L.A. & Lepschi B.J. 1999 Australian Systematic Botany 12(6):888.

Narrow-leaved paperbark tea tree. Wordt ook genoemd: “Snow-in-summer”.  Stoomdestillatie van bladeren en twijgjes. De olie is kleurloos tot lichtgeel, niet viskeus, eerder waterig met een kruidige geur van nootmuskaat en een milde smaak. Het is een grote struik of een kleine boom tot 10 meter hoog met een omtrek van 8 meter. Bloeit spectaculair met veel witte bloemen.
We onderscheiden: Melaleuca linariifolia Smith; Melaleuca linariifolia; Melaleuca linariifolia var. alternifolia Maiden and Betche, 1905.
Aanvankelijk beschouwd als een synoniem van Melaleuca alternifolia werd M. linariifolia toch als een biologisch afwijkend exemplaar beschouwd.
Werd volledig beschreven door Bentham. Komt overvloedig voor in de kuststreken van New South Wales en Queensland. De olieopbrengst is ongeveer 10-20 pond lichtgele olie van 1000 pond bladeren en twijgjes. Het destillatieproces verloopt hetzelfde als van de Melaleuca alternifolia.

Werkzame bestanddelen:
32% terpinen-4-ol – 17% gamma-terpineen – 9% a-pineen – 8-3% 1,8-cineol – 6% sabineen die naarmate de boom volwassen wordt kan converteren of veranderen in terpinen-4-ol – 3% terpinoleen.. Verder verschillende hoeveelheden tot 2% van a-pineen – para-cymeen –limoneen – a-terpineol – aromadendreen – delta-cadineen.
Soortelijk gewicht 0.8927-0.8992. Refractieve index 1.475-1.478; optische rotatie: +3°18’ tot 6° 48’; Cineol 16-20%. Oplosbaar in 80% alcohol. Niet in water. De olie heeft een sterke antibacteriële waarde, is kiemdodend maar de toepassing is door het hoge cineol gehalte anders dan van de Melaleuca alternifolia, niet medisch en chirurgisch, maar de olie heeft meer industriële toepassingen in zeep en dergelijke.
Inden de destillatie plaats vindt tijdens de bloei is vooral het hydrosol erg waardevol in cosmetica, zeep en is kiemdodend.

Werkzaamheid:
Afhankelijk van het cineol gehalte (hoog) is de werking ongeveer hetzelfde als van de Melaleuca alternifolia, zie aldaar.
In ieder geval: expectorant – antibacterieel – antiviraal, ascaris – bronchitis – enterocolitis, virale - harmoniserend op het zenuwgestel – hepatitis, virale - rhinopharingitis - sinusitis –

Contra indicatie:
Vergelijkbaar met eucalyptus, cajeput en niaouli.


Bron: Bush sense Mark Webb
 Melaleuca linariifolia Smith. www.aromaticplantproject.com/articles  
Essential oils of the plant family Myrtaceae by A.R. Penfold, director and F.R. Morrison, economic chemist Museum of technology and Applied Science, Sydney, Australia.
Aromatherapie für Pflege und Heilberufe E. Zimmermann.
Plants for a Future: Database Search Results.
USDA GRIN Taxonomy for plants: Melaleuca linariifoliqa Sm.
Foto: www.asgap.org.au  -  www.tradewindsfruit.com   -  Photo: J. Godwin

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – december 2007