Print This Page

N.O.P. Neemolie-

 

             Azadirachta indica, neemolie      Azadirachta indica, neemolie      Azadirachta indica, neemolie      Azadirachta indica, neemolie 

             Neemolie – Azadirachta indica. Familie: Meliaceae.

Algemeen:
(Uitspraak: niemolie - niemboom).
De basisolie is bitter, donkerbruin, viskeus en rijk aan vitaminen en aminozuren.
Er is ook een etherische olie van het zaad en van de bladeren.
Neemolie komt van de neemboom en is een biologisch product. De boom kan 15 meter hoog worden en heeft langwerpige ovale bladeren. Heeft kleine witte geurende bloemen gevolgd door gele vruchten die een pit hebben waaruit de neemolie of margosaolie wordt geperst.

Inheems in India, Birma en Sri Lanka, nu ook in Afrika, Australië en Indonesië. In India wordt hij veel gebruikt als schaduwboom. Over de gehele wereld wordt de boom nu geïntroduceerd, voor het bestrijden van erosie in woestijnen, als windbreker, brandhout, hij levert verschillende producten, om zijn schaduwwerking, voor het zaad maar ook vooral om zijn niet giftige 
pesticide werking. 
Onderzoek loopt al sinds 1920, maar in 1959 was er een doorbraak bij een sprinkhanenplaag in Soedaan. De Duitser Heinrich Schmutterer nam waar, dat tijdens deze plaag de neemboom als enigste groen bleef en onaangetast. In 1991 waren er over de gehele wereld al honderden studies verricht naar het fenomeen neem. Entomologisten vonden in de loop der tijd, dat 200 insectensoorten werden beïnvloed door neem, met name de werkzame stof azadirachtine, zowel als mijten, nematoden, schimmels, bacteriën, en zelfs een paar virussen. Verschillende dozijnen insecten van de boerenteelt en huishoudens worden vermeld. Neem is geen regelrechte doder, maar brengt een verandering teweeg in het gedrag van insecten: het insect eet niet meer, ondergaat geen metamorphose, en plant niet meer voort. Onder invloed van azadirachtin ontwikkelt de larve zich niet meer tot pop en sterft uit. Een andere stof die weerzinwekkend is voor plantetende insecten is: salannin, de insecten verhongeren liever dan de plant met daarop salannin en azadirachtin te eten.
Neem werkt beter dan de synthetische stof DEET (N,N-diethylm-toluamide). Een ander substantieel voordeel is dat neemextracten kunnen worden opgenomen door de wortels en zo in de plant komen, waardoor geen rekening hoeft te worden gehouden met externe factoren, zoals afregenen van de stof, enz. Ook hebben bijen en andere waardevolle insecten, vogels, vleermuizen, ratten, muizen, enz. er zo geen last van. Ook voor de mens zijn er geen schadelijke effecten. De bladeren schijnen zelfs effecten te hebben die hypotensief, anti-inflammatoire, anticarcinogeen en anti-aflatoxinen zijn. Ook schijnt neem cariës tegen te gaan, vandaar toepassing in tandpasta's. (Duits onderzoek). Laboratoriumtests (niet blij mee), hebben uitgewezen op dieren dat bestanddelen van het zaad contraceptief zijn. Dit is dan weer een gegeven kans voor de commerciële groei en teelt in derde wereldlanden, voor medicinale doeleinden, zonder dat andere voedseloogsten worden bedreigd. 
Neem is als insecticide/pesticide is een zeer waardevol vervangingsmiddel voor de dodelijke en ziekte veroorzakende synthetische pesticiden. Het is niet allemaal goed nieuws. Een artikel: "Blessed tree" extracts linked to DNA damage, van Andy Coghlan geeft aan dat sperma door de inname van neemproducten beschadigd kan worden. Verder onderzoek is nodig.
Vooral de zaden bevatten veel olie.

Werkzame bestanddelen:
Het zaad bevat vele vetzuren, te weten: stearinezuur 21,5%, oliezuur 53%, linoleenzuur 2%, palmitinezuur, linolzuur 15%. De olie blijft lang goed, tot anderhalf jaar. Alle delen van de boom: zaden, bladeren, wortels, schors, enz. worden door de Ayurveda gebruikt.
In India vooral medicinaal gebruikt, buiten India vooral gebruikt voor de bereiding van een organisch insecticide.
De ruwe olie ruikt naar knoflook, geraffineerd niet meer en wordt gebruikt in zeepmaken, cosmetica, desinfectanten, tandpasta en andere industriële producten. Na het persen van de zaden blijft er een koek over, die gebruikt wordt als grondverbeteraar en goed schijnt te zijn tegen nematoden, die anders totale oogsten kunnen vernietigen. Schijnt tevens te werken als een grondverbeteraar.

Werkzaamheid:
In India zijn de producten van de neemboom al duizenden jaren in gebruik voor vele doeleinden: neemzeep, neemtandpasta, neemcrème, neemthee, neemtabletten. Men legt takjes van de boom tussen het graan om de insecten te weren. Twijgjes worden gebruikt als tandenstoker en houden de mond en het tandvlees in goede conditie. Met de olie wordt de hoofdluis bestreden en hij wordt gebruikt in cosmetica. Hoofdbestanddeel van de olie is azadirachtin in verschillende vormen. Het middel heeft een breedspectrum werking en werkt tegen meer dan 200 insecten: spint, luis, trip, wittevlieg, enz. Wordt wereldwijd in de landbouw gebruikt. Nuttige insecten worden niet gedood en voor zoogdieren is neemolie niet giftig. Het is biologisch afbreekbaar binnen twee weken. Neemolie, Oleum Melia is een regenererende huidolie, geschikt voor iedere huid. Te gebruiken bij herpes, droge, gevoelige huid, pijn, psoriasis, acne, dermatitis, oedeem, eczeem, schimmels, hoofdluis, scabiës. Kan goed gemengd worden met etherische olie en andere basisoliën.
Voor insectenbestrijding is er Celaflor Neemolie in de handel en gebruikt in de biologische tuinbouw ter bestrijding van: spintmijt, bladrupsen, bladluizen, witte vliegen, mineer vliegen, tripsen.
Er zijn studies verricht betreffende neemextracten en -preparaten die de volgende werkingen propageren: antibacterieel (staph. aureus, Salm. typhosa - fungicide (trichophyton, epidermophyton, microsporum, trichosporon, geotrichum, candida) -  antiviraal - dermatologische insecten (made, luis) - tandbehandeling - ziekte van Chagas door bloedzuigende wantsen - malaria - geboortecontrole - pijnbestrijding en koortsreductie - veterinaire medicijnen.
Algemene opmerking: voorzichtigheid is geboden met medicijnen afkomstig van planten. Natuurlijk wil niet zeggen - niet schadelijk. 5 Ml. olie is dodelijk gerapporteerd bij kinderen in Azië en acute vergiftiging bij dieren van 14-24 ml. per kg/lichaamsgewicht.

Bron:  Wikipedia nl., en., de.
           Neem: A Tree for Solving Global Problems. 1992. National Academy Press Washington D. 
           C. 1992.
           "Blessed tree" extracts linked to DNA damage by Andy Coghlan.
           E. Zimmermann: Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe.
Afbeeldingen: www.commons.wikimedia.org
                      www.forestry.about.com
                      www.davesgarden.com
                      www.agbm.biz

 

 


 

   Juglans regia, walnootolie    Juglans regia, walnootolie    Juglans regia, walnootolie    Juglans regia, walnootolie    Juglans regia, walnootolie

   Notenolie/Walnootolie – Juglans regia. Juglandaceae.

Algemeen:
Het is een drogende olie, de kleur van geel tot groenachtig.
De okkernoot of walnootboom is een snelle groeier in zijn  jeugd en een traaggroeier als hij ouder wordt, bladverliezer, tot 35 meter hoog met een zilvergrijze bast en geveerde bladeren. Mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten aan dezelfde boom bij de walnoot. Mannelijke bloemen zijn de katjes. De walnoot is een windbestuiver. De mannelijke bloeiwijzen bevatten veel stuifmeel, dat over grote afstanden kan worden vervoerd. De donkergroene steenvruchten verschijnen uit de vrouwelijke geelgroene bloemen. Een indrukwekkende boom die wel 500-600 jaar kan worden.
Dus ook weer geen noot, maar een steenvrucht.

Bij rijping barsten de bolsters open en tonen de kern, de noot of walnoot. De boom is commercieel belangrijk voor het hout en de goed smakende noten. Notenhout is een klassiek meubelhout, variabel van kleur, afhankelijk van de herkomst. Ook werden er vroeger gebruiksvoorwerpen van gemaakt: lepels, propellers voor vliegtuigen, deurklinken, geweerkolven, draaiwerk, snijwerk en beeldhouwerken, muziekinstrumenten, lijsten, knoppen, grepen, in auto's als dashboard, enz.
Het is een karaktervolle- en goede schaduwboom. De bladeren zijn aromatisch en vliegen en muggen hebben er een hekel aan.
De naam Juglans is afgeleid van Jovis glans en dat betekent: de eikel van Jupiter.

Olie uit de eerste koude persing. De olie is gelig met een notenaroma en een beetje bittere notensmaak. Oorspronkelijk uit de Karpaten, Turkije, de Kaukasus, Irak, Iran en de dalen van de Himalaya. Italië en Frankrijk zijn in Europa de grootste producenten. Frankrijk levert de beste kwaliteit. Walnootbladeren waren tot begin 20e eeuw de bron van bruine haarverven, juglon genaamd. Meubelmakers zijn dol op het hout vanwege de hardheid en de lichte kleur. De walnoten hebben een vetgehalte van 50-60%. De olie mag niet verhit worden door het hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren. De ongeraffineerde olie bederft snel en moet in de koelkast worden bewaard. Er is ook een olie van geroosterde walnoten. De kleur is bruiner en de smaak sterker. Deze wordt vooral veel aangeboden in de handel.

Werkzame bestanddelen:
Inhoudstoffen: bladeren: looistof 10% - naftochinonderivaten – juglon (bitterstof) – flavonoidederivaten (hyperoside, juglamin, kamferolglycoside, quercetinglycoside) – zuren, galluszuur en koffiezuur – inositol en etherische olie 0.03%. De noten: vitamine A, B, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, P. Mineralen: Ca, S, Ph, Cl, Na, Mg, Fe, Zn, Cu en cellulose. Verzadigde vetzuren: palmitine- en stearinezuur 9%. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: palmitoleenzuur en oleïnezuur, samen 20%. Meervoudig onverzadigde vetzuren: linolzuur en alfa-linoleenzuur (10%) samen 64%. Een theelepel per dag is goed voor de aderen, hersenfuncties en zal het cholesterol verlagen. Verder nog: laurinzuur, myristinezuur, tetradecenzuur, heptadecanzuur, oliezuur, arachinezuur, gadoleïnezuur, erucazuur, tetracenzuur, enz. 

Werkzame bestanddelen in de plant:
                    In de plant, bladeren en schors:
beta-eudesmol - geraniumzuur - hexen-(2)-Al-(1) - juglanin - kaempferol-arabinoside - meso-inositol - naphtoquinon derivaten - quercetin-3-arabinose - serotonine - aminozuren - ascorbinezuur - as - avicularin - beta-sitosterol - betuline - aetulinic acid - bitterstof - calcium oxalaat - kaempferol - caroteen - citroenzuur - cyanidin - eugenol - vet - verf - vetzuren - flavonoiden - tanninen - tanninenzuur - glycoside - hyperine - inositol - inusit - juglon - koffiezuur - mineraalzout - nicotine - nucitanninen - olie - oxaalzuur - P-coumaric acid - polyphenolen - proteine - quercetin - quercitrin - zout - etherische olie.
                    In de noot:
peroxidase - ascorbic acid - as - beta caroteen - boron - calcium - citroenzuur - oleic acid - ellagic acid - vet - fiber - folacin - fosfor - galluszuur - tanninen - hydrojuglone - ijzer - kalium - chloor - koper - koolhydraten - lecithine - linoleenzuur - linolzuur - magnesium - mineralen - natrium - palmitinzezuur - stearinezuur - zwavel - water - vitaminen - vit. A, B1, B2, PP, B6, C, E, - pantotheenzuur - biotine - appelzuur - etherische olie.

Werkzaamheid:
Gebruik: als basisolie 100% of als toevoeging aan anderen 50%. Het is een zeer delicate huidolie. Goed te mengen met jojoba. Voedend bij droog en brekend haar en haarverlies. Goed bij de behandeling van eczeem, herpes, oogontstekingen. Walnoot werkt tonisch bij zwakke nierenergie. Zou nierstenen helpen oplossen. 
De olie reinigt de lymfen en is versterkend en verzachtend voor de huid. Het eten van walnoten levert een bijdrage aan het flexibel en elastisch houden van de aderen.
Werkt ontstekingsremmend, hydraterend, fungostatisch, laxerend, blaartrekkend en keratolytisch na voorafgaande zwartkleuring van de huid, adstringent, zenuwsterkend en lymfdrainerend, als afrodisiacum, is antibacterieel, bloedreinigend, bloedstillend, tegen athleetvoet en zweetvoeten, gordelroos, aambeien, dermatitis, anticonvulsant, maagklachten en is verder tonisch en stimulerend, algemeen.  Werkt verzachtend en genezend op huidaandoeningen. Laat zich goed mengen met etherische olie. Kan ook inwendig gebruikt worden en valt onder het warenwetbesluit kruiden. De olie is voedend en erg goed voor mensen die veel met hun hoofd werken en een zittend beroep hebben. Walnoten en –olie beschermen zenuwen en hersencellen, ze zouden het hart versterken, het verharden van slagaders tegen gaan en cholesterolopslag tegengaan. Ongeraffineerde olie, een koffielepel per dag. Uitstekend te gebruiken als zonnebrandolie of als voedende olie voor het haar. Houdbaarheid een half jaar. In de koelkast bewaren.
Maak uw salades eens aan met notenolie.
Het rookpunt van de olie is: ongeraffineerd 160 en half geraffineerd 204 graden C.

Bron: Wikipedia nl., en., de.
          Centrum hout: www.houtinfo.nl
          Walnoot (vrucht) Wikpedia nl.
          Noteboom - Juglans regia L. Herborist: Will Schörgers 2004. 
          E. Zimmermann: Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe.

Afbeeldingen: www.sliceoftheday.wordpress.com
                       www.commons.wikimedia.org
                       www.ruhr-uni-bochum.de
                       www.bomengids.nl
                       www.gartencenter-shop24.de

 

 

          Olea europaea, olijfolie            Olea europaea, olijfolie            Olea europaea, olijfolie 

          Olijf olie – Olea europaea. Oleaceae.

Algemeen:
Van olijfolie zijn honderden studies beschikbaar op internet, daarom zal ik met beperken tot een algemene indruk

De olijfboom is een altijdgroene, langzaam groeiende boom tot 15 meter hoog met een knoestige stam, zilvergroene leerachtige bladeren en kleine crèmeachtige bloemen en kleine vruchten. Het is een steenvrucht, zoals kers, perzik, enz. De eerste oogst is pas na tien jaar. De boom kan 700 jaar vruchtdragen en 1000 jaar oud worden. Ideaal gebied is het Middellandse Zeegebied, want de boom houdt van koele winters en warme zomers. De vrucht en de olie zijn al duizenden jaren oud en van groot sociaal-economisch belang in diverse regio over de gehele wereld. Voor de tijd van de huidige energiecentrales ook een bron van warnte en licht.
Olijfolie wordt gewonnen uit de pulp van olijven. Voor de kwaliteit is het belangrijk dat de olijven meteen worden verwerkt. Ze worden gewassen en tot een koek gemalen, daarna tot een brei gekneed en dan geperst. De kleur van de olie varieert van geel tot groen, met verschillende tinten.
Olijven zijn wintervruchten en de groene olijf wordt in september en oktober geoogst. De zwarte olijf van november tot februari. De boom produceert 25 kilo per jaar. Ze kunnen tegen vorst, zolang de temperatuur niet onder de –10 graden komt. Om ze eetbaar te maken moeten ze een behandeling ondergaan met melkzuur in pekel en een behandeling in natronloog. Anders zijn ze te bitter om te eten. Ook belangrijk is de zuurgraad. Extra vierge heeft een zuurgraad van 1% of minder. Fine virgin heeft een zuurgraad van 1,5% en virgin van 3% evenals “ zuivere”  olijfolie.
Spanje produceert rond de 1.000.000 ton per jaar en samen met Italië 50% van de wereldhandel. Er zijn wel 50 verschillende rassen met eigen karakteristieken, die passen bij een eigen gebied. Karakteristiek voor Spanje zijn bijvoorbeeld de hojiblanca, de picual, de arbequina en de verdial. Specifiek Italiaanse rassen zijn de frantoio, de leccino, de oratina en de ogliarola. Frankrijk teelt de aglandau-olijven en Griekenland de koroeiki en de kalamata-olijven.
Van oorsprong komen de olijfbomen uit het Midden-Oosten, Perzië en Mesopotamië, waar ze in het wild groeiden. In het begin van onze jaartelling breidde de teelt zich uit over het hele oostelijke Middellandse zeegebied. Via Griekenland kwam de olijf in Italië terecht en de Romeinen verbreidden de teelt naar Spanje. Spaanse Monniken, de Franciscanen, namen 150 jaar geleden de olijfbomen mee naar Californië. Wie er is begonnen met het persen en conserveren van de olijven is niet bekend.
De olijven oogst verschilt van jaar tot jaar, ook wat de kwaliteit betreft, afhankelijk van het weer, de grond, de snoei, de pluk, enz.
De eerste persing is meestal het duurst, maar hoeft niets te zeggen over de kwaliteit.
Een van de fabeltjes betreffende olijfolie moet de wereld uit: olijfolie zou de boosdoener zijn van de zogenaamde vakantiediarree. Dit zijn natuurlijk de micro-organismen en bacteriën in water en andere voedingsmiddelen.
Achtereenvolgens zijn de volgende landen de grootste producenten: Spanje, Italië,Griekenland, Tunesië, Turkije, verder Australië en China. 

Werkzame bestanddelen:
Samenstelling: verzadigde vetzuren 10% palmitinezuur, 2% stearinezuur. Enkel onverzadigde vetzuren 70% oleïnezuur. Meervoudig overzadigde vetzuren 10% linolzuur en 1% a-linoleenzuur.
Bevat: vitaminen: A, B1, B2, C, E K, en provitamine A. Mineralen: Ca, Cl, Cu, Fe, Mg, Mn, P, S en Si. Magnesiumrijk chlorofyl. Fytosterolen: antioxidantwerking tegen peroxidatie van vetzuren en cholesterol. Houdbaarheid ongeveer een jaar. Het rookpunt van olijfolie is afhankelijk van de kwaliteit: van extra virgin - virgin- extra light, enz. varierend van 160 graden C - tot 242 graden  C voor extra virgin.

>95% van de olie bestaat uit triglyceriden en andere belangrijke kleine componenten, m.n. tocoferoleb, smaakdragers, koolwaterstiffen en sterolen. De tocoferolen bevat a-tocoferol (vermindering van het risico op hart- en vaatziekten), met vitamine E van 1,2-43 mg/100g. Het vruchtvlees bevat fenolen (sterke anti-oxidant werking, ontstekingremmend), oplosbaar in water, met kleine hoeveelheden aanwezig in de olie. De fenolen bestaan uit: vanilline, galluszuur, coumarinezuur, cafeïnezuur, tyrosol of hydroxytyrosol. Verder secoiridoïn, zoals oleuropeïne en ligotroside, lignines en flavonoïden, zoals apigenine en luteoline. De aanwezigheid van deze bestanddelen is afhankelijk van de kweek, rijpheid en oogst.
Meer dan 70 bestanddelen schijnen een rol te spelen in de unieks smaak enen geur van olijven en olijfolie, bijvoorbeeld de aldehyden: hexanal, nonanal, 1-hexanol of 2,4-decadienal. Verder dragen nbij tot de smaak en geur: de alcoholen, ketonen, ethers, esters, furan en thioterpenen derivaten.   
Koolwaterstoffen: het triterpeen squaleen, pro-vitamine A B caroteen. Sterolen: een essentieel onderdeel van celmenbramen, geproduceerd door dieren en planten. Cholesterol is een dierlijk sterol. 40 Fytosterolen zijn geïdentifideerd. Het meest voorkomende sterol is b-sitosterol, verder campesterol en stigmasterol.
Squaleen heeft een anticarcinogene werking, evenals b-sitosterol.  Dagelijks gebruik van olijfolie verlaagt de kans op borstkanker met 25%. Andere studies hebben aangetoond dat squaleen een gunstig effect heeft tegen het wegvangen van vrije radicalen, belangrijk voior de gezondheid van het oog, m.n. de staafjes of lichtgevoelige cellen van het netvlies. Vervolgens schijn sqauleen in dierproeven toxinen (hexachloorbenzeen, strycbnine) uit te scheiden. Er zijn dan wel hoge dosis squaleen vereist. 

Werkzaamheid:
Olijf olie is een voedende, reinigende en ontslakkende olie. Goed in de keuken, maar ook medicinaal. Het is een goede huidolie bij een verharde, droge schilferige huid. Kan zonder gevaar rond de ogen gebruikt worden. Ontspannend, energiegevend, vochtafdrijvend, laxerend, vaatverwijdend. Wordt aanbevolen voor diabetici. Werkt verzachtend op eczeem en huidverhardingen, werkt tevens zuiverend op de lever. Wondhelend, kalmerend, brandwonden, blauwe plekken, verstuikingen, reumatische aandoeningen. Laat zich goed mengen met etherische oliën. Wel erg vet en het best te gebruiken in combinatie met andere basisoliën met een toevoeging van 10-50%. Niet zo geliefd als massageolie: trekt niet in de huid en de reuk is karakteristiek. Toevoegen aan lichtere olie. Ideale olie in lichaamspakkingen: verwarmend en doorbloedingbevorderend.
Recept voor droge haarpunten; 25 ml olijf olie, 5 ml kokos olie en 10 druppels ylang ylang of sandelhout. Hiermee de haarpunten dagelijks insmeren.

Bron: Wikipedia nl., en., de.
         Gezondheidseffecten van kleine bestanddelen van olijfolie Deel 1: Prof.dr. Gerd Assmann -         Prof. dr. Ursel Wahrburg. Institute for arteiosclerosis Research, Universiteit van Münster.
         Duitsland, 
         Gezondheidseffecten van kleine bestanddelen van olijfolie Deel 2: Prof.dr. Gerd Assmann -         Prof. dr. Ursel Wahrburg. Institute for arteiosclerosis Research, Universiteit van Münster.
         Duitsland.
         E. Zimmermann: Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe.
       
Afbeeldingen: www.oranjerievereniging.nl
                      www.commons.wikimedia.org
                      www.delange.org
                      www.graines.be
                      www.rbgsyd.nsw.gov.au

 

 

 

            Papaveris somniferum, papaverolie  Papaveris somniferum, papaverolie  Papaveris somniferum, papaverolie  Papaveris somniferum, papaverolie

           Papaverolie – Papaveris somniferum. Familie: Papaveraceae.

Algemeen:
De olie is lichtgeel van kleur, met een neutrale geur en smaak. Houdbaarheid 12 maanden. Bij onregelmatig gebruik in de koelkast bewaren. Oplosbaar in ethanol 96%, mengbaar met vette olie en etherische olie.
Al sinds eeuwen geteeld in het Middellandse zeegebied. De papaver, Papaveris rhoeas werd als heilige plant vereerd door de Sumeriërs. Op Cyprus werd een ivoren opiumpijp gevonden van 3000 jaar oud in een tempel in Kition. De plant is al zo’n 1500 jaar gecultiveerd in Kreta. De narcotiserende en verdovende werking van het melksap waren ook toen al bekend. De Romeinen bakten koeken met papaver en honing voor hun sporters om de prestaties te verhogen. (Doping uit de Oudheid). Er bestaan meer dan 100 papaversoorten. Uit de zaden werde de olie geperst. De narcotiserende en verdovende werking waren toen in de Oudheid ook al bekend.

Werkzame bestanddelen:
In Azië wordt de olie als spijsolie gebruikt en bevat veel linolzuur 65%, palmitinezuur 10%, stearinezuur, oliezuur 19%, linoleenzuur.

Het zaad bevat vit. B6, PP, B2, B1, A,  zink, valine, threonine, tocopherol, tryptofaan, stigmasterol, proteine, protopin, salicylaat, serin, sitosterol, sterainezuur,proline, opium, narcein, narcotin, methionin, morfine, natrium mangaan, magnesium, jodium, ijzer, kalium, koper, kobalt, lecithin, codein, koolhydraten, linolzuur, leucin, lysine, histidine, glutaminzuur, fosfor, glycine, glutaminezuur, fiber, vet, vette olie, cystine, emulsin, phenylalanine, campesterol, calcium, alanine, alpha-linoleenzuur, arabinose, arachinzuur, arginine, ascorbinezuur, as, asparaginezuur, beta-caroteen, beta-sitosterol borium, xanthaline, squaleen, sedoheptulosereticuline, phytaat,pentosan, palmitoleic acid,oripavine, octadecacenoic acid, octadecadienoic acid, nonacosan-1-Ol, neopine, narcotoline, myo-inositollaudanosine, gadoleic acid, diastase,daucosterol, cryptopine,coptisine, codeine-N-oxide, codamine, 6-methyl-codeine, (+)-reticuline.

Werkzaamheid:
 De smaak is nootachtig. Als huidolie werkt de papaverolie stimulerend, ontspannend en is geschikt voor alle huidtypen. De olie kan gebruikt worden als massageolie en bij gewrichts- en spierpijnen, reumatische pijn, verkrampingen. Goed te mengen met andere basisoliën en etherische oliën. De olie werkt anticovulsant, relaxerend, hoeststillend, tegen hoofdpijn, bij maagproblemen en maagkrampen, expectorant, pijnstillend, bevordert het slapen. Is narcotiserend, en roesmiddel. Niet mee expreimenteren met hoge dosis.

Bron: Liber Herbarum II Papaveris somniferum.
         Papvaer somniferum - Schlafmohn. Heilpflanzen bei W. Arnold 2007.
          E. Zimmermann: Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe. 

Afbeeldingen:  www.herbdatanz.com
                       www.dogaltedavi.net
                       www.uni-graz.at
                       www.radiks.com.mk

 

 

 

   Perilla frutescens    Perilla frutescens    Perilla frutescens    Perilla frutescens    Perilla frutescens

   Perilla olie – Perilla/frutescens/ocymoides. Lamiaceae/Lipbloemigen.

Algemeen:
Wordt veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.
De Perilla nankinensis wordt als sierplant gekweekt, de Perilla arguta (China en Japan) en de Perilla cymoides (in de Himalaya) worden gekweekt voor de olie, die vooral in het Oosten gebruikt wordt in de smaakstofbereiding. Perilla is een van de vetrijke zaadsoorten en het zaad (wit en bruin) wordt veel gebruikt als voeding door vogelliefhebbers. Perilla bevat een component die 2000 maal de zoetkracht van suiker heeft en er wordt een antiseptische werking aan toegeschreven.
Perilla olie is een drogende olie die veel lijkt op lijnolie, maar sneller droogt. De olie wordt verkregen uit het zaad van de plant Perilla ocymoides en Perilla frutescens, een eenjarige plant die voorkomt in Noord India, China, Japan en Korea. De zaadjes zijn kogelvormig en wegen ongeveer 4 mg.
De bladeren kunnen groot worden, 15 cm. en erg rood tegen de herfst, daarom wordt hij ook wel biefstukplant genoemd. De ruige, harige stengels zijn paars of groen met vier groeven. Hij heeft veel bloemen, roze tot lavendel blauw, bloeit van juli tot oktober, hij wordt wel aangezien voor de paarse basilicum en heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen in de keuken. De verse bladeren kunnen het hele jaar door geoogst worden, ze hebben een prettige zoete smaak en kunnen in de keuken worden gebruikt, als kruiderij, gekookt, gebakken, met vis, rijst, groenten en in de soep. In combinatie met gemberwortel veel gegeten in Aziatische landen. Hij bevat veel vitaminen en mineralen en de hele plant is voedzaam.
De plant in bloei, kan geoogst worden en gedroogd voor later gebruik. Het is een eetbare en medicinale plant. De zaadolie (egoma) wordt gebruikt als brandstof, als drogende olie en olie om te koken. De bladeren als kruiderij, medicinaal en om etherische olie te destilleren. Het is een gemakkelijke plant om zaad van te oogsten. Hij is zelfbevruchtend, blijft kort, bloeit vrij snel na het planten, de zaden moeten 30 dagen of korter gezaaid worden voor de bloei, anders kunnen ze wel 2 meter hoog worden. Men kan ze telen op een schema met gecontroleerd daglicht, waardoor men een zaai tot oogst cyclus kan bereiken van 77 dagen en de zaden zijn rijp zes weken na de eerste bloei. (Zeevaart 1969). De zaden moeten koel en vochtig opgeslagen worden. Op kamertemperatuur zijn ze binnen een jaar dood. (Choga et al. 1986).

In Japan teelt men twee soorten: de Perilla var. crispa, met gekrulde bladeren, groen of rood, die in de keuken wordt gebruikt en de var. frutescens is voor de winning van vette olie, evenals de Perilla var. ocymoides. De vette olie (egoma) speelt een rol in de shintoïstische rituelen en is tevens in gebruik als voedingsmiddel. In de Japanse keuken hebben de bladeren van de Perilla een vaste waarde bij tempura (een Portugese-Japanse specialiteit), bij rauwe vis als garnering. Ze kunnen eveneens gegeten worden. Ook worden ze veel gebruikt bij ingemaakte gember die men bij sushi en sashimi serveert. Verder worden de bladeren gebruikt als verfmiddel en specerij.

Werkzame bestanddelen:
De zaden zijn rijk aan olie en bevatten zo’n 40-50% olie, bestaande uit glyceriden van oliezuur, linoleenzuur, linolzuur en palmetinezuur. Perilla heeft het hoogste gehalte aan alpha-linoleenzuur (hart en bloedvaten) dat bekend is. De olie ondersteunt verder de opname van    
vitamine A, E en luteïne (carotinoïde).  
In de olie zit citral, een aromatische stof waarvan de geur aan citroen doet denken. Ze bevat echter ook het zwak giftige en hallucinogene myristicine, dat ook in nootmuskaat zit. De concentratie is echter in shiso zo laag dat het geen problemen op zal leveren. Denk aan te......
Wetenschappelijk onderzoek heeft vele bestanddelen geïsoleerd, zoals: apigenine, ascorbic acid, beta-caroteen, caffeic acid, citral, dillapiol, elemicine, limoneen, luteoline, myristicine, perillaldehyde, protocatechuic acid, quercetine, catechine, rosmarinic acid, enz. Rozemarijnzuur is antioxidatief en anti-inflammatoire.

Werkzaamheid:
Alle drogende oliën geven een hard oppervlak als ze droog zijn. De Perilla wordt gebruikt als drogende olie in verf, vernis, linoleum, drukinkt, lak, beschermende waterproof coating op kleren, enz. Verder wordt perilla gebruikt om te koken en te stoken. Bevat tocopherolen die oxidatie tegengaan. In Duitsland zijn er veel preparaten en capsules te koop met omega 3 vetzuren van de Perilla.
In de Oriëntaalse medicijnen is Perilla zaadolie al honderden jaren in gebruik als: antiastmatisch, antibacterieel, antidoot, antimicrobe, antipyretisch, antiseptisch, antispasmodisch,  antitussief, aromatisch, carminatief, diaphoretisch, emolliënt, expectorant, pectoraal, restoratief, stomachisch, tonisch. Hij wordt ingezet tegen kanker en veel andere ziekten. Er is veel onderzoek gaande naar anti-allergene respons van o.a. in de olie voorkomende: histamine, tromboxane, 5-lipoxygenase, en series 2-prostaglandines.

Waarschijnlijk is langdurig gebruik van Perilla olie veilig. Er zijn weinig studies van de menselijke consument. In het Oosten is de Perilla plant en olie al duizenden jaren in gebruik.
Een conservatieve maat is 6 gram olie per dag. Tegenwoordig zijn er volop capsules (500 mg in softgel) in de handel, over de gehele wereld en allerlei extracten van bijvoorbeeld rozemarijnzuur met luteolin, enz.

Gebruik in de aromatherapie of cosmetica is mij persoonlijk nog niet bekend. Wel in grondstoffen- en voedingsmiddelenindustrie.


Bron: Zie bij Oliebeschrijvingen onder de P.
          Allergies and Nutrition Perilla Spells Balance, Which Spells Relief. Ralph Ofcarcik, Ph.D.
          Director of Nutrition Services.
          Perilla frutescens. Alternative Nature Online Herbal, by Deb Jackson & Karen Bergeron.
          Perilla: Botany, Uses and Genetic Resources by David M. Brenner
          USDA Plants profile Perilla frutescens (L.) Britt. – beefsteakplant.
          Poiseonous plants of Georgia. The Herbarium of the University of Georgia, Athens, 
          Georgia.
          JEOR. Sept/okt 2004 y Chen, Guogiang; Zhang, Jiyong; Guo, Yinlong. Analysis of volatile
          components of fresh Perilla frutescens (L.) Britt. var. acuta (Thunb.) Kudo by headspace
          GC/MS
          Wikipedia eng., de. Perilla frutescnes (L.) Britt.
          Perilla frutescens by Dr. Ray Sahelian, M.D.
          New Crop FactSHEET: Perilla. Contributor David Brenner.
          PubMed.  Extract of Perilla frutescens enriched for rasmarinic acid, a polyphenolic
          phytochemical, inhibits seasonal allergic rhinoconjunctivitis in humans. First Department of
          Medicine, Kyoto Prefectural University of Medicine, Kyoto. Japan. Takano H.; Osakabe N.;
          Sanbongi C.; Yanagisawa R.; Inoue K.; Yasuda A.; Natsume B.; Baba S.; Ichiishi E.;
          Yoshikawa T. Bron PubMed.
          Herbasin Chinese Herb Database – Fructus Perillae (Zi Su Zi)
         
                  
Afbeeldingen: www.em.ca
                      www.hvinet.com
                      www.southernliving.com
                      www.tcm.health-info.org

 

 

   Prunus persica, perzikpitolie  Prunus persica, perzikpitolie  Prunus persica, perzikpitolie  Prunus persica, perzikpitolie  Prunus persica, perzikpitolie


   Perzikpit olie – Prunus persica (L.) Batsch. Familie: Rosaceae.

Algemeen:
Synoniemen: Amygdalus persicus L.
                     Persica vulgaris Mill.
De perzik is populair als vrucht, is zelffertiel en is een steenvrucht.
Hij wordt vooral gekweekt in Iran en in het gebied rondom de Middellandse zee. De naam komt van Perzisch. Oorspronkelijk afkomstig uit China, waar hij al 2000 voor Christus bekend was, zijn ze via Perzië, ongeveer 1000 jaar geleden, Europa binnengekomen. In  de Chinese traditie staat de perzik voor een lang leven.
Hildegard von Bingen schreef de perzik (onrijpe vrucht, zaad, kern, hars, schil en wortel) al voor bij tranende ogen, hoofdpijn en jicht. De schil is pluizig. We kennen ook de nectarine, die een gladde schil heeft en verder precies hetzelfde is als de perzik. De nectarine is de Prunus persica var. nucipersica.
Er zijn verschillende rassen met verschillend vruchtvlees: wit, rood of geel. Nederland had vroeger glasteelt voor perziken, maar het kostenplaatje was niet meer concurrerend tegen de perziken uit het Zuiden. Buiten de kas is teelt in Nederland ook wel mogelijk, als de boom beschut staat. Aangezien de perzik buiten vroeg bloeit is de kans op bevriezing groot en zijn de oogsten dan ook zeer wisselvallig.
De perzik heeft veel last van de perzikkrulziekte, Taphrina deformans. De bladeren krijgen dan ernstige misvormingen en verkleuren eerst rood, dan geelbruin. De boom kan hierdoor ernstige schade oplopen en zelfs wegkwijnen en afsterven. De bestrijding van de ziekte kan met bepaalde fungiciden.

Werkzame bestanddelen:
Het zaad is zeer giftig en bevat ongeveer 6,5% amygdaline. Ook de bladeren bevatten een blauwzuurglycoside. Uit de pitten va de rijpe vrucht wprdt de spijsolie gewonnen, een nietdrogende olie.
Bevat: vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, C en E. Mineralen: Ca, Cl, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P en S.
100 gram perzik bevatten: 87 g water - 0,1 g vet - 205 mg kalium - 8 mg calcium - 9 mg magnesium en 10 mg vitamine C.
Van de bladeren kan een groene of gele verf worden gemaakt, van de vrucht een donkergroen tot groene verf. De stam levert een gom.
         
                    In het zaad vinden we de volgende bestanddelen:
24-methylene cycloartanol - benzylacetaat - cyanidin-3-monoglucoside - ethylbenzoaat - flavonolglycoside - gamma-heptalacton - gamma-hexalacton - gamma-nonalacton - hexanoic acid - hexylacetaat - hexylformaat - L-malic acid - methylacetaat - palmitoleic acid - pentanoic acid - petylacetaat - phytin-phosphorus - quercetin-3-O-rutinoside - qquercetin-3-O-galactoside - quercetin-3-diglucoside - quercetin-3-glucoside - quercetin-3-O-rhamnoside - sqaualeen - triolein - alanine - alpha-tocopherol - aluminium - amygdaline - anthocyanidin - arginine - arsenicum - ascorbic acid - as - as[artic acid - barium - benzaldehyde - benzyhlalcohol - beta-caroteen - lood - boron - broom - cadmium - campesterol - calcium - citric acid - cystine - acetic acid - ethylacetaat - oleic acid - ethanol - vet - fiber - meervoudig onverzadigde vetzuren - fluor - folacine - fosfor - phytosterine - tanninen - glucose - glutamic acid - glycine - histidine - isoleucine - isovalerianic acid - ijzer - caffeic acid - kalium - silicium - koper - kobalt - chroom - koolhydraten - kwik - stikstof - leucine - linoleic acide(linolzuur) - linolenic acid (linoleenzuur) - lithium - lutein - lycopene - magnesium - malonic acid - mangaan - methionine - molybdeen - enkelvoudig onverzadigde vetzuren - formic acid (mierenzuur) - verzadigde vetzuren - natrium - nikkel - palmitinezuur - pectine - plonie - proteine - prunasine - saccharose - selenium - serine - stearic acid - stigmasterol - zetmeel - strontium - zwavel - zilver - threonine - tin - titanium - tryptofaan - tyrosine - valine - water - vit B1, B2, B6, niacine - pantothenic acid - zeaxanthine - zink - circonium.

Werkzaamheid:
De perzik wordt veel gebruikt in de voedinsmiddelen- en levensmiddelenindustrie voor het maken van dranken en bijvoorbeeld jam.
Het zaad is antiastmatisch, antitussief, hemolitisch, emolliënt, laxatief, sedatief. Alle delen van de boom (schors, bloemen, zaad, vrucht, bladeren, gom, wortels) worden medicinaal gebruikt, vooral in het verre Oosten.
Bevat: vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, C en E. Mineralen: Ca, Cl, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P en S.
Perzikpit olie is een zachtmakende basis olie. Het is een goede massage olie.
Voor de gevoelige, droge en rijpere huid. De olie verstevigt het huidweefsel. Hij is erg zacht en ook geschikt als babyolie. Tegen kloven en schrale handen, dermatose, jeuk, schilferige huid, enz.
Kan zonder problemen rond de ogen gebruikt worden.
Laat zich uitstekend mengen met etherische olie.

Recept voor een ideale baby-olie; 50 ml perzikpit olie en 2-3 druppels mandarijn.

Bron: Wikipedia nl., en., de.
          Plants for a future: edible, medicinal and useful plants for a healthier world.
          Liber Herbarum II Prunus persica (L.) Sieb. et Zucc.
          E. Zimmermann: Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe. 

Afbeeldingen: www.britannica.com
                       www.mytho-fleurs.com
                       www.mezhenskyjv.narod.ru
                       www.commons.wikimedia.org
                       www.netstate.com
                       www.hotgardens.net

 

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 –  2008


Previous page: K.L.M. Kokosolie-
Next page: R.S. Ricinusolie-