Print This Page

Ocimum basilicum linalol

 

OCIMUM BASILICUM L., ct. LINALOL  -  BASILICUM / BASIELKRUID / KONINGSKRUID / VLEESKRUID / EUROPESE BASILICUM.
Synoniemen: zie boven.
Familie: Lamiaceae (Labiatae). Gebruikt deel: het bloeiende kruid, stoomdestillatie, geeft een kleurloze tot lichtgele vloeistof met een pikante, frisse geur enigszins balsemiek. Opbrengst 0.1-0.2%. 500 kilo plantmetariaal voor 1 liter.Ocimum basilicum
In de parfumerie: topnoot.
Afkomstig uit Azië. Het groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied.

De meest algemene is de Ocimum basilicum crispum met grote, vlezige en wat kreukelige bladeren. De ocimum basilicum met wat kleinere, bobbelige blaadjes wordt veel in de keuken gebruikt, voor het bereiden van sauzen, azijn, pesto. Het is een eenjarige plant met felgroene, ovale bladeren. Aan het einde van de zomer komen er witte, roze of lila bloempjes, die in aren staan. De plant wordt zo’n 50 cm hoog en geur en smaak zijn afhankelijk van de etherische olie. Voor keukengebruik moet men de blaadjes met een ruk van de takjes scheuren om de smaak volledig tot zijn recht te doen komen, niet knippen. Deze plant is ook geneeskrachtig. Bevorderlijk voor de spijsvertering, tegen insectenbeten, antiseptisch, tegen acne.
Het Griekse basilicum betekent: koninklijk. In India en Thailand is het een heilig kruid. Karel de Grote heeft het naar Midden Europa gebracht en het verplicht laten telen in zijn klooster- en kasteeltuinen, als geneeskrachtig kruid. Het geslacht ocimum bestaat uit 60 verschillende soorten die van elkaar verschillen in kleur en bladvorm. De lilakleurige exotische soorten heten Dark opal of Purple delight.

De Egyptenaren kenden het kruid reeds 4000 jaar geleden. Oorspronkelijk komt het uit tropisch Afrika en Azië. De Egyptenaren kweekten het kruid toen de Romeinen binnenvielen. Die namen het weer mee naar hun eigen gebieden en vandaar werd het verspreid over heel Zuid Europa. De verspreiding naar het westen en noorden kwam pas later op gang. In Middeleeuwse receptuur komt basielkruid nog niet voor. Later hebben kolonisten het mee naar Amerika genomen.
De plant werd en wordt gebruikt bij magische en religieuze handelingen. De herkomst is India, waar elke familie een heilig basilicumplantje bezit, waarbij dagelijks een godsdienstige plechtigheid wordt gehouden met rijstoffers.
Basielkruid heeft veel zon en warmte nodig en tijdens een koele zomer een beschutte plek. De Ocimum basilicumplant heeft digestieve eigenschappen, evenals kalmerende en antispasmodische. De olie is een cefale olie, goed voor de hersenen en zenuwen. In feite is het een natuurlijke tranquillizer, die vrij onschadelijk is.

Enige andere soorten: gebruik medicinaal, als kruid en specerij in de keuken:
     *Ocimum basilicum var. citrodorum: citroenbasilicum is tweejarig, met witte bloemen en groene bladeren, veel gebruikt bij kip en in sauzen.
     *Ocimum basilicum var. minimum: dit is een compact rond struikje met een goede smaak. Deze soort is beter bestand tegen een koel klimaat dan basilicum.
     *Ocimum basilicum purple ruffles: is een donkere, paarsrode cultivar, is smakelijk, kleurrijk, veel gebruikt als garnering en kan net als basilicum gebruikt worden.
     *Ocimum basilicum purpereum: rode basilicum heeft donkere paarsrode bladeren, een middelmatige smaak en bleekroze bloemen. Geeft een etherische olie die gebruikt wordt om reukverlies door virusinfecties te verminderen.
     *Ocimum basilicum morpha: wordt veel gebruikt in Indische en Maleisische gerechten. Het blad geurt naar een mengsel van kruiden.
     *Ocimum basilicum anise: is een tere soort, heeft donkere stengels, naar anijs geurende bladeren met paarse nerven.
     *Ocimum basilicum cinnamon: de geur van de bladeren lijkt meer op kaneel dan op kruidnagel en wordt veel gebruikt in potpourri’s.
     *Ocimum basilicum var. crispum: heeft grote vlezige bladeren, een sterke geur, goed bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip.
     *Ocimum kilimanjaricum, de kamferbasilicum gekweekt in India en Oost Afrika.
     *Ocimum basilicum comosum. Dit is een plant met gelatineachtige zaden, die gebruikt worden voor het maken van een likeur, de Cherbet Tokhum, die in Griekenland en Turkije gedronken wordt.
Ocimum basilicum
De Ocimum basilicum cinnamomum en de Ocimum basilicum citriodorum zijn speciaal voor de verwerking in parfums en potpourri’s. Vooral gebruikt in moderne “for men” geuren.
Ocimum basilicum doet denken aan kruidnagel. Veel “neuzen” in de parfumerie hebben de heerlijkste parfums ontwikkeld met een kruidnagelachtige geur, door toevoeging van basilicum en niet van kruidnagels. Ook is het toegevoegd aan vrijwel alle eaux fraîches met een laag alcohol percentage. Een van de bekendste eaux is de ô van Lancôme. De basilicumnoten in deze eau zijn vermengd met bergamot en citroen in een combinatie die garant staat voor verkoeling. De eerste lijkt sterk op kaneel. De tweede heeft een citroengeur en kan ook heel goed gebruikt worden als smaakmaker in sauzen. Ook voor potpourri’s kan worden gebruikt de Ocimum basilicum purple ruffles, met zeer karakteristieke donkerrode, decoratieve blaadjes, muntblaadjes.

Een uitheemse basilicum soort is de Ocimum basilicum sanctum. Dit is een houtige soort en dankt de naam aan de Hindoeïstische monniken die dit kruid rond de tempels planten. Het kruid houdt de muggen op afstand.
De Ocimum basilicum minimum, of het dwergbazielkruid is minder geurig dan de andere soorten, maar wel bestand tegen lagere temperaturen.
De Ocimum basilicum gratissimum oftewel Indisch bazielkruid is een halfhoutige, sterk aromatische struik met een aarvormige bloeiwijze, die 2-3 meter hoog kan worden. De Nederlandse naam is een beetje misleidend omdat hij ook in China en Afrika groeit. De blaadjes geuren licht naar citroen en werden in de Oudheid gebruikt om hun licht laxerende werking. Ook bleken ze effectief bij de behandeling van venerische ziekten.
In de Oudheid was men gewoon om wat basilicumblaadjes op zak te hebben als men op reis ging. Dit zou bescherming bieden tegen ongewenste ontmoetingen.
In het Oude Egypte waren de gedroogde basilicumblaadjes het hoofdbestanddeel van de balsem waarmee de overledenen werden gemummificeerd.
De Ocimum basilicum is inheems in tropisch Azië en Afrika. Het is een teer éénjarig kruid, met donkergroene eivormige bladeren met een rechte vierkante stengel tot 60 cm. hoog.
De plant heeft een krachtige aromatische geur.
Basilicum is gecultiveerd in geheel Europa, het middellandse zeegebied, de eilanden in de Stille Oceaan en Noord- en Zuid Amerika.
De olieproductie is in Frankrijk, Italië, Egypte, Bulgarije, Hongarije en de USA.
Wordt gebruikt in zepen, parfums en cosmetica, evenals in voedingsmiddelen en kruiderijen. Deze ct. kan in een beetje olijfolie in de keuken gebruikt worden als het verse kruid niet voorhanden is.
Ocimum basilicum
Werkzame bestanddelen: gecultiveerde plant, Madagaskar, stoomdestillatie:
Ct. linalol:
Linalol 40-45%, methylchavicol 0.8% (Z)b-ocimeen 0.1%, a-pineen 0.5%, a-terpineen 0.1%, a-terpineol 12.2%, b-caryophylleen 0.5%, b-elemeen 1.3%, b-pineen 1.2%, campheen 0.08%, 1,8-cineol 11.2%, eugenol 17%, germacreen D 1.7%, limoneen 0.5%, paracymeen 0.12%, sabineen 0.42%, t-cadinol 3.3%, trans-a-bergamoteen 5.3%,  bulneseen, cadineen, cubebeen, farneseen, fencheen, a-guaieen, a-humuleen, muuroleen, santaleen, selineen, a-terpineolacetaat, benzylacetaat, a-terpinylacetaat, cis-sabineenhydraat, bisaboleen, bourboneen, b-eudesmol, elemol, estragol, eugenolmethylether, fenchon, geranial, g-muuroleen, geraniolacetaat, iso-eugenol, linaloolacetaat, methyleugenol, methylcinnamaat, neral, nerol, nerolidol, nonanal, ocimeen, octanol, rozemarijnzuur, sabineen, b-ionon, calameneen, spathulenol, terpinen-4-ol, terpinoleen, trans-anethol, anethol, thujon, benzaldehyde, borneol, borneolacetaat, carvon, citral, citronellol, eugenol, carvacrol,  azijnzuur, furfural, geraniol limoneen, linalool, linalylacetaat, linoleenzuur, linolzuur, menthol, menthon, thymol, safrol, valeriaanzuur en andere

Specifieke werkzaamheid:
Afrodisiacum – analgetisch, jicht, migraine, reumatoïde artritis  - angst  -  anthelmintisch, draadwormen – antibacterieel, cystitis (colivorm)  -  anticonvulsant – antiemetisch – antifungal - antiontsteking, sterk, jicht, wespensteken   -  antiseptisch, gastritis, darminfecties – antispasmodisch, spierkranmp, darmkrampen –  antiviraal, hepatitis - blaasproblemen/-stenen  - bloedcirculatiebevorderend - bronchitis  -  cardiotonisch, aritmie, ateriosclerosis, tachycardia -  carminatief, flatulentie -  cefaal -   constipatie -  depressie   -  digestief, stimuleert de stofwisseling, zweren -  diuretisch  -  dyspepsie    -  eczeem, droge -  expectorant  - flatulentie  - gastritis -  griep  -  hartzwakte - hoest – hoofdpijn – hypertensor, hypotensie -  infectieziekten    - insectenbeten/ steken/ verdrijver  (mug, wesp, vliegen) - jicht  - koorts  - krampen  -  laxatief -  Ocimum basilicumlever, stimulant - maagklachten /-krampen -  menstruatie, schaarse -  migraine  - misselijkheid -  nerveuze spanningen    - neurotonisch, nervinum, algehele zwakte, geestelijke spanningen, depressies   -  nierziekten -  oorpijn  -  pijnstillend  -   reumatische aandoeningen  -  sinusitis  -  stomachisch - slapeloosheid     - spierpijn –  tonisch, algemeen en lever – en galklachten – wondhelend -  zenuwsterkend -  zweetdrijvend.
Waardevol zenuwtonicum, waarschijnlijk het beste, verheldert het hoofd, verlicht geestelijke vermoeidheid, geeft de geest kracht en helderheid. Algeheel stimulerende olie.
Bij 4% oplossing geen irritaties, sensitisering, niet fototoxisch (Opdyke 1973e).
De olie is veilig als het methylchavicol gehalte laag is.
Werkzaam insecticide tegen de meeste muggensoorten waaronder Anopheles stephensi, Aedes aegypti, Culex qyuinquefasciatus (Bhatnagae et al 1993).

Geestelijk:
De ct. Linalol beschermt energetisch – versterkt het zelfvertrouwen en de motivatie – geeft helderheid van geest – brengt emoties in evenwicht.

Ocimum basilicumCombinaties:
goed te mengen met: bergamot, eikenmos, citronella, geranium, hysop, limoen, scharlei en andere bloemen en citrusoliën.

Contra indicatie:
Vermijden tijdens de zwangerschap, baby’s, kinderen, zogende.
Betrekkelijk niet-toxisch, niet irritant, veroorzaakt bij sommige mensen mogelijk overgevoeligheid. Deze olie is veiliger dan het ct. Methylchavicol. Toch spaarzaam gebruiken en niet langer dan 1 of 2 weken.

Veiligheid; MSDS
Cas no. 84775-71-3. Vlampunt 75%C. Soortelijk gewicht bij 20 graden C.: 0.905-0.955.
Oplosbaar in vette olie, niet in water.
Xi-Xn: schadelijk voor de gezondheid; irritant voor ogen en huid.


Bron:  Perfume and flavour Material of Natural origin. S. Arctander
           Complete guide to Aromatherapy S. Battaglia
           Shirley and Len Price. Aromatherapy for health Professionals. P. 446.
           Julia Lawless: Encyclopedie van de etherische oliën
           Clare Walters: Aromatherapie, een geïllustreerde gids.
           D. Baudoux: Etherische olën, 2000 jaar ontdekkingen in aromatherapie voor een
           geneeskunde van morgen.
           Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe. E. Zimmermann p. 114.
           Directory of essential oils W. Sellar.
           Basilicum: www.home.scarlet.be/jantje
           Aromecum. Drs. Harmen Rijpkema
Foto: www.courses.nres.uiuc.edu
         www.nl.wikipedia.org
         www.germanlipa.de
         www.elicriso.it
         www.ruhr-uni-bochum.de
         www.desert-tropicals.com
         www.luskiewnik.strefa.pl
         www.natur-lexikon.com
         www.skedsmohagelag.com
         www.hafif.org
         www.feenkraut.de
         www.rcplondon.ac.uk
         www.samancambine.ro
         www.syringa-samen.de

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – december 2007