Print This Page

Origanum vulgare

 

ORIGANUM VULGARE Linne    -      OREGANO, GEWONE / WILDE MARJOLEIN  /WILD OREGANO / PALINGKRUID.
Geen synoniemen, wel:
subspecies.: Origanum vulgare L. subs. Glandulosum (Desf.) Ietsw.
                     Origanum vulgare L. subs. Gracile (k. Koch) Ietsw.
                     Origanum vulgare L. subs. Hirtum (Link) Ietsw.
                     Origanum vulgare L. subs. Virens (Hoffmanns. & Link) Ietsw.
                     Origanum vulgare L. subs. Viridlum (Martrin-Donos) Nman
                     Origanum vulgare L. subs. Vulgare.

                                     FamilieOriganum vulgare:Lamiaceae (labiatae) Gebruikt deel: het gedroogde bloeiende kruid, stoomdestillatie, geeft een lichtgele vloeistof, die bruin wordt naarmate hij ouder wordt, met een warme, kruidige, kamferachtige geur. Gehalte aan etherische olie 2%-3%, voor 1 kg essence 50 – 100 kg vers kruid. Middennoot in de parfumerie. Olieproductie: Frankrijk, Chili, Rusland, Bulgarije, Italië. Het soortelijk gewicht is variabel van 0.87 – 0.91. Wordt dikwijls vervalst met terpentijn olie.

Oorspronkelijk inheems in Zuid Europa, nu gecultiveerd over de gehele wereld, met name in India, de USA, Zuid-Amerika, enz. De wilde marjolein is beschermd in Nederland en België.
Eeuwenlang gebruikt in het Middellandse zeegebied door de autochtone bevolking. Laboratorium studies hebben de krachtig antibiotische, anti-schimmel en anti-virale eigenschappen bevestigd. Medicinaal is dit de beste oregano van alle soorten, wild geoogst, zonder bestrijdingsmiddelen, chemische kunstmest, pesticiden, herbiciden en fungiciden.
Het is een winterhard, vast struikvormig kruid tot 90 cm hoog, met een rechte harige stengel, donkergroene eivormige bladeren 4 cm groot en in de winter roze-paarse bloemen in trossen. Een algemene tuinplant, met een krachtig en sterk aroma, wanneer de bladeren gekneusd worden. Het is een bossige vaste plant met paarsbruine stengels.  Het is een sterk smakende origanum, maar niet zo sterk als de O. vulgare ssp. hirtum.  Hij lijkt op marjolein, maar de smaak en geur worden bepaald door de etherische olie. In de keuken gaan marjolein en oregano niet samen. Hij groeit het beste in de volle zon, maar heeft ook schaduw nodig. Hij houdt van een droge, alkalische, rijke, goed gedraineerde grond. Geliefd bij bijen. Hoe meer zon, des te meer aroma. Hij is winterhard en een geliefde ornamentale plant in de tuin met vele variëteiten. Vermeerdering door zaad en stekken. Zaaien in de winter en stekken na de vorst.

Dit is de oregano uit de kruidentuin die ook een zeer oude reputatie heeft in de geneeskunst. Door Aphrodite gemaakt tot symbool van de vrede. Bruidsparen kregen een krans van oregano en later werd het kruid gebruikt, opdat de liefde van de bruidegom zou blijven bestaan. Traditioneel werd het kruid gebruikt voor de behandeling van huis-, tuin- en keukenziekten, zoals spijsverteringsstoornissen, winderigheid, flatulentie, oprispingen, ademhalingsproblemen, hoest, astma, bronchitis, etc. griep en verkoudheid en tegen ontstekingen in de mond en keel. In de 16e eeuw nam men tegen hoofdverkoudheid gekonfijte wilde marjoleinbloemeOriganum vulgaren in. De Karmelieter monniken maakten een drank: “spiritus aromaticus”  in de volksmond “ spiertjes van Kaatje” genoemd en dat was een kruidenbitter van oregano, mirte bessen, kaneel, kruidnagels, korianderzaden, water en een flinke stoot alcohol. Veel vrouwen gebruikten dit drankje tegen flauwten en misselijkheid.
In China werd en wordt het gebruikt voor de behandeling van braken, koorts, diarree,
geelzucht en huidaandoeningen, zoals jeuk.
De naam komt uit het Grieks: oros ganos: vreugde van de berg. In het oude Egypte was bekend dat oregano kon genezen, desinfecteren en conserveren. De Grieken noemen het “rigani” . Dit is de verzamelnaam van de wilde soorten, waaronder Origanum heracleoticum en de Origanum dictamnus of oregano van Kreta. De Grieken gebruiken het kruid mondjesmaat. Alle soorten bevatten een geneeskrachtige etherische olie.

De olie bevat 4 groepen van bestanddelen: phenolen, carvacrol en thymol die antiseptisch en antioxidant zijn; terpenen met pineen en terpineen zijn antiseptisch, antiviraal, anti-ontsteking en anesthetisch; linalol en borneol zijn antiviraal en antiseptisch en de esters linalylacetaat en geranylacetaat zijn antifungal. Vooral carvacrol is een waardevol bestanddeel, tests van de Georgetown University bevonden het effectiever dan penicilline, streptomycine en vancomycine. Het elimineert iedere pathogeen op zijn pad.

Echte oregano en wilde marjolein kan men gebruiken bij krampen, hoesten en heeft een ontslijmende en prikkelverzachtende werking. De etherische olie is een immunostimulant, goede expectorant, sterk antiseptisch en doodt bacteriën, schimmels en virussen. De olie stimuleert de doorbloeding en heeft een pijnstillende werking bij zenuwpijnen en reumatisch pijnen. In verdunning werd de olie in de kruidengeneeskunst uitwendig gebruikt tegen hoofdpijn, algemene pijnen en insectenbeten/steken. Bij de wilde marjolein liggen de eigenschappen op een stimulerende en tonische werking, tevens zweetbevorderend, menstruatieopwekkend en uitwendig toegepast bij pijnlijke en stijve gewrichten. Oregano wordt verder gebruikt als geurcomponent in zepen, parfum en eau de colognes, vooral mannengeuren. In beperkte mate gebruikt als smaakmiddel en dan voornamelijk in vleesproducten en pizza’s. De bloesemtoppen geven een rozeachtige verf. Veel gebruikt in tomatengerechten en pizza’s. De thee, Thé Rouge, is een tonicum eOriganum vulgaren wordt gebruikt tegen hoest, spierkrampen, zenuwhoofdpijn, menstruatiepijn.

In de plant aanwezig:
Etherische olie, bitterstoffen, looistoffen, vette olie.
PubMed: Fatty acids of the seeds of O. onites L. and Origanum vulgare L.: Zaad uit het gebied van Kikrlareli: extract met hexaan GC en GC/MS analyse: linolenic acid 61.8% - linoleic acid 18.8% - oleic acid 5.9% - palmitic acid 5.5% - stearic acid 2.1% - (Z)-11-octadecenoic acid 0.5%.

Werkzame bestanddelen:
Monoterpenen: a-pineen 1,5% beta-pineen 2,5% sabineen 2,5-10%, myrceen 1-9%, a-terpineen 6-8% y-terpineen 14-20%, a-terpinoleen, limoneen, a-muuroleen, a-farneseen, a-thujeen, paracymeen 5.5% terpinoleen 1-7% a-phellandreen, beta-phellandreen 4%. Sesquiterpenen/-penolen: 3-octanol, allo-aromadendreen, a-humuleen, b-bisaboleen – b-bourboneen, b-caryophylleen, b-cubebeen, b-elemeen, b-eudesmol, aromadendrin, a-cadinol, a-copaen, elemol, beta-caryofylleen 3%, a-humuleen, bisaboleen, cqalameneen. Monoterpenolen: linalol 2-5%, borneol, terpine-1-ol-3 0,3%, a-terpineol 3-6%, geraniol, cis-thuyanol-4 4-13%, spathulenol, terpinen-4-ol, iso-borneol, nerol, piperitol, trans-thuyanol-4 1-5%. Terpenische esters/aldehyden: linalylacetaat 1-3%, terpenylacetaat, geranylacetaat 1.2%, bornylacetaat, patchoulan, nonanal. Fenol-methyl-esthers/ketonen: b-ionon, thymolmethlether, tot 70%, thymol, carvacrol, trans-anethol 0,5%, trans-carveol, trans-dihydrocarvon, a-thujon, cymol, eugenol,
De hoofdbestanddelen in de origanum species zijn carvacrol en thymol, afhankelijk van de herkomst, die de variabiliteit van de bestanddelen uitmaakt.
Ter vergelijk:
De medicinale eigenschappen van Origanum vulgare zijn gelegen in de biologische eigenschappen van p-cymeen en carvacrol. De meeste commerciële oreqano zijn van wilde planten uit Turkije en Griekenland.
Een doorsnee olie van Origanum vulgare L. moet tenminste bevatten:
Carvacrol 75.6% - cymeen 3.1% - terpineen 3.3% - terpinol 2.4% - caryophylleen 1.4% - pineen 1.2% - myrceen 1.1% - thymol 0.8% - linalol 0.3%. Bron origanumoil.com.
Onderzoek naar Oregano vulgare L. ssp. vulgare uit Litauwen. De planten werden verzameld van 21 locaties gedurende de bloei juli 2001. Hydrodestillatie van 2 uur van de gedroogde bloeitoppen en bladeren. GC en GC/MS analyse.
Het onderzoek naar de micro-organismen werden verzameld van voedingsmiddelen, fruit en groenten tijdens de opslag in vitro.
Er werden bij het onderzoek 5 chemotypen vastgesteld:
     1. cis en trans-ocimeen/germacreen D + sabineen/1,8-cineol + caryophylleen.
     2. cis en trans-b-ocimeen/bcaryophylleen/terpinen-4-ol + sabineen/germacreen
     3. caryophylleenoxide + sabineen/spathulenol.
     4. b-caryophylleen/sabineen + cis en trans-b-ocimeen/caryophylleenoxide /germacreen D.
     5. b-caryophylleen/cis- en trans-b-ocimeen/germacreen D + caryophylleenoxide /germacreen
         D /sabineen.Origanum vulgare

Olie van de bloeiende toppen: 75 bestanddelen, mono- en sesquiterpenen hydrocarbons 49.8-76.8%.
Sporen of traces zijn <dan 0.05%
a-thujeen 0-2.5% - a-pineen 0.2-3.4% - campheen 0-2.8% - sabineen 03-25.1% - b-pineen 0-3.4% - octen-3-ol 0-2.2% - myrceen 0-2.3% - a-terpineen 0.2.4% - p-cymeen 0-8.2% - 1,8-cineol 0-14.2% - (Z)-b-ocimeen 0.9-7.1% - (E)-b-ocimeen 0-11% - y-terpineen 0-4.1% - cis-sabineenhydraat t.-2.9% - terpinoleen 0-1.5% - cis-p-mentha-2,4(8)-diene 0-.5% - trans-sabineenhydraat t.-5% - linalol 0-5% - cis-p-menth-2-en-1-ol 0-1.1% - sabinol 0.0.3% - trans-p-menth-2-en-1-ol 0.4% - allo-neo-ocimeen 0.2-2.3% - camphor 0.05% - borneol 0.4% - p-mentha-1,5-dien-8-ol 0-0.9% - menthol 0-1% - terpinen-4-ol 0.5-17.9% - a-terpineol 0.2-3.6% - cis-piperitol 0-0.7% - trans-piperitol 0-1% - trans-carveol 0-0.1% - carvon 0-0.2% - bornylacetaat 0-0.7% - thymol 0-2.9% - carvacrol 0-1.2% - d-elemeen 0-1.1% - a-terpinylacetaat 0-2.7% - a-copaen? 0-0.7% - b-bourboneen t.-0.8% - b-elemeen t.-1% - b-caryophylleen 4.7-25% - b-gurjuneen 0.2-11% - aromadendreen 0-0.5% - a-humuleen 0.6-5.7% - allo-aromadendreen 0-1.7% - y-muuroleen 0-2.2% - germacreen D 2.1-20.1% - b-ionon traces – trans-muurola-4(14),5-diene 0-0.2% - bicyclogermacreen t.-5.9% - a-muuroleen 0-2.1% - a-farneseen 0-4% - b-bisaboleen 0-5.4% - y-cadineen 0-4.5% - endo-1-bourbonanol0-1.9% - d-cadineen 0-7.5% - elemol 0-1.2% - a-cadineen 0-0.2% - a-calacoreen traces – trans-cadinal(2)-4-diene 0-0.6% - germacreen-D-4-ol 0-4.5% - spathulenol 0.3-6.1% - caryophylleenoxide 0.3-18.8% - viridiflorol 0-0.9% - salvial-4(14)-en-1-one 0-1.1% - humleen epoxide II 0-0.9% - a-acorenol ? 0-0.7% - epi-b-cadinol 0-3.7% - epi-a-muurolol 0-4.6% - a-muurolol 0.3.5% - a-cadinol 0.5-9.6% - calameneen-10-ol 0-0.2% - epi-E-caryophylleen-14-hydro-9 0-0.6% - b-eudesma-4(15),7-dien-1-ol t.-4.3%
Totaal 87.3 – 98.4%
Monoterpenen hydrocarbons 4.4-39.3%  Oxygenated monoterpenen 4.5-31.8%
Sesquiterpenen hydrocarb. 18.3-62.9%  Oxygenated sesquiterp. 6.2-2.9

Olie van de bladeren: mono- en sesquiterpenen hydrocarbons 41.9 – 71.4%.
a-thujeen t-0.9% - a-pineen t-1.3% - campheen 0-0.1% - sabineen 0.9-18.3% - b-pineen t-2.6% - octen-3-ol 0-3.1% - myrceen t-4.6% - a-terpineen t-2.4% - p-cymeen 0-6.1% - 1,8-cineol t-5.5% - (Z)-b-ocimeen 0.3-12.5% - (E)-b-ocimeen 0.8-10.1% - y-terpineen t-4.5% - cis-sabineenhydraat 0-1.7% - terpinoleen 0-2.7% - cis-p-mentha-2,4(8)-diene traces – transsabineenhydraat 0-1.4% - linalol 0-3.5% - cis-p-menth-2-en-1-ol 0.6% - sabinol 0-0.3% - trans-p-menth-2-en-1-ol 0-0.4% - allo-neo-ocimeen t-4.5% - iso-menthone 0-1.5% - borneol 0-2.7% - p-mentha-1,5-dien-8-ol 0-1.3% - menthol 0-3.1% - terpinen-4-ol t-8.6% - a-terpineol 0-2.4% - cis-piperitol 0-0.5% - trans-piperitol 0-1.1% - trans-carveol traces – thymol 0-1.5% - carvacrol 0-1.4% - d-elemeen 0-0.8% - a-terpinylacetaat 0-1.1% - a-copaen? 0-0.6% - b-bourboneen t-3% - b-elemeen 0-1.4% - b-caryophylleen 5.4-24.5% - b-gurjuneent-1.1% - aromadendreen 0-1.6% - a-humuleen t-3.6% - allo-aromadendreen 0.3-2% - y-muuroleen 0-2% - germacreen D 1.5-13.2% - b-ionon 0-0.4% - trans-muurola-4(14),5-diene 0-0.6% - bicyclogermacreen t-2.6% - a-muuroleen 0-1.8% - a-farneseen 0.29% - b-bisaboleen 0-2.4% - y-cadineen 0-1.5% - endo-1-bourbonanol 0-1.8% - d-cadineen 0-7.1% - elemol 0-1.2% - a-cadineen 0-4.6% - a-calacoreen 0-0.3% - trans-cadina(2)-4-diene 0-0.9% - germacreen D-4-ol 0-5.6% - spatulenpol 1.9-9.8% - caryophylleenoxide 0.7-24.4% - viridiflorol 0-8.7% - salvial-4(14)-en-1-one 0-1.7% - humleen epoxide II 0.2.6% - a-acorenol? 0-1.3% - epi-b-cadinol 0-4.2% - epi-a-muurolol 0-2.9% - a-muurolol 0-7.2% - a-cadinol 0.6-9.8% - calamenen-10-ol 0-0.3% - epi-E-caryophylleen-14-hydro-9 0-1% - b-eudesma-4(15),7-dien-1-ol t-1.3%.
Totaal: 82.2-96%.
Origanum vulgareMonoterp. Hydrocarbons 5.1-43.4%  oxygenat monoterp. 4.7-16.6%
Sesquiterp. Hydrocarbons 16.5-46%  oxygen. Sesquiterpenen 9.6-48.6%.

Onderzoek van het tegengaan van de groei van micro-organismen per mm. door de olie van bloeiende toppen en bladeren van Origanum vulgare, 0.2% en 0.5%:
                                           Bloeiende toppen:                                Bladeren: 
Yeast/gist                             0.2%        0.5%                                     0.2%             0.5%
Candida glabrata                  0-3.5       1.3-7.9                                   0.8-8.5          3.1-18.9
Rhodotorula rubra                0-10.7      0.9-22.2                                0.8-11.6         2.5-20.7
Saccharomyces cerevisae     0-11.5      1.2-21.7                                1.2-16.8         3.1-33.4
Yeast-like fungi
Geotrichum candidum           0-1.5         0-4.6                                     0.5-6.1           1.8-15
Aureobasidium pullulans       0-2.9         0-7.7                                    1.9-6.8            6.3-18.3
Fungi/zwam/schimmel
Aspergillus niger                   0-2.4         1.7-76                                   2.7-12.4         12.8-25.7
Acremonium furcatum           0-1.3         0-6.9                                     2.3-6.4            5.3-11.8
Fusarium avenaceum           1.5-5.8       3.8-19.5                                4.2-11.6          9.9-22
Paecilomyces variotii             0-13.2       1.5-18.9                                2.7-22.7          5.1-33.8
Penicillium verrucosum          0-12.1       1.5-19.1                                2-14.8             5-28.1
Rhizopus stolonifer               0-12.5        6.8-19.4                               5.3-20.1          15.9-35.7
Scopulariopsis brevicaulis     2.1-15.6     6.5-20.3                               8.7-19.8          12.4-31.8

Werkzame bestanddelen in de hele plant:
(e)-2-hexanal – (e)-beta-ocimeen – (Z)-beta-farneseen – (Z)-beta-ocimeen – (Z)geranhyl-aceton – 10-(alpha)-cadinol – 1-nonen-3-ol – 1-octen-3-ol – 2-ethyl-1-hexanol – 2-undecanone – 3-nonanone – 3-octanol – 4-hydroxy-benzoic-acid – 5-hydroxy-3,3,4,7-tetramethoxy-flavone – 6-methyl-3-heptanon – 6-methyl-heptan-3-one – allo-aromadendreen – a-bisaboleen – a-bourboneen – a-cadinol – a-copaen – a-farneseen – a-himachaleen – a-humuleen – a-muuroleen – a-terpinoleen – a-thujeen – amyl-furan – apigenin-7-obeta-d-glucoside – aromadendrin – b-bisaboleen – b-bourboneen – b-cadineen – b-caryophylleen – b-cubebeen – b-elemeen – b-eudesmol – b-farneseen – b-ionon e – b-sesquiphellandreen – Origanum vulgarebicyclogermacreen – calameen – alameneen – carvacrol-methylether – carvacryl-methylether – caryophylleen-epoxide – cayophylleen-oxide – catechol – chlorogenic acid – cis-beta-ocimeen – cis-dihydrocarvon – cis-gamma-bisaboleen – cis-linalol-oxide – cis-ocimeen – cis-piperitol – xis-sabineenhydraat – cosmosiin – cuminal – decane – decanolic acid – decanol – delat-3-careen – delta-cadineen – delta-cadinol – dipenteen – elemol - eriodictyol – galangin – gamma-cadineen – gamma-elemeen – gamma-muuroleen – geranylacetaat – germacreen B – germcreen D – heneicosane – hexahydrofarnesyl-acetone – hexanal – indole-3-acetic acid – iso-borneol – isovitexin – ledeen – luteolin-7-o-beta-d-glucuronide – naringin – nerylacetaat – nonalal – nonane – nonanoic acid – o-coumaric-acid – oct-1-en-3-ol – octenylacetaat – orientin – palmitoleic acid – patchoulaan – p-coumaric acid – p-cymeen-8-ol – p-cymeen – pentylalcohol – peonidin – perillene – p-hydroxy-benzoic acid – protocatechuic acid – retusin – sabineen – selin-11-en-4-ol – selineen – spathulenol – stachyose – syringic-acid – terpinen-4-ol – terpinoleen – terpinylacetaat – thymol-methylether – thymyl-methylether – torreyol – trans,trans-alpha-farneseen – trans-2-hexanal – trans-aenthole – trans-beta-ocimeen – trans-carveol – trans-dihydrocarvon – trans-linaloloxide – trans-ocimeen – trans-sabineenhydraat – trichosane – undecane – valencene – 1,8-cineol – alcohol 11% - alpha-linolenic acid – a-phellandreen – a-pineen – a-terpineen – a-terpineol – a-thujone – a-tocopherol – apigenin – ascorbic acid – as- b-caroteen – b-ocimeen – b-phellandreen – b-pineen – b-sitosterol – b-tocopherol – bitterstof – boron – borneol – bornylacetaat – calcium – kamfer – campesterol – carvacrol – carvon – caryophylleen – cymol – delta-tocopherol – diosmetin – oleic-acid – esters 11% - estragol – eugenol – fiber – fosfor – phytosterols – gallic acid – gamma-terpineen – gamma-tocopherol – tanninen – tanninenzuur – geraniol – ijzer – koffiezuur – kalium – campheen – kaneelzuur – capric-acid – koper – koolhydraten – kaempferol – laurierzuur – limoneen – linalol – linalylacetaat – linoleic acid – luteolin – magnesium – mangaan – myrceen – myristinezuur – naringenin – natrium – nerol – ocimeen – oleanolic acid – palmitic-acid – vet – proteine – quercetin – rozemarijnzuur – rutin – Origanum vulgarestearinezuur – stigmasterol – taxifolin – terpineen 11% – terpineol 11%  – thymol 11% – triterpenen 11% - ursolic acid – water – vanillinezuur – vit. B1 – niacin – zink.
Bron Liber Herbarum II Erik Gotfredsen.

Specifieke werkzaamheid:
Aambeien - adstringent  -  analgetisch -   antiastmatisch – antibacterieel - anticonvulsant  -  antidiarree - antidotisch  - anti-ontsteking - anthelmintisch -   anti-infectieus, breed spectrum -   antireumatisch   -   antiseptisch -   antitoxisch, tegengif - antiviraal -   bactericide   -   bronchitis -  buikproblemen - carminatief - choleretisch  -  chronische ontstekingen -   cytofylactisch, bevordert de leucocyten  -   darmproblemen  -  dermatologisch -  diaphoretisch - digestief - diuretisch -  eczeem  -  emmenagoog  -  expectorant  -  fungicide  - galproductie bevorderend  -  gebrek aan eetlust - hoesten, onderdrukken – huidproblemen/-ziekten – insecticide, motten  -  jeuk -  koortsonderdrukkend    -   longzuiverend   -   maagklachten  -  maagversterkend - menstruatiebevorderend - mondwater, spoelen -  ontgiftend -  parasiticide - rubefaciënt, rood makend  - rustgevend – seksualiteit, afname van - slijmoplossend  -  schimmeldodend -  spasmolytisch   - stofwisseling bevorderend  -    stomachisch -  stimulerend, lever en milt   - stofwisselingsbevorderend - tand- en tandvlees infecties -   tandpijn  -  tonisch, algemeen versterkend   -  wonden, reinigen -  wondheling -  zweetdrijvend.

Het kruid wordt gebruikt als thee, smaakmaker in bier, homeopathisch bij vrouwenkwalen, in de keuken als kruid en specerij en er wordt verf van gemaakt.
Verdampen: antiseptisch bij luchtweginfecties, bronchitis, kinkhoest, kou, griep, krampstillend, stimulerend op lichaam en zintuigen.
Er zijn tegenwoordig capsules verkrijgbaar met oregano die als antibioticum, maar ook preventief kunnen werken, bijvoorbeeld op vakantie. De olie wordt niet inwendig aanbevolen, waarschijnlijk omdat het slijmvlies irritant is en erg scherp van smaak.
Het is een immuunsysteem booster, zoals echinaforce; antibiotisch en antiseptisch, inzetbaar bij tand- en tandvleesinfecties, chronische infecties; dagelijks gebruik inwendig kan beschermen tegen voedselvergiftiging. Studies hebben uitgewezen dat 20% van vlees monsters antibiotica-resistente bacteriën bevatten. Vegetariërs kunnen voedselvergiftiging krijgen van groenten, salmonella en Escherichia coli worden in sla gevonden, in alfafa, enz.; veel restaurant voedsel is besmet. In Amerika komen jaarlijks 84 miljoen gevallen van voedselvergiftiging voor. Oregano is goed in de behandeling van virale condities, zoals verkoudheid, griep, wratten, herpes,Origanum vulgare gordelroos, enz. De antifungal eigenschappen zijn tegen candida en kalknagel schimmels, atleetvoet, roos of seborrhea, inwendig en uitwendig toe te passen.

Contra indicatie:
Mag niet op de huid gebruikt worden: huidtoxisch, huidirriterend, slijmvliesirriterend,
niet gebruiken tijdens zwangerschap, niet voor kinderen of 1% in verdunning.

Veiligheid: MSDS
Cas no.: 8007-11-2. Vlampunt 52,2 graden C. Soortelijk gewicht: 0.9450. Bij verbranding ontstaat carbonmonoxide en -dioxide.
Xi-Xn-N: irritant voor ogen en huid; schadelijk bij ingestie; niet in het milieu afvloeien: grondwater, water, grond. Oogcontact: 15 minuten spoelen met overvloedig water, evenals de huid. Bij ingestie de mond spoelen en een arts waarschuwen. Verwerken met beschermende kleding.
Oplosbaar in alcohol, vette olie, niet in water.

Combinatie:
Cederhout, cirtonella, den, eikenmos, kamfer, lavandin, lavendel, rozemarijn, spijk.

Origanum vulgareGeestelijk:De olie werkt harmoniserend en kalmerend. Bij geestelijke uitputting werkt zij versterkend en herstellend.

Toepassing:
*spierpijn, artritis: 20-30 druppels mengen met 50 ml. St. Janskruidolie en masseren.
*baden: 5 druppels in een beetje honing of melk. 20 Minuten baden.
*zenuwpijnen, neuralgieën, gordelroos: 10 druppels oregano mengen met 50 ml. amandelolie en insmeren.
*verdampen: 5-8 druppels in de verdamper werken stimulerend bij lage bloeddruk, geestelijke en lichamelijke vermoeidheid.

Onderzoek:
           Dr. Jean Valnet, The practice of Aromatherapy -London Times may 8, 2001
Jean Valnet documenteerde voor het eerst de antiparasitaire eigenschappen van O. vulgare en gebruikte de olie in lage concentraties om rioolwater te desinfecteren. Griekse wetenschappers bevestigde zijn werk in 1995 in een oplossing van o. vulgare van 1:4000 om rioolwater te sterilizeren.
           Dr. Cass Ingram, The cure is in the cupboard pp. 16,17
Tests van het U.S. Federal Government gaven aan dat de olie alle 9 bacillen doodden includief Salmonella, Escherichia coli, Listeria, Stafycoccen, Pseudomonas en schimmels. Waarschijnlijk werd deze test uitgevoerd naar aanleiding van claims betreffende de bacillendodende werking van de olie, ter verificatie.
           Paul Belaiche, Treatise on Phytotherapy and Aromatherapy 1977
Paul Belaiche testte veertig verschillende e.o.’s om hun effectiviteit tegen een gevarieerd aantal van micro-organismen vast te stellen. Oregano olie bewees hier de meest krachtigste en meest omvattende olie te zijn.
           Georgetown University Medical Center Washington DC
Uit onderzoek van Prof. Harry Preuss M.D. van de olie van Origanum vulgare bleek dat de groei van Stafylococcus bacteriën even effectief werd geremd, als door Streptomycine, Penicilline en Vancomycine. Ook belemmerde de olie de groei van Candida albicans even effectief als Amphotericin en Nystatin.
           Dr. Cass Ingram, The cure is in the cupboard pp. 23
Onderzoek van Sarer en collegee en gedocumenteerd in Essential oils and Aromatic Plants demonstreerde een opmerkelijk effect van de olie van Origanum vlgare tegen een omvangrijk gebied van microben, waaronder Candida albicans, Staf., Strept., E. coli en Pseudomonas microben.
           Journal of Food protection, Volume 64, july 2001
Onderzoekers van de Universiteit van Tennessee demonstreerden dat de olie van oregano de grootste antibacteriële activiteiten ontplooiden van alle geteste e.o.’s tegen Staf., E. coli en Listeria.
           Dr. Cass Ingram, The cure is in the cupboard pp. 11, 16.
Er is geen natuurlijke of synthetische antibiotica die meer microben dood dan de olie van Origanum vulgare. Er is geen bewijs dat mutante antibiotisch-resistente “super-bugs”ook resistent zijn tegen Origanum vulgare. Er is geen bewijs dat bacteriën kunnen muteren naar een vorm van resistentie tegen Origanum vulgare.
           Journal of Applied Nutrition, 1995, vol. 47, pp.96-102.
Oregano olie is 100 keer meer werkzaam dan octaanzuur (carbonzuur) tegen Candida albicans.
           Dr. Cass Ingram, The cure is in the cupboard pp.  24
Journal of environmental Pathology, Toxicology and Oncology. Onderzoek van Tantaoui-Elarki en Beraoud in dat tijdschrift, gaf het sterke antiseptische effect aan van een 1:10% concentratie van de oregano olie tegen fungi. De sterkste natuurlijke antifungal agent die bekend is.Origanum vulgare
           Dr. Cass Ingram, The cure is in the cupboard pp. 23, 24.
           Journal of Food Microbiology: 1% oplossing van Origanum vulgare vernietigde alle negen fungi soorten.
           Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2002, Vol. 49: pp.5165-5170
Onderzoek met culinaire en medicinale kruiden bewees dat oregano de sterkste natuurlijke antioxidant is van alle getestte substanties, sterker dan vitamine E.
           Phytotherapy Research, may 2000, vol. 14: pp.213-214
Twee klinische tests hebben de effectiviteit van oregano olie bewezen in de beandeling van gastro-intestinale parasieten: Blastocystis hominis – Entamoeba hartmanni – Endolimax nana.
           Medical Science Research, Siddiqui, 1966.
Oregano olie doodt virussen, waaronder de virussen die gordelroos veroorzaken, genitale herpes en verkoudheidsvirussen.
           Meer onderzoek op: www.ncbi.nlm.nih.gov


Bron: Julia Lawless: Encyclopedie van de etherische oliën.
          Chemical composition of essential olil and antimicobial activity of Origanum vulgare. By J.
          Radudienë, A. Judpintienë, D.Peeiulytë, V. Janulis. Institute of Botany, Vilnius, Lithuania.
          Institute of Chemistry and Kauna University of Medicine Vilnius Lithuania.
          Liber Herbarum II Erik Gotfredsen Origanm vulgare L.
          PubMed: Fatty acids of the seeds of O. onites and O. vulgare L. by Azcan N; Kara M;
          Demirci B; Baser KH.
          Sorting Origanum names Multilingual Multiscript Plant Name Database
          USDA Plants profile Origanum vulgare L.
          Oil of oregano – Origanum vulgare – Origanum minutiflorum www.origanumoil.com 
          The incredible Herb by Roger Baird.
          Michael Krasu: Etherische oliën voor lichaam, ziel en geest.
          Gernot Katzer’s Spice Pages Oregano (Origanum vulgare L.)
          Julia Lawless: Het complete handboek etherische oliën.
          Dr. David Stewart The chemistry of Essential oils made simple.
          Oregano/Marjolein: www.natruurlijkerwijs.com 
          Suzanne Fischer-Rizzi: Hemelse geuren.
Foto: www.nl.wikipedia.org
         www.fao.org
         www.fourlangwebprogram.com
         www.syringa-samen.de
         www.rolv.no
         www.home.quicknet.nl
         www.iavcha.ac.ma

 

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – december 2007

 


Previous page: Origanum onites
Next page: Origanum vulgare hirtum