Print This Page

Osmanthus fragrans

 


OSMANTHUS FRAGRANS Loureiro  – OSMANTHUS/TEA OLIVE / SWEET OLIVE.
Synoniem:
 Olea fragrans Thunb.Sweet olive
                  Osmanthus aurantiacus (Makino) Nakai
                  Osmanthus fragrans var. aurantiacus Makino
                  Osmanthus fragrans var. thunbergii Makino.
Er zijn ongeveer 30 soorten Osmanthus bekend. Schrijver van de Osmanthus fragrans is De Loureiro en van de variaties Makino.

Familie Oleaceae. Er wordt een concrète en absolute van geproduceerd, gebruikt in de parfumindustrie. Van de bloemen van verschillende variaties maakt men een essentiële olie, gebruikt als smaakmaker in de voedingsmiddelenindustrie. De absolute is viskeus groen-geel tot bruin met een bloemige geur en culinair geurend naar rozijnen en gedroogde pruimen. Af en toe wordt er zelfs geproduceerd door middel van enfleurage.
Inheems in delen van Azië, van de Himalaya oostwaarts door China naar Japan.
Heeft een fruitig, bloemig, perzikachtig aroma. Voor een kilo absolute zijn ongeveer 3000 kilo bloemen nodig. Het absolute is kostbaar, 4000 $ de kilo. Wordt in China al meer dan 2000 jaar gecultiveerd.

Osmanthus fragrans   Osmanthus fragrans   Osmanthus fragrans   Osmanthus fragrans   Osmanthus fragrans

De beste geur levert de goud oranje cultivar, (Osmanthus fragrans Lour. var. thunbergii) en deze bevat de meeste carotenoïde derivaten. De Osmanthus bevatten: trans-beta-caroteen, trans-alpha-caroteen en neo-beta-caroteen B. Verder: cis-jasmon – gamma-decalacton – delta-lactonen, die bijdragen aan de geur een aantal ionon derivaten en theaspiraan derivaten. De caretenoïden zijn hydrocarbons en de gele, oranje en rode pigmenten werken als antennes die het licht vangen en de energie afgeven aan chlorofyl a. De chlorofyl moleculen zetten deze zonnenenergie om in chemische energie en slaan het op in een suikermolecule. De caretenoïden worden meestal gemaskeerd door het groene chlorofyl en als dat wordt afgebroken tonen de caretoïden de prachtige herfstkleuren van de bladeren. Ook signaleren de caretenoïden de rijpheid: rood voor tomaten, oranje voor wortels en citrussen, het geel van de citroen. Beta caroteen is noodzakelijk voor het zicht. In het lichaam worden de moleculen gesplitst in 2 moleculen van retinol (vitamine A). Deze oxideren in retinal, een pigment waardoor wij kunnen zien. De caretenoïden kleuren onze wereld: van gele bloemen tot roze flamingo’s. Degradatie producten van de caretenoïden leveren of voegen de smaak en de geur toe. Beta caroteen vinden we in sporen in de Rosa damascena; in Crocus sativa is dat safranal wat de smaak en kleur aan saffraan geeft en in Osmanthus is het een potpourri van 13 carbon bestanddelen die de parfumeur zijn “tool” geven.
De Osmanthus bevat ongeveer 25%  sesquiterpeenketonen.

In het verre Oosten geliefd als toevoegsel aan thee en andere drankjes. De Chinezen gebruiken de plant in de keuken, in wijn, soepen, pasteitjes en bij gestoomde peren.
Er zijn veel cultivars met verschillende kleuren bloemen van zilver wit, goud oranje en rood. De zilvOsmanthus fragranserwitte variant is de Osmanthus fragrans var. latifolius; de rode variant is de Osmanthus fragrans var. aurantiacus.

Osmanthus is een flinke, rechte, altijd groene struik tot 2-3 meter hoog en 2 meter breed. Hij kan onder gunstige omstandigheden 6 meter worden. Oudere planten worden even breed als hoog en ontwikkelen een compacte vorm met meerdere stammen die dicht bij de grond uitschieten. De vrucht is rond, zwart of blauw. De schors is grijs. De bladeren zijn donker glanzend groen, 5-10 cm lang, fijn getand of glad. De schors is dun en snel beschadigd door apparatuur en dergelijke. Vermeerdering door zaad en stekken. Kent geen serieuze ziekten.
In de herfst, winter en vroege lente bloeit de plant met kleine witte bloemen van 1 cm met een sterke en exclusieve geur. Ook winter bloei komt voor. Het is een langzame groeier en hij leeft lang. Hij houdt van redelijk goede grond, kan gesnoeid worden en groeit in de zon of halfschaduw. De beste condities zijn ochtendzon en hoge middagschaduw. Wordt veel gehouden als sierplant en voor de geur. In een rij geplaatst kan men er een aantrekkelijke heg van maken of windscherm.

In de Oost-Chinese stad Hangzhou vindt sinds honderden jaren in de zomer het Osmanthus festival plaats. Met volksliedjes en dansen bewijzen de inwoners eer aan de struik Osmanthus fragrans. Deze geurige plant, die ook voorkomt in Japan (kinmokusei genaamd) en India, heeft in China een speciale betekenis. Deze tot 5 meter hoge struik heeft bloemen die in China worden vereerd als een van de tien beroemde traditionele soorten. Tijdens het festival vindt je op iedere straathoek wel een handelaar met lekkernijen, waarvan de smaak met osmanthuOsmanthus fragranss is verfijnd. In China wordt de struik al 2000 jaar verbouwd, vooral in het dal van de Jangtse, maar ook in andere, zuidelijker gelegen provincies. De talloze zilverwitte bloemetjes van deze altijd groene plant verspreiden een zoete geur, die zo sterk is dat de plant dikwijls zoete olijf wordt genoemd, een verwijzing naar het feit dat de osmanthus struik en de olijfboom uiterlijk sterke overeenkomsten vertonen. Variaties van de Osmanthus fragrans met gelig-oranje tot roodachtige bloemetjes worden in Nederland en België als oranjerieplant gekweekt.
De zoete, bloemige geur trok uiteraard ook de aandacht van de neuzen in de parfumerie. Door extractie van hexaan of benzeen wordt uit de bloemen eerst het osmanthus-concrète gewonnen. Deze viskeuze, groengele tot bruinige massa die nog was en paraffine bevat heeft een bloemige en tegelijk culinaire noot die doet denken aan de geur van rozijnen en gedroogde pruimen. De volgende bewerking levert de absolute: etherische olie in zijn zuiverste vorm. Ook de enfleurage wordt toegepast, al bekend in Egypte. In de parfumerie behoort Osmanthus tot de fantasienoten.

Werkzame bestanddelen van het absolute:
Bron: Kaiser and Lamparsky 1981.  Linolenic acid 17.4% - linoleic acid 8.7% -  palmitic acid 8.6% - beta-ionon 7.6% - oleic acid 7% - dihydro-b-ionon 6.4% - ethyl linolenaat 6.3% - )+)-decan-4-olide 4% - ethyl palmitaat – 3.4% - ethyl linoleaat 3.1 – dihydro-b-ionol 3% - stearic acid 1.7% - tranOsmanthus fragranss-geranic acid 1.6% - eicosanol 1.5% - ethyl oleaat 1.4% - geraniol 1.2% - p-methoxyphenylethanol 1% - tetradecanoic qacid 1% - (-)-linalol 0.8% - 4-oxo-dihydro-beta-ionol 0.8% - cis-linalol oxide (furanoid) 0.7% - retroionenes (4 isomers) 0.7% - trans-linalol oxide (furanoid) 0.6% - a-ionon 0.6% - cis-lanalol oxide (pyranoid) 0.6% - ethyl stearaat 0.5% - (+)-theaspirane B (trans) 0.4% - p-ethylphenol 0.4% - trans-linalol oxide (pyranoid) 0.4% - (+)-theaspirane A (cis) 0.3% - 4-hydroxy-beta-ionol 0.3% - 4-hydroxy-beta-ionon 0.3% - 4-oxo-beta-ionol 0.3% - 4-oxo-dihydro-beta-ionon 0.3% - 6,10,14-trimethyl-2-pentadecan-2-one 0.2% - 6-pentyl-alpha-pyrone 0.2% - dihydro-alpha-ionon 0.2% - ethyl tetradecanoaat 0.2% - (-)-7-oxydihydrotheaspirane B1 0.1% - (+)-7-oxydihydrotheaspirane A1 0.1% - (+)-nerolidol 0.1% - 2-phenylethanol 0.1% - 4-oxo-beta-ionon 0.1% - 1-nonanol 0.07% - 7(Z)-decene-5-olide (jasmin lacton) 0.07% - citronellol 0.07% - dodecan-4-olide 0.07% - eugenol 0.07% - 2(3)-dehydro-theaspirane 0.06% - (-)-7-oxodihydrotheaspirane A2 0.05% - (+)-7-oxyhydrotheaspirane B2 0.05% - 1-(2,6,6-trimethyl-1,3-cyclohexadiene-1-yl)-3-butanone 0.05% - 7(Z)-decen-4-olide 0.05% - benzylalcohol 0.05%– damascenon 0.05% - dehydro-beta-ionon 0.05% - ethyl nonanoaat 0.05% - ethyl octanoaat 0.05% - p-menth-1-en-9-al 0.05% - photoisomer of beta-ionon 0.04% - 1-(2,6,6-trimethyl-1.3-cyclohexadiene-1-yl)-3-butanol 0.03% - beta-ionon epoxide 0.03% - cis-jasmon 0.03% - decan-5-olide 0.03% - decan-5-olide (delta-decalacton) 0.03% - nerol 0.03% - phenylacetonitrile 0.03% - (E)-retroionol 0.02% - (E)retroionon 0.02% - 1-(2.3.6-trimethylphenyl)but-1-en-3-one 0.02% - 2(Z),7(Z)-decadien-5-olide 0.02% - 2,5-epoxy-megastigma-6(E),8(E)-diene 0.02% - 5(Z),8(Z),11(Z)-tetrqadecatrien-4-olide 0.02% - alpga-ionol 0.02% - a-terpineol 0.02% - beta-ionyl-ethyl ether 0.02% - coumarine 0.02% - hexadecan-4-olide 0.02% - hotrienol 0.02% - megastigma-5,7(E),9-triene-4-one 0.02% - nerol-oxide 0.02% - nonan-4-olide 0.02% - octan-4-olide 0.02% - (Z)-retroionol 0.01% - (Z)-retroionone 0.01% - 2-decene-5-olide (massiolacton) 0.01% - 2-methyl-2-vinyl-5-(2’-6methylhepta-2,6-dienyl)furan (2-isomers) 0.01% - 3-oxo-alpa-ionone 0.01% - 4-oxo-isophorone 0.01% - 5(Z),8(Z)-tetradecadien-4-olide 0.01% - 5(Z)-tetradecen-4-olide 0.01% - 6,7-epoxy-theaspirane 0.01% - 6-heptyl-alpha-pyrone 0.01% - 6-hydroxy-dihydrotheaspirane 0.01% - 6-propyl-alpha-pyrone 0.01% - 7(Z)-decen-5-olide 0.01% - ar-ionone 0.01% - cis-7,10-epoxy-2,6,10-trimethyl-2,5(E),11-dodecatriene 0.01% - geranylacetaat 0.01% - megastigma-4,6,8-triene-3ones (4 isomers) 0.01% - megastigma-4,7(E),9-triene-3-one 0.01% - megastigma-5,8(E),diene-4-one 0.01% - trans-7,10-epoxy-2,6,10-trimethyl-2,5(E),11-dodecatriene 0.01% - 2,5-epoxy-megastigma-6(Z),8(E)-diene 0.003% - 2,3-epoxy-4-oxo-isoporone <0.01% - 2,6,6-trimethylcyclohex-1-en-carboxylic acid <0.01% - 2,6,6-trimethylcyclohex-2-en-1-one <0.Osmanthus fragrans01% - 2-hydroxy-2,6,6-trimethylcyclohexanenone <0.01% - 3-oxo-retroionol<0.01% - 9-oxo-dihydroeudalan (2-isomers ?) <0.01% - 9-oxo-eudalan (2-isomers ?) <0.01% - beta-cuclocitral <0.01% - beta-damascone <0.01% - dihydroactinodiolide <0.01% - isophorone (3,5,5-trimethylcyclohex-2-en-1-one) <0.01% - safranal <0.01% - theaspirane <0.01% - 1-(2,3,6-trimethylphenyl)but-1-en-3-ethoxy ether sporen – 2,3,6-trimethylphenylbutan-3-ol sporen – 2,5-epoxy-6-megastigmen-9-ol sporen – 2,7-epoxy-megastigma-4,8(E)-diene sporen – 2-methyl-2-vinyl-5-isopropenyfuran (2-isomers) sporen – 4,7-epoxy-megastigma-5(11),8(E-diene sporen – 9-hydroxytheaspirane sporen – dehydro-ar-ionone sporen – hexan-4-olide sporen.
Parfums waar Osmanthus o.a. in voor komt: Sunflowers for women van Elizabeth Arden – Escape van Calvin Klein – Chaumet van Chaumet – Il bacio van Marcella Borghese – Desirade van Aubusson – Cassini van Oleg Cassini en vele anderen.
Volatiele bestanddelen van de bloemen:
JEOR: Mookherjee BD 1989:
3-mthoxy-2-phenylethanol – 4-hydroxy-4me-5-2Kt – 4-oxo-beta-ionone – beta-ionone – cis jasmin lacton – dihydro-beta-ionol -  (E)-2-hexenal – E-betadamascenone – ethyl alcohol – gamma-butyrolacton – gamma-decalacton – geraniol – linaloloxide – p-cymeen – (Z)-3-hexenylacetaat – (Z)-3-hexen-1-ol – (Z)-3-hexenylbutyraat.
JEOR: Ding, D. 1989:
1,1-1.4-phenylene-bisethanone – 1,6-diacetoxyhexaan – decan – undecan-6-one – 1-ethoxyethylbenzeen – 2-hydroxymethylbenzoic acid – 2,4-dimethylacetophenon – 2-methyl-5-(1-mOsmanthusethylethenyl)-2-cyclohexenylacetaat – 2,7-dimethyl-3,5-octadiene – 3-cyclohexene-1-methanol – 3,3-dimethylhexaan – 3-methylbutane-2-one – 4-ethylbenzaldehyde – 4-oxo-beta-ionone – 4-methylheptane-2-ol – 5-benzyloxypentan-1-ol – 6-methyl-3,5-heptadien-2-one – 8,8-dimethyl-4-methylene-1-oxospirol(2,5)oct-5-ene – acetoin – a-ionon – a-terpineol – benzoic acid – benzylacetaat – b-ionon – carvon – cinnamaldehyde – cis-b-ocimeen – cis-linaloloxide – cis-pyrqanoid linalol oxide – citronellol – delta-hexen-3-ol – 5-hexen-2-one – dibutyl phthalaat – E3-hexenylbutaraat – ethylacetaat – ethylbenzoaat – gamma-decalacton – hexylbutyraat – limoneen – linalol – linaloloxide – metnhol – menthon – methylsalicylaat – myrceen – palmitic acid – pyranoid linaloloxide – sulcaton – tetralol – trans-b-ocimeen – trans-linaloloxide – trans-pyranoid linaloloxide – verbenon – (Z)-3-hexenylacetaat – (Z)-3-hexen-1-ol – (Z)-3-hexenylbutyraat.

Werkzaamheid:
Wordt beschouwd als een afrodisiacum. De bloemen zijn antitussief en worden gebruikt in cosmetica voor haren en huid. Ook gebruikt als smaakmaker voor medicijnen. Een aftreksel van de bast wordt gebruikt bij steenpuisten, bulten, enz. Een aftreksel van de wortels wordt gebruikt tegen dysmenorroe, reuma, kneuzingen, enz. Een pasta van de schors werkt tegen bulten, steenpuisten, kinkhoest, retinitis. De olie is narcotiserend, spaarzaam gebruiken want hij is overheersend. De olie is antidepressief, ook te gebruiken voor meditatieve doeleinden.

Combinaties:Osmanthus fragrans
Benzoë, bergamot, citroen, geranium, honing, linaloë, mandarijn, myrte, nardus, neroli, patchouli, sandelhout, tonka, vanille.

Contra indicatie:
Niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Wordt vanwege de prijs in de aromatherapie zo goed als niet gebruikt.


Bron: Floridata Osmanthus fragrans – tea olive, fragrant olive, sweet olive.
          Leffingwell & Associates: Aroma from Caretenoids. Osmanthus by John C. Leffingwell
          Ph.D.
          Osmanthus fragrans – Sweet osmanthus Fact sheet ST-425 oktober 1994.
          www.hort.ufl.edu/trees
          Plants for a future: edible, medicinal and useful plants for a healthier world. Osmanthus
          fragrans Lour.
          USDA GRIN taxonomy for plants: Osmanthus fragrans Lour
          GRIN species Records of Osmanthus
          Osmanthus: www.bojensen.net
          Plant of the week 02-25-2002: Fragrant olive (Osmanthus fragrans) www.killeplants.com
          JEOR 1:295297. Headspace analysis of Osmanthus fragrans Lour. Ding, D.; Zhu, M.;
          Huang, Z; Zhao, J. 1989
          JEOR: 2:85-90. Live vs. dead part. II. A comparative analysis of the headspace volatiles of
          some important frangrance and flavour raw materials. Mookherjee, B.D.; Trenkle, R.W.;
          Wilson, R.A. 1989.
Foto: www.mobot.org
         www.hear.org

         www.leserre.it
         www.nio.web.infoseek.co.jp
         www.bexar-tx.tamu.edu
         www.davesgarden.com
         www.fiorellagilli.it
         www.ruthbancroftgarden.org
         www.magnoliagardensnursery.com
         www.nio.web.infoseek.co.jp
         www.szpet.org
         www.picasaweb.google.com
         www.ruthbancroftgarden.org


        ©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – december 2007

 


Previous page: Origanum vulgare hirtum
Next page: P