Tasmannia lanceolata
TASMANNIA LANCEOLATA (Poiret) A.C. SMITH - PEPER, BERG-
Familie: Winteraceae. Smaak is aanvankelijk enigszns zoetig maar dan erg scherp.
Synoniemen: Drimys lanceolata (Poir.) Baill.
Drimys aromatica (R.Br.) Meull. Non Murray
Tasmannia aromatica R. Br.
Winteranias lanceolata Poir.
Gebruikt deel: bladeren en vruchten door middel van oplosextractie. De oplosextractie is een donkergroen product met een uitgesproken en exotisch aroma, fris met een kruidige topnoot en een scherpe peperachtige achtergrond. Het doordringende hoofdbestanddeel is polygodial. Komt voor in Australië in koele natte gebieden van zeeniveau tot 1200 meter, van de Blue Mountains in NSW tot Tasmanië (ontdekt door de Nederlander Abel Tasman 1603-1659) en Victoria.
Verder in Nieuw-Caledonië, Nieuw Zeeland, Solomoneilanden. Indonesië, Zuid-Mexico, Kaap Hoorn.
In Australië zijn 7 species van Tasmannia ondekt, te weten: Tasmannia glaucifolia – stipitata – insipida – membranea – xerophila – en Tasmannia lanceolata.
Het is een bosachtige struik van 1- 4 meter met donkergroene glanzende bladeren en kenmerkende jonge rode stengels. De plant heeft aparte mannelijke en vrouwelijke planten. De vruchten zijn klein, besachtig, aromatisch en kleuren van groen naar rood tot donker paars en tenslotte naar zwart als ze rijp zijn.
Commerciële extractie van het blad van de Tasmannia lanceolata gebeurt nu door bladverzameling van grote hoeveelheden op land dat in het midden van de laatste eeuw gezuiverd was van regenwoud, in gebruik genomen als bosbouw of boerenbedrijf en successievelijk weer verlaten is.
Het blad wordt verzameld, gedroogd en geconsolideerd van duizenden bomen en geeft een gemiddeld product nadat het is geëxtraheerd van de geselecteerde bomen.
Er is veel research en het doel is te komen tot klonen met een voorspelbare oogst en kwaliteit.
Alleen in gebruik in Australië vooral in streekgerechten, als marinade, bijvoorbeeld in emu hamburgers en kangeroe steaks. De bladeren en bessen zijn heet en aromatischen en worden gebruikt als smaakmaker in kaas, wijn, curries, salades en gemalen als vervangingsmiddel voor zwarte peper.
Werkzame hoofdbestanddelen:
Olieopbrengst van 1.1-7.6%. Polygodial van 0-67.3%. Safrol van 0.7-62.5%. Monoterpenen van 1.6-13.8%. Sesquiterpenen van 86.3-98.5%.
Essential oils of Tasmania heeft een commerciële componenten gas chromatografische analyse laten produceren met de volgende waarden:
a-pineen 0.86% - camfeen 0.02% - sabineen 0.03% - b-pineen 0.38% - myrceen en a-terpineen 0.10% - a-fellandreen en p-cymeen 0.26% - 1,8-cineol 0.77% - b-fellandreen en limoneen 0.03% - y-terpineen 0.02% - terpinoleen 0.02% - linalool 1.81% - a-terpineol 0.06% - piperitoon 055% - a-eugenol 0.95% - a-cubebeen 0.88% - a-gurjuneen 0.04% - b-caryophylleen 0.87% - germacreen-D 0.33% - biclogermacreen 1.15% - myristicin 1% - calameneen 3.42% - cadina-1,4-diene 1.58% - elemol 0.39% - palustrol 0.38% - spathulenol 1.94% - guaiol 4.46% - cadaleen 0.44% - d-cadinol 0.4% - T-muurolol 0.39% - drimenol 1.91% - polygodial artifact 2.38% - 5-hydroxycalameen 1.47% - palmitic acid 0.08% - polygodial 36.74% - drimenin 0.45% - diterpeen onbekend 1.18% - drimenol betrekkelijk onbekend 0.51% - C23 hydrocarbon 0.14% - n pentacosaan 1.54% - squaleen 0.12% - tetracosanal 0.45% - C27 hydrocarbon 0.34% - hexacosanal 2.71% - C29 hydrocarbon + linolenische acid 1.76% - octacosanal 0.86%, met een totaal van 77.06%
In totaal is 85 tot 94% van het extract geïdentificeerd. De laatste sporen elementen identificeren weegt niet op tegen kosten en baten.
De Essential Oils of Tasmania Ltd. maakt een etherische olie met laag safrol en verder in overleg met de Japanse klant. Het is een blend van twee wilde species van de Tasmannia lanceolata de “Read” en Farquhar”.
Het geregistreerde Fema/Gras product moet ten alle tijden vallen binnen de aangegeven waarden voor hoofdbestanddelen en fysieke karakteristieken.
Polygodial, een sesquiterpene dialdehyde – 1,8-cineol – caryophylleen – germacreen D, verder monoterpenen en sesquiterpenen.
Werkzaamheid:
De aanwezigheid van polygodial werd in 1962 ontdekt.
Polygodial is antifungal tegen Candida albicans - Candida utilis – Candida krusei.
Verder tegen: Cryptococcus neoformasn en Saccharomyces cervisiae, evenals drie strengen van de fungi Trichophyton spp. (tinea en ringworm).
De hete smaak wordt veroorzaakt door capsaicine-achtige sesquiterpene dialdehyden in de bladeren en de schors. De bladolie bevat stoffen, monoterpenoïden en phenylpropanoïden, die licht irritant en sensitiserend werken op de huid.
Gebruik:
Keukengebruik – kaas - likeur – bakproducten en brood – marinades voor vlees – sauzen - olie op smaak brengen – chocolade – snoep - als specerij – kruiden extract en kruidenthee van gedroogde bladeren als een potente antifungal. Het verse fruit ontploft in je mond. In Europa nog bijna niet aan te komen. In Australië veel gebruikt in bushfood.
De Internastional Organisation of the Flavour Industry (IOFI) heeft een limiet bepaald van 1 mg/kg in voedsel en dranken voor de tegenwoordigheid van safrol.
Productspecificatie: 1997
Bron: bladmateriaal van de Tasmannia lanceolata bush, door oplos-of solvent extractie.
Opslag in gesloten containers, donker, beneden 10°C.
Inhoud polygodial 20-30%
Kleur: citroen groen.
Specifiek gewicht bij 25°c is 0.98
Ontsteking, vlampunt 52°C
Onoplosbaar in water, oplosbaar in ethanol
100% natuurlijk zonder toevoegingen
Het extract heeft een Chemical Abstract Service number: CAS No. 183815-52-3.
Contra indicatie:
Huidirritant: wassen met zachte zeep en warm water.
Oogcontact: oogglas, spoelen 15 minuten
Bij inhaleren: ventileren.
Bron: Gernot Katzer’s Spice pages.Tasmanian Pepper.
RIRDC. Rural Industries Research & Development Corporation. Tasmannia lanceolata.
Native or mountain pepper – Tasmannia lanceolata. www.diemenpepper.com
Austrlian plants online. Bush food species for temperate regions. Tasmannia ssp.
Plants for a future database. Drimys lanceolata (Poir.) Baill.
USDA GRIN Taxonomy for plants. Tasmannia lanceolata (Poir.) A. C. Sm.
BoDD. Winteraceae. www.bodd.cardiff.ac.uk
Foto: www.outbackpride.com.au
www.biologie.uni-ulm.de
www.tassienaturals.com
www.uni-graz.at
www.gourmetdeprovincias.tripod.com
©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – december 2007
Previous page: Tarchonanthus camphoratus
Next page: Thuja occidentalis