Print This Page

Leptospermum petersonii

 


LEPTOSPERMUM PETERSONII F.M. Bailey              -                               TEATREE / CITROEN
Synoniem:Leptospermum petersonii

     Leptospermum citratum, 1918 Challinor, Cheel & A.R. Penfold
     Leptospermum citratum (J.F. Bailey & C.T. White) Challinor et al.
     Leptospermum flavescens var. citratum J.F. Bailey & C.T. White.
Twee andere species zijn:
     Leptospermum petersonii F.M. Bailey subs. Petersonii
     Leptospermum petersonii subsp. Lanceolatum Joy Thomps.

Familie: Myrtaceae.
Stoomdestillatie van de bladeren en twijgjes, takjes. Het is een heldere lichtgele tot gele olie met een citroengeur gelijkend op citronella en lemongrass maar dan ronder.
Smaak: sterk tot verlammend op de tong.
De olie werd het eerst beschreven door Challinor et al. 1918 toen nog onder de naam L. citratum. Zij beschreven de geur van de olie als: een prettige citroenachtige geur, rijk aan citronellal, neral, geranial.
Penfold e.a. gaven de antimicrobe activiteiten van de olie aan in 1942 tijdens het Australische Phytochemical Survey. Hij ontdekte 3 fysiologische vormen van de toen bekende Leptospermum citratum, met aldehyden, met terpineen en de derde met een roosachtige geur. Het aldehyde type werd in Afrika en Guatemala commercieel verbouwd in het verleden. Australische plantages Leptospermum petersoniiverbouwen nu de kwaliteits citroen tea tree of Leptospermum petersonii F.M. Bail. De olieopbrengst is 10-15 liter van 1000 kilo bladeren.

Algemeen:
Afkomst: Noordelijk Nieuw Zuid Wales, Queensland, Australië, Noord Afrika en Nieuw Zeeland.
Het is een kleine boom of grote struik met schilferachtige licht bruine bast, heldergroene bladeren, lancetvormig en witte bloemen met 5 bloembladeren, soms rose. Bloeit in de vroege lente en vroege zomer. Vermeerdering door stekken of zaad.  In het wild wordt hij 4 meter hoog bij 3 meter breed. Aanvankelijk werd de struik gebruikt als heg om tuinen en had duidelijk een sierfunctie. Voor de olieproductie worden de struiken op 30 cm van de grond gesnoeid als de struiken 1.5 meter hoog zijn. Het destillatieproces wordt dikwijls uitgevoerd met draagbare apparatuur, zoals dat ook bij de Eucalyptus olie winning gebruikelijk is. Komt voor in oostelijk Australië, in het noorden van New South Wales en in Queensland.
Groeit in vochtige ravijnen, geulen, sloten en bossen en wouden, liefst in de felle zon. Elke bloem produceert een kleine knop. Deze zaadknoppen verkleuren van groen naar bruin en bevatten roodachtige zaden, die verzameld kunnen worden als ze bruin zijn. Inheems in Australië en Nieuw Zeeland, gecultiveerd op het einde van de 19e eeuw in Zuid-Afrika, Kenya en Rhodesië. Komt ook voor in Guatemala.
Grofweg 2 soorten: Citronellal 52% en dan citral 12%, of Citral 62% en citronellal 21,6%. De citronellal soort wordt gebruikt voor parfum en geuren, de citral soort voor parfum en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Bloei tussen december en januari en de oogst is van december tot maart. De olie is een krachtig insecticide. Een oplossing van 20% is effectief tegen Anopheles farauti.
Wordt nu ook veel gebruikt als sierboom en men maakt van de kruidige bladeren een verfrissende thee. Wordt veel gebruikt om de geur van Melaleuca alternifolia te verbeteren door 5% toe te voegen. Met een oplossing van 20% vermengd met teatree is er een verhoogde activiteit tegen staphylococcus aureaus. Verder is Leptospermum petersonii actief tegen candida albicans en aspergillus niger.
De e.o. wordt veel gebruikt in shampoo, gel, conditioner, lotions.

Werkzame bestanddelen:
Citral en citronellal 21%, citronellol 0,46% (zie boven), geranial 24%, neral 29%, geraniol 2,8%, flavonoïden. Totale inhoud aldehyden (citral en citronellal): 75-85%. Oplosbaar in 70% alcohol, nauwelijks in water. De olie is een bron voor citral en citronellal. Na Backhousia citriodora is het de beste bron, gebruikt in de parfumindustrie, cosmetica, verzorgingsproducten.
Soortelijk gewicht bij 15° C 0.800 – 0.900. Refractieve index 1.4750 – 1.4850.
De destillatie wordt evenals bij de Eucalyptussoorten gedaan met draagbare apparatuur, in het veld. Buiten dit type olie werden in 1942 nog twee typen Leptospermum petersonii beschreven: één soort waarvan de bladeren een terpeenachtige geur, met y-terpineen hebben en vaLeptospermum petersoniin de andere hebben de bladeren een roosachtige geur karakteristiek voor geraniol met de esters. Respectievelijk hebben deze twee varianten een soortelijk gewicht van 0.862-0.8634 en 0.881-0.884. De eerste heeft een geringe inhoud wat betreft aldehyden, de tweede 16-20% aldehyden (citral en citronellal).

Bron: CAT.INIST.:
De olie is zeer gevarieerd. Type 1 bevatte aldehyden met veel citronellal en weinig neral/geranial en weinig citronellal en veel neral/geranial. Er werden twee chemotypen geïdentificeerd met hoofdzakelijk hydrocarbons. Een (Penfold variety A) met hoofdzakelijk monoterpenen en een nieuw type werd ontdekt met hoofdzakelijk sesquiterpenen met of b-caryophylleen of globulol/viridiflorol/spathulenol als hoofdbestanddelen. Ook werd een ander chemotype bevestigd (Penfold variety B) dat bevatte geranylacetaat 21-38% en geraniol 21-29%. Onderzoek naar de volatiele olie van zaadlobben en zaailingen van een vorm van L. petersonii, de ouder, die veel citronellal en geranial/neral bevatte, toonde aan dat de olie van zaadlobben en zaailingen bestond uit alleen sesquiterpenen hydrocarbons, te weten: d-elemeen – Leptospermum petersoniibicycloelemeen – b-elemeen – germacreen D en bicyclogermacreen. Pas toen de zaadlob 15 knobbels had (170 mm lang) werd er citronellal en neral/geranial gevonden in de bladeren boven de 5e knobbel.

Ter vergelijk:
Leptospermum petersonii Bailey
Citroen tea tree. Neral 23.6%, geranial 28.7%, totaal citral 52.3%.
Werkzame bestanddelen: gas chromatografie 11 februari 2003 o.a.:
Alpha-pineen 0.5% - beta-pineen 0.1% - 6-methyl-5-hepten-2-one 0.3% - myrceen 1.6% - para-cymeen: sporen – limoneen 0.1% - 1,8-cineol: sporen – linalool 1.7% - isopulegol 3.1% - citronellal 24.3% - terpinen-4-ol 0.1% - citronellol 3.5% - neral 23.6% - geraniol 2.4% - geranial 28.7%.  Bron: The Essential Oil Company Australia

Werkzaamheid:
Acne – antihistamine - anti-infectie – antiseptisch – antimicrobe – antiviraal – bacteriële infecties – carminatief – concentratieverhogend – digestief, stimulant  – dyspepsie – expectorant – fungicide – herpes - hoesten – huidverzorging, vette-  - insecticide (met M. alternifolia) – luchtverfrisser – mondzweren – nervositeit – ringworm – sedatief – snijwonden – tandvleesontstekingen – verkoudheid (neus- en bronchiale catarre).
In kleine hoeveelheden is de olie stimulerend, in normale of grotere hoeveelheden sedatief en kalmerend. Een kleine hoeveelheid achter de oren gaat duizeligheid tegen. Verstuiven in de lucht is sterk luchtzuiverend.
Hydrolaat: huidreinigend, adstringent, gorgeldrank voor een frisse mond, tegen keelinfecties en verkoudheid. In huishoudelijk gebruik: goed tegen mieren en andere kruipende insecten. Vloerreiniger. Veterinair: huidbehandeling voor katten en honden en tegen vlooien. Ook de manen en staarten van paarden worden er mee behandeld en moeten dan vrij zijn van de paardenvlieg. Eventueel mengen met Eucalyptus citriodora.
Verspreid in de lucht verdelgt het schimmels, zwammen, bacteriën en waarschijnlijk virussen.
Verdampen met andere Australische olie in werkruimte, slaapkamer, enz. Het gedroogde kruid kan men verbranden, het is sterk zuiverend en versterkt de concentratie
Niet voor meditatie.Leptospermum petersonii

Combinaties:
Spaarzaam mengen met houtsoorten: o.a. cipres, rozenhout, sandelhout, verder met de melaleuca families, rosalina, nerolina, teatree, niouli, cajeput en alle andere medicinale olie, Manuka, Kanuka.
Mengen met een olie die rijk is aan monoterpenen, d-limoneen, a-pineen.

Geestelijk:
Concentratieverhogend; doet helder denken en goed formuleren. Emotioneel te gebruiken bij onrust, stress, depressies, nerveuze spanningen.

Contra indicatie:
Kan huidirriterend zijn door de citral. Gebruik oplossingen minder dan 2,5%.
Spaarzaam mengen, ook voor de geur, die dominant kan zijn. Gevaar classificatie Xn, als schadelijke stof. Onoplosbaar in water. Kookpunt 229°C. Vlampunt 100,5°C.

                             ToepLeptospermum petersoniiassingen:
*verdampen: luchtverfrissend
*schoonmaak van vloeren en ruimten
*inhaleren: sinusitis, verkoudheid, griep.
*aromatherapie
*cosmetica, zalven en lotions.
*parfumerie.
*veterinaire toepassingen.
*insectenbestrijding, samen met tea tree of alleen, met of zonder basisolie, tegen mieren, muggen, vliegen en andere insecten. Recept: 1 deel patchouli – 1 deel eucalyptus radiata – 3 delen L. petersonii + alcohol 96%.
*ook kan men hiervan thee zetten, in Australië in allerlei blends.


Bron: Nature’s Gift: Lemon tea tree: Leptospermum petersonii.
          Australian National Botanic Gardens: Leptospermum petersonii.
          Plants for a future: Data base search results. Leptospermum petersonii.
          White Lotus Aromatics: Lemon scented tea tree.
          Australian Plants online: Leptospermum.
          Bush sense. Mark Webb.
          CAT.INIST. Ledaf essential oils of the genus Leptospermum in eastern Australia. Part 7
          Leptospermum petersonii, L. liversidgei and allies. Brophy J.J.; Goldsack R.J.; Punruckvong
          Achaporn; Bean A.R.; Forster P; Lepschi B.J.; Doran J.C.; Rozefelds A.C.
          Wikipedia eng. Leptospermum.
          Material Safety Data Sheet Tea tree Lemon Australia Product no. 822 Leptospermum
          petersonii.
          USDA Plants profile: Leptospermum petersonii Bailey. / GRIN taxonomy for plants.
Foto: www.sungrowers.com
         www.anbg.gov.au
         www.rkm.com.au
         www.toona.com.au
         www.soapland.co.kr
         www.bush-sense.com

 

©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – december 2007