Print This Page

Zanthoxylum alatum/piperitum

 

ZANTHOXYLUM ALATUM /PIPERITUM               -                        PEPER/SECHUAN / CHINESE PEPER / ANIJSPEPER
Familie:
Rutaceae. Gebruikt deel: gedroogde vruchten, stoomdestillatie, opbrengst 1.5%. Tibet Zanthoxylum alatumen Nepal. Het aroma en de scherpe smaak zitten in de vruchtwanden en niet in het zaad. De zaden worden dikwijls weggelaten. Van veel soorten Zanthoxylum vruchten die aroma geven is de geur citroenachtig met warme houtachtige boventonen. Afwijkend hierop zijn Z. avicennae en Z. schinifolium, die geuren naar anijs. De meeste soorten zijn bijtend heet, behalve Z. schinifolium.

Geur van de Z. alatum is aromatisch, naar citroen, hout, peper. De kleur is bleek geel tot olijf geel. De verse bladeren smaken fris naar munt en limette.
Groeit in de bossen, ondergroei, in valleien tot 1800 meter in de Himalaya. Houdt van vochtige grond, zand, leem of klei. Kan groeien in half-schaduw of volle zon.
De zaden en schors worden gebruikt als een aromatische tonic bij koorts, dyspepsie en cholera. De vruchten, takken en doornen worden beschouwd als carminatief en stomachisch. Van de takken maakt men tandenborstels en wandelstokken. Het zijn de gedroogde vruchten van een kleine boom met geveerde bladeren en witte of groenige bloemen, waaruit de vruchten ontstaan, die groen worden geoogsten dan worden gedroogd. De peper bevat veel etherische olie en een scherpe smaak. De zaden zijn bitter en worden verwijderd.

Andere soorten: o.a. zie verderop:Zanthoxylum alatum
          Zanthoxylum americanum: in de vochtige vruchtbare bossen van Noordoost Amerika. Een boom tot 8 meter, heesterachtig, bladverliezend. In het voorjaar geelgroene bloempjes, voordat het samengestelde naar citrus geurende blad verschijnt, gevolgd door bessen in de herfst die ook naar citroen ruiken en als ze rijp zijn donkerrood kleuren.  De Indianen kauwden de schors tegen kiespijn en dronken thee bij keelpijn. Schors en bessen stimuleren de bloedsomloop, jet lymfestelsel en de spijsvertering. Volgens recent onderzoek zouden deze boom en de Zanthoxylum clava-herculis anti kanker eigenschappen hebben.
          Zanthoxylum piperitum: komt voor in warme berggebieden in  Noord China, Korea, Vietnam, Afrika, Japan. Dit is een heesterachtige bergbewoner die maar 6-7 meter  hoog wordt. Hij heeft aromatisch geveerd blad, kleine geelgroene bloemen in het voorjaar en in de herfst roodbruine bessen. Een ingrediënt van het Chinese vijfkruidenpoeder en het Japanse shichimi, het zevenkruidenmengsel.
          Z. schinifolium, Korea   Z. acanthopodium, Indonesië
          Z. piperitum, China    Z. rhetsa, India
          Z. simulans, Taiwan, China  Z. limonella, India
          Z. sansho, Japan    Z. alatum, Himalaya, Tibet, Nepal.
Al deze soorten hebben hun plaats in de lokale keuken. Er is nog (te) weinig onderzoek gedaan naar de Zanthoxylum species.
Veel gebruikt in de ayurveda, als thee en tinctuur.

                               Ter iZanthoxylum piperitumnformatie:
In 1968 verbood het Amerikaanse departement van Landbouw de invoer van alle planten en producten van de Rutaceae familie omdat er een bacteriële kankercel was aangetroffen die alle citrusbomen kon vernietigen. Het verbod gold vooral Zanthoxylum piperitum en Z. simulans gebruikt in Japans koken. De kanker was niet gevaarlijk voor mensen, werd verspreid door fysiek contact, er was geen remedie tegen en aangetaste bomen moesten worden vernietigd evenals bomen in de nabijheid. Ondanks de verboden weten de verschillende chinatowns in the States de peperkorrels toch nog wel te leveren. Vanachter de toonbank of in verpakkingen zonder opschrift. Bij aanhouding aan de buitengrenzen met de USA riskeert men een boete van $1000, indien men wordt betrapt op het invoeren van sechuanpeperkorrels. Een gewaarschuwd man/vrouw telt voor twee.


Werkzame bestanddelen:
Afhankelijk van de omstandigheden, klimaat, plaats, enz. werd aangetroffen:
Verschillende monoterpenen waaronder limoneen, verder linalool 50-75%, 1,8-cineol, methylcinnamaat, linalylacetaat, b-myrceen, sabineen, b-ocimeen, geraniol, citronellal, dipenteen, d-limoneen, b-fellandreen, b-pineen, geranylacetaat, citronellol, a-terpineol.
Aldehyden: citral
Alkaloïden: benzophenanthridine, berberine, pyranochinoline, isochinoline, apophirine.
Coumarine – lignanen – flavonoïden.Zanthoxylum piperitum

Werkzaamheid:
Angst - anti-ontsteking – antispasmodisch - carminatief – digestief - infecties – artritis -  cholera – nervositeit – sedatief – stimulant, algemeen (bessen en schors) – stomachisch -  tonisch  -  wondhelend.

Contra indicatie:
Geen bekend.

Bron: Zanthoxylum alatum - Plants For A Future database report-
          Spice Pages: Sichuan Pepper (Zanthoxylum, Szechwan peppercorn.
          herb data, Toothache Tree, Zanthoxylum alatum, Zanthoxylum. www.holisticonline.com/
          M.M.P.N.D. - Sorting Zanthoxylum names.
          Liber Herbarum II: Zanthoxylum alatum.
Foto's: www.export-forum.com
            www.es.wikipedia.org
            www.topicstock.pantip.com


©®Copyright en registratie notaris. André Gielen 2001 – 2008


Previous page: Z
Next page: Zingiber officinalis